»

Futuremark z benchmarkom za brskalnike

X-Bit Labs - Futuremark je finsko podjetje, ki ga navijalci in zagrizeni igralci iger poznajo predvsem po znamenitem benchmarku 3DMark, katerega prva verzija je stara že krepko čez deset let. Sedaj pa so napovedali, da bodo začeli meriti še hitrost internetnih brskalnikov (mogoče jih je k temu vzpodbudil Microsoft).

Nov izdelek se bo imenoval Peacekeeper. Gre za spletni test, torej za njegov izvedbo ni potrebno nameščati dodatne programske opreme. Proizvajalec trdi, da z uporabo funkcij JavaScripta realistično obremeni vaš brskalnik, kot se to dogaja med brskanjem, tako da lahko za vsak računalnik ugotovimo, kateri brskalnik bo za njegove sposobnosti najprimernejši. Vzorčni test na računalniku s procesorjem Intel Core 2 Duo E8400 kaže, da je najbolj poskočen Safari, sledi mu Chrome, daleč zadaj pa so Opera, Firefox in IE (v tem vrstnem redu).

In koliko točk doseže vaš brskalnik?

23 komentarjev

Pogodba za e-dohodnino naposled le podpisana

Finance - Davčna uprava RS ( DURS) je podpisala pogodbo s podjetjem Hermes Softlab, kot izvajalcem sistema za elektronsko oddajo napovedi dohodnine. Naj spomnimo, da se razpis za izbiro izvajalca omenjenega projekta vleče kot jara kača. Aprila je državna revizijska komisija zavrnila pritožbo podjetja Halcom Informatika kot neutemeljeno in potrdila Hermes kot dobitnika razpisa. Nekateri so mnenja, da je e-dohodnina postala rešilna bilka za krizo največje programske hiše v Sloveniji.

5 komentarjev

Dohodnina na spletu

DURS - Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je pripravila prejemnikom obdavčljivih dohodkov spletni obrazec, ki ga lahko izpolnijo, natisnejo kot uradni dokument ter oddajo svoji davčni izpostavi. Mogoč je tudi informativni izračun dohodnine, vnešene podatke pa lahko kadarkoli shranite (na lokalni disk), ponovno naložite ali natisnete. Prenos podatkov med strežnikom in vašim brskalnikom naj bi bil vseskozi kodiran in zaščiten pred zlorabo. Tudi DURS naj vnešenih podatkov ne bi shranjevala na strežniku. Poskrbite, da boste vse skupaj le oddali do konca meseca, sicer vam preti kar precejšnja kazen. Klik za povezavo do spletnega obrazca!

DURSov spletni obrazec je gotovo najcenejša rešitev, saj nakup obrazca v trgovini sploh ni več potreben, da elegantnosti ne omenjamo, saj ni potrebno nameščati dodatne programske opreme, potreben je le brskalnik in seveda tiskalnik.

3 komentarji

AD wars

CNet - Eh, že tako nam gredo na jetra vse te pop-up reklame ter pasice, potem se ti pa še najdejo programčki, ki one, 'prave' reklame, kot jih zahteva spletna stran, povozijo s svojimi.

Ravno zaradi tega se tožita potjetji Gator (izdelovalec programja za shranjevanje osebnih podatkov in gesel ter njih hitro vnašanje v spletne obrazce) ter IAB, ki zastopa več oglaševalskih podjetij in spletnih strani. Klik tukaj!

Pravici na ljubo, se mi taka dejavnost preprosto gnusi. No, saj ne rečem - živimo v kapitalistični družbi (ok, 'soialno-kapitalistično', v narekovajih) kjer nam gre za denar. Avtor članka je prav tako navedel dobro primerjavo - to je tako, kot bi pred vašim poštnim nabiralnikom prestregli revijo Times ter zadnjo stran prelepili z 'našim' oglasom. No, po drugi strani pa se odvetniki Gatorja zagovarjajo, da je med inštalacijo uporabnik obveščen, da bo 'Gator prikazoval oglase glede na uporabnikove navade'. Pih! Klik....

3 komentarji