»

nVidiini gonilniki popravljeni

Podprta je tudi nova generacija varčne, a zmogljive platforme

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po nVidiini blamaži z gonilniki, kjer je različica ForceWare 196.75 lahko celo ubila grafično kartico, ker je v grafično intenzivnih, 3D programih izklopila ventilator, so težave zaenkrat odpravljene. Na voljo so namreč novi gonilniki, sicer še v beta stadiju, ki s seboj prinašajo tudi nekaj novosti.

Najpomembnejša je nedvomno odprava težav z ventilatorji, a beta različica ForceWare 197.13 prinaša tudi druge dobrote. Dodana je podpora naslednji generaciji platforme ION, torej različici, ki je namenjena za parjenje s Pineview Atomi, podprte so dodatne kartice iz serije GeForce 300 (GT 320, GT 330 in GT340), posodobljen je gonilnik za zvok (na podprtih karticah) in programska oprema za...

24 komentarjev

DirectX 9 za vse

Gainwardov hladilnik v vsem svojem sijaju :)

vir: GamePC
GamePC - Pri nVidii so nedavno tega na trg poslali serijo grafičnih kartic, osnovanih na NV34 grafičnem procesorju - da bi zadovoljili tiste manj zahtevne in za manjšo ceno. Kartica pa seveda podpira DirectX 9. Na GamePC so si pobliže ogledali dve grafični kartici iz te serije - obe podjetja Gainward (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra). Obe sta NV34 in zgrajeni v 0,13 mikronih. Seveda obe uprabljata 128-bitno pomnilniško vodilo ter podpirata AGP 8X. Razlikujeta pa se po frekvenci procesorja in pomnilnika. Ultra tiktaka pri 325 MHz/650 MHz, ne-Ultra pa pri 250 MHz/400 MHz.

V testih sta zaostajali za že kar precej starim Ti4600. Torej, če boste kupovali grafično kartico za igranje iger vam nepriporočam, da posegate po teh dveh. Ultra je sicer nekako še sledil Ti4600, drugi pa je...

6 komentarjev

Creative FX 5800 Ultra?

The inquirer - Creative, eden izmed večjih nVidiinih partnerjev v Evropi, se je odločil, da bo kartice s čipom FX 5800 Ultraraje preskočil. Glavni razlog za tako odločitev sta predvsem glasnost, premajhna količina čipov in cena. Ta je namreč previsoka glede na zmogljivost kartice. Proizvajalci to največkrat poskušajo prikriti z veliko količino iger in dodatne opreme (kabli). Čeprav Creative ne bo izdeloval kartic, ki bazirajo na FX 5800 Ultra, bo delal kartice, ki bazirajo na "šibkejših" članih FX družine. Celotna zgodba tukaj.

6 komentarjev

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev

nVidia NV31 in NV34

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Vsi se veselijo, ko v roke dobijo GeForca FX in seveda ga morajo še v istem zamahu, ko ga potegnejo iz škatle, tudi vreči v prazen AGP in v istem trenutku z drugo roko prižgati računalnik in ga ... da, testirati. Tako sedaj testi teh kartic rastejo kot gobe po dežju in seveda mora tudi Bjorn3D, ki se kiti z naslovom "Vaš vir za novice nVidie", pristaviti svojo skledico.

Tako so testom podvrgli GeForce FX 5600 Ultra (NV31) in GeForce FX 5200 Ultra (NV34). Naj omenim še eno čudno lastnost tega testa: vsako kartico so testirali na drugi mašini. Zakaj, ne vem, morda pa kje kaj piše. Kartica...

28 komentarjev

Test GeForceFX 5800 Ultra

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Guru3D so se res potrudili in napisali izredno temeljit test najnovejše, zdaj že kar kontroverzne grafične kartice Geforce FX, narejene po referenčnem designu Nvidia. Test je dolg kar 24 strani, v njem se natančno posvetijo vsakemu detalju te kartice. Zaključek, odličen izdelek z odličnimi lasnostmi, najhitrejša kartica trenutno, draga ter glasna ob izbiri FX Flow hlajenja. Res zanimivo branje.

7 komentarjev

GeForce FX 5800 Ultra

Hardware Zone - No, očitno so se stvari pri nVidii že začele premikati, saj se na medmrežju pojavlja vedno več testov FX serije. Na Hardwarezone spisali res obsežen test o nVidini mojstrovini imenovani GeForce FX 5800 Ultra. Kartica bo imela 8 cevovodov, 256 MB DDR II pomnilnika in procesor, ki bo tiktakal na skoraj neverjetnih 500 MHz. To zverino pa bo hladil sistem OTES, ki deluje kot nekakšna izpušna cev, saj vroč zrak odvaja skozi zadnjo stranico ohišja.

2 komentarja

Prve slike NV31

X-Bit Labs - Morda že veste, morda še ne, ampak jutri naj bi nvidia predstavila svoja nova grafična procesorja s kodnimi imeni NV31 in NV34. Oba bosta osiromašeni izvedenki NV30 na katerih so bazirale GeForce FX 5800 (Ultra). Podpirala bosta DirectX 9.0, čeprav najverjetneje v malce okrnjeni obliki in s pomočjo osrednjega procesorja. Sicer pa, če izvzamemo DX9 podporo in višje frekvence, niti ni videti bistvenega napredka glede na GeForce4 Ti.

Kot prvi na svetu so se x-bit labs dokopali so slik NV31, ki se bo (kot kartica) najverjetneje imenovala GeForce FX 5600. Na pogled izgleda kot poenostavljena GeForce4 Ti4600 z dodatnim napajanjem. Glavna pridobitev, ki so jo lahko obetamo od teh dveh kartic je predvsem nižja cena GF4 Ti razreda grafičnih kartic, saj...

10 komentarjev

Gigabitni ethernet

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware si lahko ogledate kratek odgovarjalnik na osnovna vprašanja glede gigabitnega etherneta, ki ga lahko poimenujemo tudi 1000Base-T ali "gigabit-Ethernet-over-copper" in povezuje računala med seboj kar 10x hitreje od trenutno najbolj razširjenega 100Mbps etherneta. Skratka, če bi radi prenašali datoteke med računali s hitrostjo celih 1.000 Megabitov na sekundo si vodič le oglejte.

0 komentarjev

Predavanje od Voodoo do GeForceFX

Kiberpipa - Se mi zdi čudno, da še nihče ni opazil, no pa objavljam zdajle:
Sergio (master Bwana) bo imel ta četrtek ob 19.00 v Kiberpipi predavanje z naslovom: Od Voodoo do GeForceFx

O čem bo tekla beseda je razložil takole: "Se spomnite časov, ko smo vsi veseli igrali Prince of Persia na 286ki, na grafični kartici, ki je podpirala samo monokromatsko prikazovanje slike? Ti časi so davno mimo, saj lahko to igrico danes igrate že na malo boljših mobilnih aparatusih. Že leta uživamo izjemno pospešen razvoj aplikacij, ki izkoriščajo huronsko moč grafičnih kartic, ki znajo izrisati sliko v trodimenzionalnem načinu. Kdo je 3dfx, zakaj je prav to podjetje začelo z trodimenzionalnim pospeševanjem za igričarje, kako je 3dfx pokopal samega sebe, kaj je nVidia, ter zakaj ji v zelje hodi ATi, kdo je Matrox ter SiS. Kako so se razvijale grafične kartice čez leta ter kaj je tako fascinantnega na vsem skupaj? Kaj je FSAA, AA, Pixel Shader ter Vertex Shader?"...

22 komentarjev

SCSI kontrolerja

Tom's Hardware - Že dolgo časa obstaja SCSI tehnologija, ki je mnogo hitrejša in temu primerno tudi dražja od običajne ATA 100 tehnologije. Seveda so drugačni tudi trdi diski, saj se vrtijo na višjih obratih in so tudi hitrejši glede prenosa podatkov. Ker pa večina matičnih plošč nima SCSI kontrolerjev, ga moramo dukupiti in dva izmed njih so si ogledali na Tom's Hardware. Sami kartici spadata v višji kakovostni in prav tako cenovni razred. Cena je morda pretirana saj boste za prestiž morali odšteti kar 650 ameriških zelencev.

0 komentarjev

Abit v trg nižjega cenovnega razreda

DigiTimes - Še ena iz DigiTimesovih logov. Tudi Abit se spravlja proizvajati osnovne plošče nižjega cenovnega razreda. Kakor pravi direktor podjetja Edwin Lin, namerava Abit odpreti dve novi proizvodni liniji, prvo za plošče temelječe na SiS645, ter drugo na Intel 845GL čipovju. Predvidevajo, da bodo zmožni narediti okoli 100.000 plošč mesečno, rezultati teh novih linij naj bi se pa začeli kazati proti koncu tega leta. Navkljub očitnemu konkuriranju z nižjim razredom Asusovih plošč pa pri Abitu priznavajo, da bodo končne cene nekoličkanj višje od plošč enakega čipovja podjetja Asus. Bosta podjetji, znani po dragih ploščah za entuziaste, odprli novo bojišče v nižjem cenovnem razredu?

2 komentarja

Mini test MSI K7T Pro2 platke

Jaz - MSIjeva overclockerska SocketA plata je trenutno ena izmed najbolj vročih platk nasploh, kar kaže tudi povpraševanej v našem Forumu. Brody jo je imel nekaj dni doma in jo je malce pobližje spoznal, svoje izkušnje pa deli z vami v svojem mini testu/predogledu. Seveda bo na Slo-Techu tudi pravi test ( v bistvu kar primerjava s Soltekovo konkurenco ), toda zato ni Brodyjev testič nič manj zanimiv!

0 komentarjev