»

Playstation Portal je pomožni zaslonček za PS5

Playstation - Sony je predstavil ročno konzolo Playstation Portal, ki pa iger ne zmore poganjati sama, temveč jih zgolj brezžično pretaka s Playstationa 5.

V Kölnu se zaključuje igričarski sejem Gamescom, na katerem smo videli tudi nekaj svežih najav. Pri Sonyju so ga izrabili za uradno naznanitev ročne konzolice Playstation Portal, ki so jo pred meseci sicer že bežno omenili kot Project Q. Naziv "konzola" je tu precej pogojne sorte, kajti Portal sama na sebi iger ne more poganjati, temveč jih lahko zgolj skozi wi-fi pretaka z uporabnikovega Playstationa 5. Idealno naj bi se ta nahajal v istem stanovanju, a podobno kot pri Nvidiinem Shieldu je mogoče tudi pretakanje na večje daljave čez internet, seveda z dodanim zamikom. Glavni značilnosti naprave sta sicer 8-palčni zaslon ločljivosti 1080p in frekvence 60 Hz, ter nadzorna shema, ki z obliko in povratnimi učinki posnema igratorje Dualsense. Prispe "pozneje letos", cena v Evropi bo 220 evrov.

Sony ima s tovrstnim pretakanjem iger s konzol že...

24 komentarjev

NASA prenaša podatke z Lune s 600 Mb/s

NASA - NASA je dosegla rekord v hitrosti prenosa podatkov po vesolju, saj so s plovila LADEE, ki so ga septembra izstrelili proti Luni, uspeli prenesti podatke s hitrostjo 622 megabitov na sekundo, kot so obljubljali že septembra. Prenos v obratni smeri, torej v vesolje pa gre za zdaj s hitrostjo 20 megabitov na sekundo, ob čemer je prenos brez napak. Tako visoke hitrosti so lahko dosegli, ker je LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), kot se eksperiment imenuje, prvikrat uporabljal prenos podatkov z laserjem namesto z radijskimi valovi.

Radijski valovi imajo svoje omejitve, med katerimi je najočitnejša nizka prepustnost. Resda se vso elektromagnetno valovanje po vesolju širi s svetlobno hitrostjo, a na čedalje daljše valove lahko naložimo čedalje manj podatkov. Laserski prenos podatkov omogoča uporabo bistveno krajših valovnih dolžin, saj potujejo v...

31 komentarjev

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

HAIP: EffecTV

Slo-Tech - V četrtek 19.10 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predstavitev projekta EffecTV. Predstavitev poteka v okviru širšega festivala HAIP.

EffecTV je video efektor v realnem času, ki omogoča gledanje televizije ali videa, spremenjenega z neverjetnimi efekti. Tako npr. efekt SloFastTV predvaja trenutni video signal v obratni smeri z nekonstantno hitrostjo: ko je medponilnik prazen se video predvaja s polovično hitrostjo, ko je medpomnilnik poln pa se predvaja z dvakratno hitrostjo dokler ne ponovno ujame prenosa v živo. To povzroči zastoj trenutne slike od nič do polovice sekunde. Premiki s konstantno hitrostjo tako najprej izgledajo počasni, potem pa zelo hitri.

Kentaro Fukuchi je asistent na...

8 komentarjev

Nov internetni rekord

vir: CNN
CNN - Kot poroča CNN, so evropski in ameriški znanstveniki postavili nov rekord v prenosu podatkov prek interneta. V 30 minutah jim je uspelo prenesti več kot 1,1 terabajt podatkov iz Evropskega inštituta za jedrske raziskave v Ženevi (CERN) v kalifornijski Inštitut tehnologij. S tem so dosegli prenos hitrosti 5,44 gigabitov na sekundo, s čimer so prejšnjo rekordno znamko podvojili. Za primerjavo naj povemo, da bi s takšno hitrostjo povprečen DVD film prenesli z interneta v pičlih sedmih sekundah. Več o tem.

20 komentarjev

Ko je internet zares hiter

vir: BBC
BBC -

V dobrih starih časih smo porekli, da je ISDN hiter. Potem je prišel ADSL, ki je bil resnično hiter. Kaj je hitrost danes? Satelitski internet, najeti vod? Nemara optične povezave do Frankfurta?

No, znanstveniki so nam pokazali, kaj pomeni resnično hitrost. V poizkusu, ki je, jasno, uspel, so uspeli prenesti 6,7 GB podatkov v manj kot minuti. In ne, tega rezultata niso dosegli v kakšnem laboratoriju v optimalnih razmerah, temveč kar na 11.000 kilometrih dolgi poti med Sunnyvaleom, USA in Amsterdamom, Nizozemska. Z malo matematike lahko ugotovimo, da so se podatki, ki so, mimogrede, ustrezali velikosti dveh povprečnih DVD-jev, pretakali s hitrostjo prek 923 megabitov na sekundo, kar je...

17 komentarjev

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

Satelitski internet

Slo-Tech - Novica by Koci:
Za vse, ki vas zanima ali že obstaja satelitski internet, naslednja novica:
Pravega dvosmernega prenosa podatkov preko satelita še ni. Ta trenutek obstaja le enosmerni prenos, pri katerem je potrebno podatke, ki jih računalnik pošilja na internet, pošiljati preko običajnega modema. Kljub temu so prve dvosmerne povezave s sateliti že zelo blizu. Na satelitu Astra so namreč že začeli s testiranji dvosmernih satelitskih povezav in kot pravijo izvajalci, naj bi bile po predvidevanjih na voljo uporabnikom nekje v začetku prihodnjega leta. Podrobnosti o tem najdete na www.web-sat.com, njihov zastopnik za Sovenijo pa je podjetje Iskra Antene.
Vprašanje, ki verjetno zanima večino, je vprašanje dejanske hitrosti prenosa podatkov. Po dosedanjih podatkih naj bi ta od uporabnika do satelita, torej z vašega računalnika na satelit znašala 16 kB/s, v obratni smeri pa do 4 MB/s. Vsekakor zavidljiva hitrost, ki bo verjetno premamila marsikaterega uporabnika. Seveda, ko bo satelitski...

4 komentarji

FMD ROMi

C3D - O novih FMD (Fluorescent Multi-layer Disc) ROMih je na Slo-Techu že bilo govora, toda tehnologija je v teh zadnjih mesecih vidno napredovala in je skoraj nared za prva preizkušanja. Na domači strani podjetja C3D, ki je tehnologijo iznašlo in patentiralo, si lahko preberete kratek opis lastnosti in novosti, ki jih tehnologija prinaša. Vsekakor bodo FMD ROMi precej revolucionarna zadeva, saj je na en 120mm plošček prve generacije mogoče shraniti 20-100GB podatkov, nosilnosti naslednjih generacij pa se bodo merile v terabajtih. Najlepše v vsem pa je to, da cena FMD ROMov ne bo višja od današnjih DVDjev, pozneje pa bo mogoče na nosilce celo pisati. Slin!

vir: C3D

vir: C3D

8 komentarjev