»

Videokonferenčni sistem kot točka vdora v podjetje

vir: The H
The H - Varnostni strokovnjaki pri podjetju HD Moore so v tromesečni raziskavi poskenirali približno 3% vseh IP naslovov na Internetu, iščoč javno dostopne videokonferenčne sisteme po protokolu h.323. Našli so jih blizu 5000 - vse od ustrezno opremljenih sejnih dvoran v podjetjih, finančnih inštitucijah, pa pravnih pisarnah in raziskovalnih ustanovah. Večinoma je šlo za sistema podjetja Polycom, ki v privzeti konfiguraciji sprejemajo klice s poljubnega naslova (auto-answer).

Tekom raziskave so lahko potihoma nadzorovali številne sestanke, kvaliteti zvoka in slike pa naj bi bile obe odlični. V nekaterih primerih so lahko z zoomiranjem na ključne dokumente ali na tipkovnico razbrali sistemska gesla in...

12 komentarjev

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

PC Pro - Poročali smo že, da se je Skype omrežje 16. avgusta sesulo. Po prvih ugibanjih bi naj šlo za hekerski napad. Iz podjetja Skype pa so sporočili, da naj bi bil za 48-urni izpad VoIP storitev kriv Microsoft Update. V izjavi, ki ga je podjetje podalo na svojih straneh za podporo trdijo, da je prekinitev povzročil masovni ponovni zagon računalnikov njihovih uporabnikov po vsem svetu, v zelo kratkem časovnem intervalu. Do tega je privedla namestitev Microsoftovih programskih posodobitev, po katerih je bil zahtevan ponovni zagon. Šlo naj bi za popravke, ki jih je Microsoft izdal v torek 14. avgusta.

"Nenormalno veliko število ponovnih zagonov, je vplivalo na Skype-ova omrežna sredstva", dodaja podjetje. "To je povzročilo poplavo zahtevkov za ponovni vpis v omrežje, ki je skupaj s pomankanjem P2P omrežnih sredstev povzročilo verižno reakcijo, ki je imela odločilen udarec."

Skype, ki v preteklosti še ni imel resnih težav z Windows posodobitvami dodaja, da so se običajni sistemi...

30 komentarjev

WMA Trojan

Slo-Tech - Microsoft se na eni strani bori proti trojancem, na drugi pa jim na široko odpira vrata.

Tako se je pred kratkim izkazalo, da je v zvočne datoteke WMA možno vgraditi odpiranje popup oken in drug adware. Podjetje Overpeer vas želi z vgrajevanjem teh nevšečnosti v zvočne datoteke in potem njihovim razpečevanjem po omrežjih P2P prepričati, da je bolje ostati pri dobrem, starem in preizkušenem mp3.

Vse skupaj naj bi bilo možno zaradi namerne funkcionalnosti v Microsoftovem sistemu za ščitenje pred kopiranjem - DRM. Več podrobnosti o celotnem problemu so opisali v članku na PC World.

Zabavajmo se torej z WMA.

25 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Američani za FastTrack, Evropejci vsakega po malem

The Register - Nedavna študija o uporabi P2P aplikacij v Zahodni Evropi in v Ameriki, ki jo je opravilo podjetje Sandvine, kaže, da je v Združenih državah še vedno najbolj priljubljeno omrežje za P2P izmenjavo datotek FastTrack, ki ima kar 76 odstotni delež med vsemi P2P omrežji.

Evropejci zanimivo ne uporabljajo zgolj enega omrežja v tako veliki meri, saj naprimer Nemci najčešče uporabljajo eDonkey in sorodne kliente, ki predstavljajo 52 odstotkov P2P prometa, FastTrack pa je šele na drugem mestu s 44 odstotki. Zgovoren je tudi podatek, da po ocenah študije v Evropi kar 60 do 70 odstotkov vsega internetnega prometa predstavljajo P2P programi. Več o tem.

11 komentarjev

P2P programi nedolžni. Krivi uporabniki!

Wired News - Dve leti po tem, ko je ameriško sodišče Napsterja klavrno pokopalo, se je v ZDA končala še ena tožba proti servisom za izmenjavo datotek med uporabniki (P2P). A presenetljivo je tokrat ameriški okrožni sodnik Los Angelesa razsodil, da v tem primeru obtožena Grokster in Streamcast Networks ne moreta biti kriva za nelegalno početje uporabnikov, saj predstavljata le orodje in aktivno ne sodelujeta pri spodbujanju nabiranja rožic. V obrazložitvi je sodnik zapisal, da tudi proizvajalci naprav za presnemavanje video kaset niso krivi za početje uporabnikov, zatorej tudi obtožena ne moreta biti. Več o tem.

16 komentarjev

Microsoft: P2P -- neizkoriščen potencial

Microsoft - Poglavitna prednost t.i. P2P (peer-to-peer; odjemalec-odjemalec) omrežij je ta, da za svoje delovanje ne potrebujejo osrednjega posredovalno-nadzornega strežnika, ampak se odjemalci povezujejo medseboj. S tem ne le odpade zahteva po strežniški mašineriji, pride tudi do premika paradigme pri problematiki pasovne širine:
  • potreba po njej se v valovih porazdeli enakomerno po celotnem omrežju;
  • dosežen je večji izkoristek kapacitet t.i. mejnih, odročnih vej in računalnikov, ki bi v nasprotnem primeru podatke zgolj sprejemali.
Microsoft je s tem namenom izdelal dodatke za protokol IPv6, s katerimi je omogočil lažjo premostitev podjetniških požarnih zidov, ter serijo APIjev za Windows XP, s katerimi bo poenostavil izdelavo p2p aplikacij. Dasiravno bo njihovo delo moč izkoristiti v raznovrstne namene, je njihova vizija predvsem večja uporaba tovrstnih sistemov v podjetjih. Klik!

Pri tem gre (po mojem mnenju) vsekakor za izvrstno priložnost; pa ne za Microsoft, ampak za podjetja, ki tovrstne...

3 komentarji