»

Intel pripravlja Ultrabooke

Asus UX 21 - prvi Ultrabook

vir: AnandTech
AnandTech - Angleški jezik se je v preteklih nekaj letih dodobra obogatil z izrazi, ki poimenujejo različne prenosne računalnike. Skupni imenovalec vseh je nedvomno notebook, ki dandanes predstavlja običajen prenosnik, velik okrog 15 palcev (+/- ~2 palca), trenutno z dvojedrnim procesorjem, okrog 500 GB trdega diska, večinoma v mehanski izvedbi, z okrog 4 GB pomnilnika, itd. Pred leti je Asus s pomočjo Intela, ki je predstavil procesorje Atom, pokazal poceni in majhne prenosnike, ki so jih ljudje poimenovali netbooki. A Atom se je izkazal za bistveno prešibak procesor, ko so uporabniki želeli na prenosniku izvesti zahtevnejša opravila. Posledično je na trg prišel nov izraz, notbook, s katerim so novinarji začeli označevati nekoliko zmogljivejše...

10 komentarjev

AMD spreminja podnožja

WinFuture.de - Kot smo že poročali, namerava Advanced Micro Devices (AMD) spremeniti podnožja za svoje procesorje. Na Winfuture.de so objavili novico, da bo AMD v sredini leta 2006 prešel na nova podnožja za svoje procesorje. Za namizne računalnike in enoprocesorske strežnike bomo tako dobili eno samo podnožje (danes poznamo s.754, s.940 in s.939), poimenovano M2. Za več procesorske sisteme bo na voljo podnožje F, s 1207 pini. Prav tako bo v prenosnih računalnikih podnožje 754 nadomeščeno s podnožjem S1, ki bo štelo 638 pinov.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali bo v prihajajočih procesorjih za nova podnožja, s kodnimi imeni Windsor, Orleans in Manila DDR2 pomnilniški krmilnik, še ni.

In vsi smo tako nestrpno čakali na s.939…

20 komentarjev

Pentium 5 bo

The inquirer -

Na tajvanskem Computexu je Intel razkril nekaj informacij o peti generaciji procesorjev Pentium, ki za zdaj nosijo kodno ime Tejas. Manjše količine namerava Intel proizvesti že v začetku prihodnjega leta, a le za notranje testiranje, množicam pa bo to čudo postalo dostopno kakšnih šest mesecev pozneje.

Če gre verjeti The Inquirerju, bodo procesorji tiktakali med 5 in 7 GHz, opremljeni pa bodo z 2 megabajtoma L2-predpomnilnika. Zgrajeni bodo v 0,09-mikronski tehnologiji, sedeli pa bodo na ploščah z LGA 775 podnožji. Neuradno so izvedeli, da naj bi Tejas podpiral tudi 64-bitne instrukcije, Microsoft pa bojda že pripravlja nove Windows s kodnim imenom Elements prav za Pentium 5. Več o tem.

9 komentarjev

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

Še več podatkov o Tejasu

Land grid array (LGA)

vir: Hexus
več strani - O procesorju Tejas je znanega iz dneva v dan več. Slike tega čuda so na svetovnem spletu prisotne že kar nekaj dni, danes pa sem zasledil še slike Tejasovega land grid array (LGA) podnožja in matične plošče, osnovane na naboru Grantsdale. Po poročanju te strani, bo podnožje LGA prišlo v veljavo v prvi četrtini prihodnjega leta in bo, kot lahko vidite na spodnji sliki, uporabljalo zanimiv pritrdilni mehanizem. O lastnostih Garntsdala je bilo nekaj sicer že povedanega, vendar ne bo odveč, če še enkrat poudarim, da bo nabor podpiral do 4 GB DDR, ali DDR-II pomnilnika, 800 MHz FSB, v ICH6 SouthBridge pa bo vključena tudi podpora ATA in Serial ATA diskom, RAID-u, PCI Expressu in mogoče še...

2 komentarja

Slike in podatki o procesorju Tejas

več strani - Zanimivo, na trgu še vedno ni dolgo napovedovanih Intelovih procesorjev s kodnim imenom Prescott, pa so se že pojavili prvi primerki, ki zaenkrat še nosijo kodno ime Tejas in bodo najverjetneje nasledili Prescotte. Po poročanju X-Bit labsov, bodo Tejasi na voljo nekje v drugi polovici prihodnjega leta. Prvi Tejasi bodo 0.09 mikronski, površina čipa pa naj bi merila od 120 do 140 kvadratnih milimetrov. Leta 2005, ali pa še kasneje, bodo procesorji izdelani v 0.065 mikronski tehnologiji, površina čipa pa bo merila med 80 in 100 kvadratnimi milimetri. Novi procesorji naj bi imeli več...

2 komentarja

Intel i875P Canterwood

več strani - Končno je v javnost prišlo novo Intelovo čipovje - i875P Canterwood imenovano. Čipi, ki bodo vgrajeni v matične plošče, imajo veliko prednosti pred svojimi predhodniki, saj vodilo (FSB) deluje pri neverjetnih 800 MHz, kar je občutno povečanje od prejšnjih 533 MHz. Novosti pa niso le v vodilu, temveč tudi na drugih področjih, saj bodo vse plošče podpirale SATA in DDR 400. Vse bodo seveda podpirale večnitenje in bodo primerne za P4 procesorje. Za nas so se potrudili in članke spisali na:

6 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

Socket423 tudi uradno pod rušo

X-Bit Labs - X-bit labs poročajo, da je Intel začel s postopnim ukinjanjem proizvodnje procesorjev Pentium4 s frekvencam od 1.5 do 2 GHz na podnožju 423. S tem so končno dali prednost novejšemu in boljšemu Socketu478, ki ga bomo odslej videvali v bodočih Northwoodih in na nekaterih Willametih. Zadnje pošiljke starih procesorjev zaenkrat še niso znane, vendar pa bo Intel o le-teh zagotovo pravočasno opozoril potrošnike.

0 komentarjev

Fosterji prestavljeni...

X-Bit Labs - Če pozorno spremljate sceno, potem ste verjetno bili presenečeni, ker med včerajšnjimi novicami ni bilo omembe novega Intelovega Xeona s Foster jedrom. Predstavitev tega procesorja je bila najavljena za 8. maj, toda očitno se je pri Intelu nekaj zalomilo. Podjetje pravi, da je sam silicij procesorjev brezhiben, toda da imajo nekaj "električnih težav" s pakiranjem procesorjev. Tako je izid procesorja prestavljen za nekaj tednov, v tem času pa bo Intel razvil popolnoma novi sistem pakiranja, pri katerem ne bo niti najmanjše možnosti za poškodbo jedra. Sicer točnega datuma izida ni, toda verjetno bomo naslednika Xeonov videli 21. maja. Pripravljeni so tudi proizvajalci matičnih plošč in prvih dvoprocesorskih Socket603 plošč bomo deležni s strani Tyana, Iwilla in Supermicra. Zgrajene so okoli novega i860 čipovja, cene pa se bodo gibale med 800 in 1000 zelencev.

6 komentarjev