»

Prvi GeForce 9 na valentinovo

Slo-Tech - Nvidia, ki ga je Forbes razglasil za podjetje leta, naj bi februarja predstavila grafični kartici devete generacije GeForce. Šlo naj bi za GeForce 9600 GT ter GeForce 9800 GX2. Pri slednji gre za dve grafični kartici povezani v eno ( podobno kot GeForce 7950 GX2), za zdaj pa ni konkretnih informacij o njegovi zmogljivosti, na podlagi izvorne novice pa bo luč sveta zagledala devetnajstega februarja.

GeForce 9600 GT, ki naj bi luč sveta zagledala na valentinovo in bo prvi GeForce devete generacije. V 65-nanometrskem procesu izdelano jedro nove grafične kartice bo vsebovalo 64 Shader Procesorjev, njegova frekvenca pa bo znašala 500 MHz, medtem ko bo pomnilnik tiktakal pri 2000 MHz. Več o tem si preberite v izvorni novici.

47 komentarjev

Sedem kodekov pod drobnogledom

Prizor iz testa

vir: Doom9.org
Doom9.org - Po treh tednih smo le dočakali dolgo pričakovan test na Doom9.org. Tokrat so se spustili v seciranje in testiranje sedmih različnih video kodekov, in sicer:
  • 3ivX D4 4.0.3,
  • Dicas mpegable AVI 2.0.3,
  • DivX3,
  • DivX5.05,
  • RealNetworks RealVideo9 based on HelixProducer 9.1 M6 Gold,
  • Windows Media Video V9 in
  • XviD
Ugotovili so, da so od zadnje primerjave vsi kodeki veliko napredovali, da pa je vsak najboljši le za točno določen namen uporabe. Branje priporočljivo!

26 komentarjev

AMD spremenil oznake Opteronov

AMD - AMD se je odločil, da bo pri novih procesorjih Opteron začel tudi z novo označbo le-teh. Procesorji bodo označeni s tremi številkami, kar bo označevalo primernost procesorja pripadajočemu sistemu. Tako bo mogoče kupiti procesor za eno, dvo ali več procesorski sistem.

Tako bo Opteron 1xx namenjen sistemu z enim procesorjem, Opteron 2xx sistemu z dvema procesorjema, Opteron 8xx, bo pa oznaka, ki bo pripadala sistemom z do 8 Opteron procesorji. Drugo in tretje število bosta označevala zmogljivost samih procesorjev, tako da bo Opteron z oznako 140 osnoven model za enoprocesorske sisteme. Kaj več o tem lahko preberete tukaj.

AMD še dodaja, da bo kljub novim oznakam procesorjev še vedno pripisal takt procesorja. AMD bo še naprej spodbuja uporabnike, da naj procesorje ocenjujejo z njegovo zmogljivostjo in ne delovnim taktom, tako kot smo to že navajeni pri AMD Athlon XP procesorjih.

10 komentarjev