»

Prihaja 3D Mark 2011

bit-tech.net - Nova izdaja popularnega sintetičnega testa zmogljivosti celotnega računalnika, predvsem pa grafičnega podsistema, 3D Mark 2011, bo prekinila najdaljše obdobje med dvema izdajama 3D Marka, po 3D Mark 99, 2000, 2001, 03, 05, 06 in Vantage (ter njihovih podizdajah). Kot se je pogosto zgodilo datum izida ne bo sledil letnici različice, saj naj bi bila zbirka testov za prenos (in nakup) na voljo že v letošnjem septembru. Detajli so zaenkrat še skopi, a bo več znanega že čez 4 dni, 26. maja, ko bo prišlo do uradne najave. Vseeno je znano, da se bo 3D Mark 11 osredotočil zgolj na DirectX 11, podobno kot se je Vantage osredotočil na DirectX 10. Glavni pokrovitelj slednjega je bil Sapphire, medtem ko bo podobno vlogo v najnovejši izdaji po...

3 komentarji

Symbian OS 8.0

OSNews - Izšla je nova različica operacijskega sistema za mobilne in pametne telefone, Symbian OS 8.0. Pomembna pridobitev nove različice je podpora delovanju v resničnem času (real-time), kar daje izdelovalcem telefonov možnost, da v telefon vgradijo le en čip. Doslej so namreč pametne telefone ponavadi sestavljali z dvema procesorjema, kjer je en skrbel za radijsko komunikacijo, drugi pa za upravljanje z operacijskim sistemom, s katerim se je rokoval uporabnik.

2 komentarja

Nov članek o DirectX 9!

Slo-Tech - Po dobrem mesecu predaha je na vrsti novo branje o prenovljenem skupku grafičnih knjižnic, DirectX 9 poimenovanem. Senitel, naš grafikmojster, se je spravil opisovati izboljšave, ki jih je Microsoft v DirectX 9 tudi vprogramiral. Vse o povpraševalnem mehanizmu, dinamičnem odmikanju oglišč ter možnosti prikazovanja porničev na eni sami teksturi! Klik!

14 komentarjev

DirectX 8 ali 9?

Viper's Lair - Senitel je pred kratkim spisal lep članek, kjer se je DirectX-a lotil s teoretične strani in bi moral potešiti vso vašo lakoto po znanju, za vse, ki pa vas zanima le in zgolj surova razlika med osmico in devetico, so članek spisali na ViperLair. V svojem članku so testirali kartici GeForce4 Ti4600 ter Radeona 9700 Pro -- oba z DirectX 8 in DirectX9 knjižicami -- v 3D Marku 2001SE ter igri Unreal Tournament 3. Se splača? Hja ...

5 komentarjev

Izšel je DirectX9

Warp2Search - Da, pravilno ste prebrali naslov. Po tem, ko se proizvajalci že kar nekaj časa hvalijo s podporo novim grafičnim tehnologijam, je končno izšel tudi dolgo pričakovani DirectX9. Celotna zadeva je na voljo direktno od Microsofta (zastonj), pretočite pa si jo lahko s tega naslova (Webinstall) ali od tu (32 MB). O stabilnosti in datumu izida prvega Service Packa še ni podatkov. [>:D] Klik!

Na to novico nas je opozoril GejmerX.

16 komentarjev

ATI Catalyst 02.4

Warp2Search - Ja, vsi lastniki ATIjevih grafičnih kartic se od včeraj veselijo -- ni vrag, da ne bodo veselja danes kronali še z tradicionalno žurko z imenom "ATi je izdal nove gonilnike, pejmo se ga napit". Pa kakor koli že -- ATi, podjetje, ki s proizvodnjo svojih grafičnih čipov še najbolj zavzeto konkurira nVidii, je včeraj izdalo novo izvedenko gonilnikov Catalyst, ki nosijo zaporedno številko 02.4.

Gonilniki so skupni vsem Radeonom z oznako 7000 in več, uporabniki pa poročajo o pohitritvi v CodeCreatures Benchmark PRO na Radeonu 9700, hitrejšem Nascarju 2002 za vse Radeone, občutno hitrejšem NHLju ter hitrejšem izvajanju na DirectX 6 in 7 za R9700. Končno je v gonilnikih odpravljen hrošč operacijskega sistema Windows, ki grafikulji ni dovolil igranja igric na osveževalni frekvenci nad 60 Hz -- trenutno le za DirectX aplikacije, OpenGL del še sledi. Izjemno pohvalna naj bi bila tudi nova funkcija, ki optimalizira prikaz slike na TV zaslonih.

Ostaja pa, po mojem skromnem mnenju, največja...

4 komentarji

Novi vozači

M3DZone - Za Nvidio smo že navajeni, da izdaja nove verzije svojih vozačev tedensko. No, danes pa so izšli driverji za Win9x, Win2k in WinXP za Kyro in Kyro II kartice. Kako se obnesejo v igrah in drugih aplikacijah še ni znano. Tokratna verzija je 8.140 beta. Ker so beta, je možno, da imajo veliko hroščkov v sebi. So torej ne uradni in jih uporabljate na lastno odgovornost. Dobite jih pa tu: za Win2k, za Win9x in tu za WinXP.

2 komentarja

DirectX konferenca

The inquirer - 16. julija (jutri), se bo pričela konferenca, na kateri bodo prisotni številni razvijalci iger in proizvajalci strojne opreme, govorilo pa se bo o DirectX-u in nekaterih novih tehnologijah, ki naj bi jih prihodnje igre vsebovale. Po manjšem sporu med Nvidio in Microsoftom (škoda, ker ni nihče poročal o tem) izgleda, da bo glavno besedo na konferenci imel ATI, ki bo predstavili svoje N-patches (Trueform tehnologija), ki bodo po njegovih besedah končno naredili konec oglatim kolesom, obrazom in podobnim stvarem. Čeprav se je Nvidia sprla z Microsoftom, to ne pomeni, da je na konferenci ne bo. Imela bo kar lep govor, ki bo obsegal preddavanje o GeForcu 3, NForcu in njegovih zvočnih zmožnostih, nekaj pa bo tudi govora o 3DFX-ovih tehnologijah Motion Blur in depth on field. Na konferenci bo prisoten tudi Intel (o AMD-ju zaenkrat ne duha ne sluha ), ki bo razvijalce iger poizkušal navdušiti s svojimi naprednimi ukazi SSE in SSE2. Govorilo naj bi se celo o DirectX 9, katerega uradna...

0 komentarjev

Inštalacija Mandrake 8.0 linuxa

Little White Dog - Še kakšno leto nazaj je linux veljal za operacijski sistem največjih računalniških zanesenjakov, toda fanatična podpora množic ga vedno bolj približuje statusu uporabniku prijaznega operacijskega sistema. Toda domači uporabniki, vajeni Windows okolja, se še vedno počutijo preveč neprijetno in nedomače, še posebej ob prvem srečanju z novim operacijskih sistemom. Ravno takim je namenjen novi LittleWhiteDogov članek. Ta zelo obširen in podroben članek bo vsakega računalničarja s kančkom volje popeljal po inštalaciji Mandrake 8.0 linux distribucije. Članek je res spisan za začetnike in temeljito obdela vsaki korak pri inštalaciji, pomaga pa si tudi s kupom slik. Priporočljiv ogled!

11 komentarjev

Prvi članek o DirectX 8

Jaz - Juhej, objavil sem prvi Senitelov članek v prihajajoči seriji o DirectX 8.0. Naš mojster obljublja, da vam bo v svojih prihodnjih člankih razložil bistvo novih tehnologij, ki se skrivajo v novem M$jevem APIju. Začel je kar z Vertex in Pixel shaderji, o katerih ste zagotovo kdaj kaj slišali, pa nikoli niste prav vedeli kaj za vraga so. Članek je res poučen in zanimiv, tako da besno priporočam ogled!

3 komentarji

DirectX 8.0

NvNews - No, če se vam ne da čakati, da luni poštima prvi del mojega članka o DirectX 8.0, imate tukaj eno alternativo (sam sebi konkurenca... skoraj ). No, preberite si tega, potem pa malo počakajte, da luni porihta mojega. Potem si preberite še mojega in povejte kateri je boljši...

3 komentarji

Ali se DirectX 8 sploh pozna?

Overclockedcafe - To vprašanje se igričarjem zastavlja že kar nekaj časa. Ali bo DirectX 8 sploh prinesel kakšno razliko? Ali bo vreden nadgradnje, itd. Do zdaj na to ni bilo možno odgovoriti, toda včeraj so izšli prvi Nvidiini gonilniki z DirectX 8 podporo, Detonator 7.17. Na Overclockedcafe ( WTF? [:D]) so opravili nekaj meritev, in sodeč po njih je razlika v Win2k že kar precej opazna. Še opozorilo: ogromno ljudi poroča o velikih težava po inštalaciji eth novih gonilnikov in DirectXa 8, tako da oba uporabite le na lastno odgovornost!

0 komentarjev