»

NASA želi varnejše izstrelitve astronavtov

Test rakete Ares I-X

Slashdot - Ta teden bodo imeli predstavniki ameriške vesoljske agencije govor pred Kongresom, kjer bodo poskusili izposlovati strožje varnostne pogoje, ki bodo veljali ob vzletu. Vse skupaj ne bo samo sebi namen, saj v ZDA svoja plovila pripravljajo tudi komercialni prevozniki v vesolje, zato je zakonska ureditev strogih varnostnih standardov nujna.

Kakšen poseben svetal vzgled raketoplani Space...

32 komentarjev

Ebay si je vzel predah, škoda velika

Daily Mail - Morebiti ste opazili, morebiti ne, ampak glavna spletna dražbena stran Ebay si je v soboto vzela nekajurni premor. To ni kar tako, saj ogromno ljudi prek Ebaya služi resne denarje, zato jih taki nenapovedani izpadi hudo vznemirijo. Povzročijo pa lahko tudi finančne posledice, saj se dražbe zaključijo po nižjih cenah, kot bi se sicer, proda se manj izdelkov in tako naprej, česar se zaveda tudi Ebay. Obljubili so, da se tako šesturni izpad ne bo ponovil, saj so napako odkrili in pokrpali, bodo pa prizadetim uporabnikom povrnili nastale stroške, kar se bojijo, da jih bo stalo veliko. Sem sodijo provizije, črtali bodo zaradi izpada pridobljene negativne in nevtralne odzive (feedback system) in jim podelili kupone, ki...

4 komentarji

NASA je preuredila rezervoar za shuttle

Reuters - V torek je NASA uradno potrdila, da so izpopolnili zunanji rezervoar za shuttle, ki je povzročil nesrečo shuttla Colubia nad Texasom prvega februarja 2003. Vzrok nesreče Columbie je bil ob vzletu odpadli kos izolacijske pene. Pena velikosti ročnega kovčka je poškodovala shuttle in ta je ob vračanju v orbito "razpadel". Umrlo je vseh 7 astronavtov. Prvi spremenjeni rezervoar bodo iz Nasine "delavnice" blizu New Orleansa poslali v Kennedy Space Center (Florida) konec tedna.

Shuttle Discovery naj bi z novimi rezervoarji zapustil orbito Zemlje v maju ali v začetku junija s 7-člansko posadko, namenjen pa bo na mednarodno vesoljsko postajo. Po prekinitvi Nasinih poletov zaradi nesreče sta postajo oskrbovali ruski plovili Soyuz in Progress.

17 komentarjev

Space Shuttli se bodo vrnili

New Scientist - Po januarski nesreči Columbie, v kateri je tragično izgubilo življenje sedem astronavtov in ki je za nedoločen čas prekinila izvajanje ameriškega vesoljskega programa, v NASI spet načtrujejo nove polete Space Shuttlov. Obsežna preiskava o nesreči se bliža koncu, tako da se znanstveniki spet pospešeno pripravljajo na nove lete. Kot pravijo tiskovni predstavniki, NASA optimistično upa, da ji bo naslednje vesoljsko plovilo uspelo poslati med zvezde naslednjo pomlad, natančneje med 11. marcem in 6. aprilom. Več o tem.

9 komentarjev

Strmoglavljena Nasina Columbia že na tržnici

Finance - Le nekaj ur po nesreči Columbie so se na eBayu, spletni dražbeni hiši, pojavili številni zbirateljski predmeti, povezani z vesoljskim plovilom. V zelo kratkem času so dosegli tudi do 30-krat višje cene od izhodiščnih, čeprav še pred nekaj dnevi sploh ni bilo zanimanja zanje, poročajo internetni viri.

Število predmetov na dražbi se vseskozi veča, saj želijo njihovi lastniki čim več zaslužiti, dokler je še kaj zanimanja. Izkušnje po pisanju internetnih virov namreč kažejo, da bo val zanimanja kmalu upadel. Našitek z logotipom plovila Challenger, ki je eksplodiral leta 1986, je danes vreden le nekaj dolarjev. Klik!

0 komentarjev

VIA vstopa v posel grafičnih čipov

Gambit - VIA naj bi vstopila v posel grafičnih čipov. Za ta korak so se verjetno odločili zaradi slabih poslovnih rezultatov, saj podjetje nadzoruje le še 22% trga naborov za matične plošče, medtem ko Intel napreduje s kar 60 odstotki obvladovanja trga. Nova čipa naj bi se imenovala Columbia in Columbia 2. Prvega lahko pričakujemo na trgu spomladi prihodnjega leta, deloval pa naj bi na frekvenci med 300 in 400 MHz. Izdelan bo v 0,13-mikronski tehologiji in bo opremljen s 350 Mhz DDR pomnilnikom; napovedujejo pa, da bo dosegel 15.000 točk v 3D Marku. Njegov naslednik, Coulumbia 2, je predviden za leto kasneje, zmogljivost pa naj bi se povečala trikrat.

Velikokrat se napovedi izkažejo za pretirane, kot na primer pri Matrox Parhelii, ki ni dosegla pričakovanj. Uspeh Columbie pa bo verjetno odvisen od cene in od grafičnih čipov, ki jih bo takrat ponujala konkurenca. Izgleda, da se konkurenca na tem področju hitro povečuje s vstopom oz. ponovnim vstopom podejtij, kot so Matrox, Trident in SiS....

1 komentar

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj...

4 komentarji