»

Namesto digitalnih nebes

Slo-Tech - Če računalnikarji v šali podatke radi pošljejo v digitalna nebesa, smo sedaj vsaj odkrili, kje se nahaja ena ekspozitura nebes. V Seattlu!

Seattlski programer Chet Faliszek je namreč že leta 2000 med kupom drugih odbitih domen registriral tudi donotreply.com, na kateri je vzpostavil poštni strežnik za zasebno rabo. Vsaj tako je mislil. Sčasoma je namreč ugotovil, da veliko podjetij v svojih e-poštnih sporočilih, na katera se ne da odgovarjati, nastavi povratni naslov na domeno donotreply.com, s čimer želijo neukim uporabnikom dopovedati točno to - ne odgovarjajte. Ker malokdo dejansko bere povratne naslove pred odgovarjanjem, se je Faliszeku nabralo na tone raznoraznih sporočil. Večinoma sicer reklam, a neredki so tudi zelo kočljivi podatki, ko naprimer bančni detajli in faksi iz Iraka. Klik!

9 komentarjev

"Modificirani" Athloni XP naprodaj. Pazite se!

"Modificiran" AthlonXP

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

AMD je danes posvaril kupce in prodajalce svojih procesorjev, da so se med zaloge Athlonov XP, namenjenih prodaji, pomešali nekateri "modificirani" procesorji. Glavnina njih naj bi bila v vzhodni Evropi, Rusiji in Aziji, a kakšen se lahko pojavi tudi pri nas.

Nekaj prebrisancev je namreč ugotovilo, kako lahko z malo trudi počasnejše Athlone XP predelajo v hitrejše (za nepoučene: navijejo) in jih dražje prodajo. Takšni procesorji naj bi bili potencialno nestabilni in predvsem neoverclockabilni, kar gotovo ni želja slehernega Slo-Techerja. Več o tem in kako razlikovati prave procesorje od...

26 komentarjev

Bartoni, drugikrat

več strani -

O Bartonih smo danes že poročali. Ogledali ste si lahko teoretičen članek X-Bit Labsovcev, sedaj, ko se oboroženi z vsemi informacijami, pa je na vrsti praksa -- testi. Ne mislim dolgoveziti, teste si oglejte kar sami:

Pa imate dobršno mero branja za dolg ponedeljkov večer, ako nimate na urniku kaj edukativnega branja.

11 komentarjev

Opteroni ...

X-Bit Labs -

Izid Opteronov je vedno težje pričakovan in komaj čakamo, da bo vendarle napočil tisti 22. april, ko se bo njihova prodaja uradno pričela. Do takrat nam ostanejo le špekulacije in premlevanje vseh mogočih podatkov o novih procesorjih, ki so že na voljo. Začnimo s frekvencami. Opteroni bodo sprva dobavljivi s takti 1,40, 1,60 ter 1,80 GHz, kasneje pa se jim bo pridružil tudi dvogigaherčni bratec. X-Bit Labsovcem pa je celo uspelo dobiti shemo jedra novih procesorjev.

Označbe na njej predstavljajo:
  • Logo 1: AMD Trademark logo,
  • Logo 2: AMD-jev logo,
  • Text 1: OPN,
  • Text 2: interne informacije ter datum proizvodnje,
  • Text 3: serijsko številko,
  • Text 4: podatke o...

11 komentarjev

Podatki na obesku za ključe

X-Bit Labs -

S podatki je križ. Enkrat jih je preveč, drugič premalo, njihovega prenašanja pa raje ne omenjajmo. Da bi bilo življenje z njmi lažje, so na X-Bit Labs primerjali pet t.i. USB pogonov, katere na računalnik priključimo prek USB vrat, podatki pa se na njih shranjujejo elektronsko ter popolnoma brez premičnih delov. Sliši se odlično, kako pa je s tem v praksi?

Praksa se ponovno bistveno razlikuje od teorije. X-Bit Labsovci so namreč ugotovili, da te naprave dokaj -- približno 10 % -- obremenijo procesor, prenosi pa so, milo rečeno, mizerni. Na njihovo merjenje v megabajtih kar pozabite, saj celo enomegabajtnega prenosa ne boste dočakali. Klik!

...

11 komentarjev

Trek ThumbDrive Smart

Slo-Tech -

No, ko se na naši polobli leto 2002 bliža koncu, bodo očitno drugje stopili že v leto 2004. Če ne veste o čem govorim, poglejte datum članka na ViperLair. [:D]

Kakorkoli že, na ViperLair so si ogledali priročno napravico imenovano Trek ThumbDrive Smart. Čemu služi boste vprašali? ThumbDrive se pretvarja, da je navaden obesek za ključe, medtem ko je v resnici majhen USB pomnilnik, na katerega je moč spraviti do 128 MB podatkov (obstajajo tudi šibkejše različice) ter le-te prenašati med računalniki. V kolikor potujete z veliko podatki ter nimate na voljo CD-zapisovalnika, velja o napravici razmisliti.

5 komentarjev

OTES - Abitovo hlajenje grafičnih kartic

X-Bit Labs - Sicer malce starejša, a še vedno aktualna novica: po pisanju X-Bit labsovcev, namerava Abit na svoji novi GeForce4 Ti4200 kartici uporabiti popolnoma nov hladilnik za hlajenje grafičnega procesorja. Svoje hlajenje so pri Abitu poimenovali OTES (Outside Thermal Exhaust System).

Po zagotovilih podjetja naj bi nov hladilnik doprinesel k do 15 % boljšemu hlajenju, kot ga ponuja konkurenca, kar bi seveda botrovalo boljšim rezultatom pri navijanju. Kljub obetavnemu izdelku, pa so nekateri poznavalci rahlo skeptični, saj bo OTES namenjen samo hlajenju grafičnega procesorja, ne pa tudi pomnilnika. Poleg tega se bo ventilator vrtel s 7.200 obrati na minuto, kar pomeni, da hladilnik ne bo ravno tih.

In še zadnja pomanjkljivost: zaradi hladilnika bo v najslabšem primeru zasedena prva PCI reža. Kako si je Abit zamislil svoje hlajenje, je bilo že prikazano na sliki, vendar pa je bila slika na Nvidiino željo popačena, zato je ne bom objavljal....

1 komentar