»

Kraja podatkov prek diskovne LED

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Ben Gurion so pokazali novo metodo za krajo podatkov z računalnika, ki ni nikamor priključen. Pripraven medij za komunikacijo je svetleča dioda (LED) za disk, ki lahko utripne do 5800-krat na sekundo. Če to povežemo s tipičnimi kamerami, lahko podatke prenašamo s hitrostjo 4 kb/s, kar se ne sliši veliko, a je dovolj, da v nekaj sekundah prenesemo šifrirni ključ ipd.

Ta raziskovalna skupina nas je v preteklosti že podučila o različnih metodah, kako lahko komuniciramo z računalniki, ki niso nikamor priključeni (air-gapped). Kot je pokazal že Stuxnet, odsotnost povezave ni garant za varnost. Če uspemo tak računalnik okužiti, kar se zgodi tudi brez povezave - navsezadnje je treba vsak sistem kdaj posodobiti oziroma...

22 komentarjev

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review

vir: Silent PC Review

vir: Silent PC Review
Silent PC Review - Pisci spletne strani Silent PC Review, ki je osredotočena na tišanje računalnikov, so po dolgem času spet objavili samostojni test ventilatorjev. Od prejšnjega testa so minila štiri leta, kar je za spletno stran, ki se ukvarja s takšno tematiko, malce presenetljivo. Sicer so ves ta čas (poleg ostalih komponent) testirali ventilatorje hladilnikov, a je bralstvo že precej pogrešalo teste ventilatorjev, ki so naprodaj le samostojno. Tokrat so pod drobnogled vzeli Thermalrightov TR-TY170, tri predstavnike Noiseblockerjeve serije M12, dva predstavnika Scythove serije Gentle Typhoon in dva predstavnika Antecove serije TrueQuiet ter jih primerjali z referenčnim Nexusom D12SL-12. Kako so se odrezali in kaj je bil razlog za tako dolg premor, preberite v

60 komentarjev

Hlajenje pod -40 °C tovarniško

X-Bit Labs - Navijalci računalniških komponent vedo, da je za dobro navitje nujno potrebno tudi dobro hlajenje. Načinov za doseganje nizkih temperatur je nešteto, odvisno od naše zagnanosti in potreb. Nekateri se zadovoljijo z menjavo tovarniškega hladilnika, drugi brusijo in polirajo svoje bakrene hladilnike ter jih mažejo z najboljšimi srebrnimi pastami, tretji uporabljajo vodno hlajenje ali Peltierjeve elemente, iskalci ekstremov pa polijejo po računalnikih nekaj litrov tekočega dušika.

OCZ je priskočil na pomoč navijalcem, ki jim slogan Napravi sam ne diši, a bi kljub temu želeli svoj procesor poslati v arktične razmere. Sestavili so sistem Cryo-Z, ki se pritrdi na...

14 komentarjev

Ohišje Lian Li PC75

OverClock Intelligence Agency - O takšnih ohišjih se je sicer že veliko pisalo, a prav je, da slišimo še kaj -- tokrat je na vrsti Lian Li PC75. Njegove stranice so pretežno narejene iz aluminija, prisotna pa je tudi plastika. Škatla ima že vgrajeno pleksi steklo, tako da tudi nečimrnim ne bo potrebno skrbeti. Če se želite pred sosedi postavljati s svojim ohišjem, bo le-to pravo za vas. Ocena in test tukaj.

3 komentarji

Osemmegabajtneži

X-Bit Labs -

Western Digital je bil prvi, ki je začel s politiko vgrajevanja osem megabajtov predpomnilnika v svoje diske, kar ga je kar dolgo časa držalo na absolutnem prestolu, vsaj kar se tiče surove hitrosti diskov. Kmalu so to ugledali še ostali proizvajalci trdih diskov in zadevo so pri priči implementirali v svoje diske. Se vam zastavlja vprašanje, kaj sedaj kupiti? Odgovor najdete na X-Bit Labs.

Fantje (in dekleta? [;)]) so tokrat testirali štiri diske z osmimi megabajti predpomnilnika. Dva Western Digitalova, Maxtorja (z uporabo ATA133 ter ATA100) ter IBM-ovo zverino. Diske se pod sistemom FAT32 testirali v vseh mogočih pogojih, kar si jih lahko zamislite. Rezultati so bili presenetljivi....

13 komentarjev

Utišajte diske

PC Arena -

Na PC Arena so objavili test drugačnih računalniških komponent. Testirali so namreč posebne obloge, ki jih pritrdite na diske in s tem zmanjšate njihovo glasnost ter tresljaje. Zadeva izgleda dokaj kul, njena uporabna vrednost pa je vprašljiva. Saj smo vendar Slo-Tech z navitimi računalniki in goro ogabno vreščečih ventilatorjev, nas pa bi motil ropot diskov! Test tukaj!

6 komentarjev

Preproge ze utišanje računala

Digital Explosion - Se spominte Akasa oblog, ki si jih enostavno prilepil na stranice računala in s tem navzven utišal vse tiste silne ventilatorje v računalu? No, na Digital-Explosion so si ogledali podobno stvar, le da so te obloge iz dvojnega materiala, kar naj bi pomagalo pri še boljši zvočni (in na žalost tudi toplotni) izolaciji. Zunanji je bolj volnen in rahel, medtem ko je spodnji bolj gost in trden. Seveda paše zraven preprosta inštalacija ter dokaj nizka cena. Sicer pa ne vem, zakaj ne bi človek kupil kar kosa tepiha in ga prilepil gor. "Test" tukaj.

6 komentarjev

Nekaj zanimivih hladilnikov

več strani - Čeprav pričakovane polimerne revolucije še ni razvoj zračnih hladilnikov nikakor ne stoji. Naj posredujem nekaj modelov, ki se meni zdijo zanimivi:
  • Silverado: Gre za malce starejši hladilnik, toda škoda bi bilo, če bi ga naši novi bralci zamudili. Proizvaja ga nemško podjetje Noise Control, njegova posebnosta pa sta dva močna Nidecova ventilatorja in srebrno jedro. Test najdete tukaj.
  • FO-BE25D: Izdelek podjetje Thermal Integration bi težko...

3 komentarji