»

Samsungov disk v trdnem stanju

Samsung - Samsung, ki je znan predvsem kot izdelovalec širokega spektra elektronskih naprav in je tudi največji svetovni proizvajalec spomina flash, je objavil, da so razvili prvi tako imenovani disk v trdnem stanju (Solid state disk, SSD), temelječ na 70 nm NAND flash tehnologiji.


SDD odlikuje nizka poraba energije in majhna teža, zato bo še posebej uporaben v vseh oblikah prenosnih naprav (prenosnih računalnikih, dlančnikih, tabličnih računalnikih), vendar pa ima v primerjavi s klasičnimi trdimi diski še vedno precej nizko kapaciteto -- do 16 GB.

Če oba nosilca podatkov primerjamo še v drugih kategorijah, lahko vidimo, da poraba SDD...

29 komentarjev

Samsung SM-348B DVD/CDRW

NeoSeeker - Samsungovi izdelki nas spremljajo že zelo dolgo. Od njih imamo veliko uporabnih, nekaj pa mogoče tudi neuporabnih stvari, ki so jih druge tvrdke izdelale precej boljše. Tokrat so na Neoseekerju napisali kar precej obsežen test Samsungovega DVD/CD-RW pogona SM-348B. Obe omenjeni stvari (DVD in CD-RW) sta skupaj, v eni škatli, pravzaprav pa smo tega že vajeni in ni nič kaj presenetljivo novega. Članek se splača pogledati, saj so ga ocenili z dobrimi 88%, pa še cena ni prav pretirana.

3 komentarji

Samsung s 4 GB spominskim ploščkom

Samsung - Da, tudi to je bila samo še stvar časa. Samsung, dobro znan proizvajalec dobesedno vsega, povezanega s premikanjem elektrončkov po za to namenjenih žicah, je napovedal, da je naredil DDR spominski modul, v katerega lahko spravimo kar cele 4 GB podatkov. Na ploščici se nahaja 36 enogigabitnih modulov, narejenih v, pozor. 0.10 mikronski tehnologiji. Modul namerava začeti proizvajati v drugi polovici letošnjega leta, o ceni ni znanega dosti [:D]. Klik!

0 komentarjev

Širokozaslonski LCDji

PC World - Zaradi naraščanja popularnosti gledanja DVD filmov tudi na prenosnikih, so se nekateri izdelovalci ekranov odločili poseči po zanimivi alternativi običajnim LCD zaslonom - širokozaslonski oziroma "widescreen" LCD monitorji bodo tako našli mesto v prihajajočih prenosnih PCjih. Samsung bo prvi, ki bo naredil tak zaslon in bo večji od petnajstih palcev in sicer 15,4-inčni WXGA (1.280 pikslov x 800 pikslov). Več si preberite na PCWorld.com.

3 komentarji

Samsung SM-348 CD-RW/DVD

I Am Not A Geek - Vse tiste, ki vas muči pogled na kopico CD, CD-RW ter DVD-enot v vašem računalniku, bo razveselila novica, da je podjetje Samsung izdalo CD-zapisovalec, ki zmore pisati z 48x hitrostjo, prepisovanje pa opravlja dvakrat počasneje, kar seveda ni nič posebnega, razveseljiva pa je vsekakor tudi zmožnost branja DVD-zgoščenk. Na I Am Not A Geek so spisali test tega pekača, ki si ga lahko ogledate na tem naslovu.

0 komentarjev

0.10 mikronski pomnilniki še letos

X-Bit Labs - Izdelovalec pomnilnikov, podjetje Hynix Semiconductor, je danes potrdilo, da so razvili 512 Mb DDR SDRAM čipe, zgrajene v 0.10 mikronski tehnologiji. Uporabljali jih bodo pri izdelavi PC2100, PC2700 ter DDR400 pomnilnikov. Masovna proizvodnja 512 MB modulov se bo pričela še letos, 256 MB ter gigabajtne module pa bodo začeli proizvajati v prvi polovici prihodnjega leta. Ostale informacije ter originalna novica na tem naslovu.

0 komentarjev

Samsung odpira novo tovarno

The Register - Korejski gigant Samsung Electronics želi utrditi svoj položaj na Vzhodu z odprtjem nove tovarne LCD monitorjev na Kitajskem. ki se razprostira na območju velikem 100.000 m2. Nova tovarna v Suzhou bo tako proizvedla 160.000 modelov mesečno, obratovati pa naj bi začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Očitno se število LCD monitorjev le povečuje, saj naj bi po napovedih Displaysearch njihovo število preseglo prodajo klasičnih CRT monitorjev v letu 2004. Klik!

1 komentar

Overburning

CD Media World - Overburning je metoda, s katero lahko na običajne CD-je spravimo več podatkov, kot je predpisano. Skrivnost tiči v tako imenovanem lead-outu na koncu CD-ja, ki služi za iztek, a je še vedno primeren za shranjevanje podatkov. No, čeprav overburning obeta veliko, pa je še vedno velika verjetnost, da se bo med podatke zapisane na lead-outu prikradla kakšna napaka, tak CD pa bomo lahko uporabili samo še za rezanje pice :). Drug problem overburninga tiči v tem, da nikoli ne vemo, koliko podatkov lahko spravimo na poljuben CD-R. Če pretiravamo, lahko v najboljšem primeru uničimo CD-R, v najslabšem, pa celo pekač. Tako lahko v največ primerih samo ugibamo, koliko podatkov lahko spravimo na določen CD-R. No vsaj pri meni je bilo tako, vendar mi je počasi prekipelo, ko sem s to metodo uničil nekaj ploščkov, ter se odločil, da na internetu poiščem stran, kjer imajo shranjene podatke o tem, koliko podatkov lahko z overburningom natlačimo na določen CD. Naletel sem na stran CD Media World,...

6 komentarjev

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji