»

Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

vir: ZDNet
ZDNet - Oracle je napovedal, da bo prenehal razvijati programsko opremo za Intelovo platformo Itanium, ker da "se bliža izteku življenjske dobe". Čeprav se Intel trudi pokazati, da je Itanium še vedno v dobri kondiciji in popularen - navsezadnje so prejšnji mesec predstavili novo serijo Itaniumov Paulson - izgubljajo podpornike. Lani jo je odrekel Microsoft, Red Hat pa že leto pred tem.

V izjavi za javnost je Oracle zapisal, da so se po več pogovorih z vodstvom Intela odločili ustaviti razvoj programske opreme za Itanium, saj je Intel dal jasno vedeti, da je prihodnost v platformi x86. Intel medtem pravi, da se Itanium ne poslavlja. Nasprotno, delo na platformi poteka z nezmanjšano intenzivnostjo naprej. Nedavno predstavljenemu Paulson namreč sledi Kitson, v načrtih pa so že nove...

47 komentarjev

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

Intel razkrije dvojedrni Itanium

The Register - Ta teden bo Intel na ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil načrt razvoja novega dvojedrnega procesorja Itanium s kodnim imenom "Montecito".

Procesor, izdelan v 90 nm tehnologiji, bo vseboval 1,72 milijarde tranzistorjev, katerih večina bo posvečena zajetnim 24 MB L3 predpomnilnika. Ta količina predpomnilnika v navezi z dodatnim jedrom in optimizacijami omogoča temu gizmu, da je kar trikrat hitrejši od Itaniumov 2 pri isti frekvenci delovanja. Obenem pa omenjajo še to, da bo poraba energije za 23 % nižja od različice z enim jedrom - torej med 100 in 130 vati.

Ena izmed novih tehnologij v tem procesorju bo tudi tehnologija za zniževanje porabe električne energije z imenom Foxton. Foxton, ki je bil prvič omenjen že septembra, bo zmanjševal porabo električne energije s spreminjanjem napetosti in frekvence delovanj procesorja. Zmogel bo nastaviti napetost jedra na eno izmed 32 različnih ravni, od katerih se bo pri vsaki poraba energije spremenila za 1.25 mW....

36 komentarjev

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

Novi PA-RISC 8800 procesorji

The inquirer - Hewlett-Packard je nekam potiho (verjetno zato, da ne bi preveč razjezil svojega Itanium pajdaša Intela), poslal na trg nove strežnike, osnovane na procesorju PA-8800.

Da vam osvežimo spomin, PA-8800 ima 1,5 MB L1 predpomnilnika (od tega pol za podatke in pol za inštrukcije) ter kar 32 MB L2 predpomnilnika, ki pa seveda ni na samem procesorju. Poleg tega ima vsak procesor dve jedri (kar v teh sferah resda ni novost, IBM Power4 ju premore že od leta 2001). Delovna frekvenca se giblje med 800 in 1000 MHz.

Seveda se s tem odpira vprašanje, kakšna bo prihodnost Itaniuma, ki se na trgu nikakor ne prime do te mere, da bi vsaj približno pokril destletne razvojne stroške. Z uvedbo AMD-jevih Opteronov, ki prinašajo poceni 64 bitnost, bo Itanium še toliko težje opravičeval astrononmsko ceno. Mimogrede, HP načrtuje tudi strežnike z Opteroni.

0 komentarjev

Pentium 5 bo

The inquirer -

Na tajvanskem Computexu je Intel razkril nekaj informacij o peti generaciji procesorjev Pentium, ki za zdaj nosijo kodno ime Tejas. Manjše količine namerava Intel proizvesti že v začetku prihodnjega leta, a le za notranje testiranje, množicam pa bo to čudo postalo dostopno kakšnih šest mesecev pozneje.

Če gre verjeti The Inquirerju, bodo procesorji tiktakali med 5 in 7 GHz, opremljeni pa bodo z 2 megabajtoma L2-predpomnilnika. Zgrajeni bodo v 0,09-mikronski tehnologiji, sedeli pa bodo na ploščah z LGA 775 podnožji. Neuradno so izvedeli, da naj bi Tejas podpiral tudi 64-bitne instrukcije, Microsoft pa bojda že pripravlja nove Windows s kodnim imenom Elements prav za Pentium 5. Več o tem.

9 komentarjev

Intelovi procesorji za elito

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim predstavil nove procesorje, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom. Tako so bili predstavljeni novi Itaniumi 2, kodno imenovani Madison in Deerfield, ki so izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. 1,5 GHz primerek vsebuje 6 MB, 1,4 in 1,3 GHz inačica pa 4 in 3 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Ker se cena predpomnilnika povečuje v skladu s količino le-tega, cene procesorjev ne bodo ravno nizke. Po vrsti bodo znašale $4226, $2247 in $1338 za naročilo od 1000 kosov naprej. Prva dva bosta delovala v večprocesorskih sistemih, medtem ko naj bi bil slednji namenjen enoprocesorskim sistemom.

Večprocesorskim sistemom bodo namenjeni tudi novi Xeoni. 2.80GHz (2 MB L3 predpomnilnika), 2.50GHz (1 MB L3 predpomnilnika) in 2.0 GHz (1 MB L3 predpomnilnika) različice bodo stale $3692, $1980 in $1177 za naročila od 1000 kosov naprej.

Pa jih kupite, če jih morete [>:D].

5 komentarjev

Intel Madison Itanium

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, bodo Intelovi Madison Itanium procesorji ugledali luč sveta 30. junija. Na začetku bodo na voljo tri različne verzije, in sicer z 1,5 GHz, 1,4 GHz in 1,3 GHz frekvenco. Takisto se bodo razlikovali po količini L3-predpomnilnika; prvi 6 MB, drugi 4 MB in zadnji 3 MB. Cena najzmogljivejšega modela naj bi se gibala okrog 4.200 ameriških zelencev, za 4 MB verzijo bo treba odšteti 2.250 dolarjev, za najšibkejšo pa okoli 1.300 zelencev. Pozneje naj bi Intel izdal še Itaniuma 2, ki bo deloval na 1,0 GHz in bo imel 1,5 MB L3-predpomnilnika. Stal bo 750 dolarjev. Klik!

2 komentarja

Itaniumi 2 v delovnih postajah

X-Bit Labs - Hewlett Packard je včeraj objavil, da imajo na zalogi večjo količino delovnih postaj na osnovi Itanium 2 procesorjev, ki tečejo na Windows XP 64-Bit Edition Version 2003, pripravljenih za prodajo. Postaje z oznakama zx2000 in zx6000 bodo podpirala tudi dvoprocesiranje podatkov, opremljene pa bodo z gigaherčnimi Itaniumi 2, najverjetneje SCSI trdimi diski in z malo PCI vodili. Bistvena razlika bo predvsem v predpomnilniku -- zx2000 bo imel poldrugi megabajt, zx6000 dvakrat več -- in številu procesorjev, zx2000 enega, zx6000 dva. Cene se bodo gibale med 3.300 in 5.800 dolarji za šibkejšo ter 6.900 in 15.000 za močnejšo različico. HP na svojih spletnih straneh že ponuja prednaročila, dejanska dobava pa naj bi se pričela sredi maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Nižje cene Pentiumov

X-Bit Labs - Da, tudi takšne stvari se dogajajo. Znižanja cen, namreč. No, Intel je pravkar napovedal eno izmed njih. Po poročanju X-Bit Labs naj Intel cene znižal 23. februarja za od 7 do 20 %, odvisno od modela. Toda to še ni vse. Obeta se nam še druga pocenitev. Ta naj bi se po predvidevanjih zgodila v začetku marca, ko bo Intel izdal Penitum 4 3.2 GHz. Tudi takrat naj bi bili priče nekajodstotnemu znižanju cen. Hurej!

4 komentarji

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev

Intel malo hitreje

News.com -

Vsak dan bolj dobivamo vtis, da ima Intel neko generalno prednost pred AMD-jem. Da, ko se AMD zadere, se Intel zasmeji. Da, ko Intel kihne, AMD dobi pljučnico.

No, res je, da Thoroughbredi prihajajo na naše police, a na Opterona še vedno čakamo -- in AMD je nekam sumljivo tiho glede njegovega 64-bitnega paradnega konja. Se pa je oglasil Intel ter napovedal, kaj smemo pričakovati od strežniških procesorjev v prihajajočih letih.

Da, prvi Itanium je bil podjetju (dobesedno) v sramoto, a je Itanium 2 popravil slabi priokus. To poletje se lahko nadejamo Itaniuma 2, sparjenega s kar 6 MB tretjestopenjskega predpomnilnika, tiktakajočega na gigahercu in pol. Procesor bo vseboval 500 milijonov tranzistorjev. Leta 2004 bomo ugledali Madisona z 9 MB L3 predpomnilnika, ki je bil na roadmap dodan naknadno. Da o letu 2007 ter procesorjih z dvema jedroma na enem vezju ne govorim. Obljub so jih polna usta, upajmo, da se jih bodo držali. Mi pa čakamo AMD-jev odgovor... [:D] ...

5 komentarjev

Širokopasovni dostop na letalih

Gambit - Čeprav smo pred časom poročali, da je večina letalskih družb prepovedala uporabo presnikov na letalih, kaže, da stvari ne niso tako črne, kot izgleda.

Tako sem danes zasledil podatek, da naj bi recimo Lufthansa že kmalu ponujaja dostop do interneta na svojih letalih. Sicer je tehnologija še zelo draga, ker so povezave satelitske, vendar naj bi to rešil koncept lokalne mreže. Tako naj bi strežnik na letalu na letališču prevzel določene podatke, potem pa bi jih potniki brali preko interne mreže. Kako naj bi to potekalo, sicer meni ni jasno, samo strokovnjaki že vedo, kaj delajo. Več najdete tukaj.

0 komentarjev

Je moj glodalec zadovoljive kvalitete in/ali hitrosti?

Slo-Tech - Kot vsi vemo, je dobra in kvalitetna miš še kako pomembna pri raznih streljačinah in grafičnih programih. Tale odličen, predvsem pa zelo kratek program (cca. 80kb) vam, ko ga zaženete in premikate miško, natančno pove kolikšno odzivnost ima vaš mišon (v Hz). Samo za info: baje naj bi bil ljubitelj sira "zadovoljive" kvalitete, če doseže frekvenco nad 100 Hz, ob tem pa naj povem, da je na "testu" moj glodalec, (optični - Logitech) dosegel frekvenco samo 40 hz na ps/2 vhodu in čudovitih 151 Hz na USB vhodu. Potemtakem sem se kar prav odločil, da ga poganjam na USBju, kajne? [:D] Me pa prav zanima, kako bo z vašimi ljubljenci.

51 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev