»

Težki časi za informacijsko tehnologijo

The Register - Termin recesija je zadnje čase skoraj preveč popularen, in, kot kaže, še nekaj časa ne bo šel iz mode. Da temu res ne bi bilo tako, je poskrbel tudi Andy Grove, ki je napovedal, da se lahko informacijskim storitvam zgodi podobno, kot ameriški jeklarski industriji.

Po poročanju Registra Grove pravi, da se je kader v zadnjem časih navadil, da dobiva višje plače, kot je realna cena dela. Kot navaja, lahko za ceno stroškov IT strokovnjaka zaposli oblikovalca ali umetnika.

Kljub temu, da se industrija seli čedalje bolj na Vzhod, pa Intel vseeno odpira novih tisoč delovnih mest, obetajo pa se tudi spremembe pri sodelovanju z izobraževalnimi enotami, ki ga naj bi bilo precej več.
Če vas zanima, kako pljuvaj v druge sklede in pri tem ne zadeni lastne natančno izgleda, si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Industrija si bo v letu 2003 opomogla

Slo-Tech - Analitiki so oznanili, da v tekočem-komaj-začetem letu pričakujejo rast na področju polprevodnikov. Recesija naj bi se tako končala, v zadnjih dveh letih zdelano gospodarstvo pa naj bi si od 12 - 16 odstotne rasti kar lepo opomoglo.

Misleči bralec si verjetno misliš, da živim zgolj od pisanja novic o recesiji. Napak, le poročam o njih. Ob tem pa ne morem mimo opažanja, da tovrstne novice v vseh medijih lahko zasledimo že več kot dve leti ter da se je -- sodeč po najstarejših -- recesija že zdavnaj končala, gospodarstvo pa je ponovno v črnih številkah... O tem dejstvu (da se recesija končuje, ne o črnih številkah [0:)]) so slušeče opozorili tudi ob odprtju sejma interinfos, svoj lonček pa redno pristavljajo priznane tržnoraziskovalne skupine (Gartner), nemalo jih o tem vodi celo/cela predavanja. No, ob tem ne gre zanemariti dejanske moči medijev -- če teh ne bi bilo, bi kakšno podjetje utegnilo recesijo celo spregledati ;-).

Je mehurček, ki se je razpočil ob nasičenosti trga leta...

3 komentarji

Red Hat v črnih številkah

Slo-Tech - Eno od vodilnih podjetij kar se tiče Linux distribucij, Red Hat, se je znašlo v črnih številkah. Da, poslujejo z dobičkom; to četrtletje le-ta znaša znaša $304000, ustvarili pa so za 24,3 milijonov zelencev prihodka. V črne številke so prišli predvsem zaradi povečanega povpraševanja s strani podjetij, ki predstavljajo 93% njihovega prometa. To dokazuje, da se da tudi z "odprto kodo" nekaj zaslužiti. Klik!

Microsoft pa v jok in na drevo ... [:D]

3 komentarji

Eden manj.

Jaz - Če bi vas vprašal, katero računalniško oz. 'informacijsko' podjetje je imelo v Sloveniji najbolj odmevno ime, bi vas nemalo odgovororilo z 'Jerovšek Computers'.

Znalci vedo, veste ter vemo, kakšna recesija (strokoven izraz za nazadovanje oz. krčenje gospodarstva ter trga) je zadela IT gospodarstvo, koliko odpuščanja, propadov podjetij ter nasploh črnih scenarijev je povzročila.

Danes ob 11:00 pa je Slovenija izgubila še eno podjetje, katerega stečaj bo morda eden medijsko najbolj odmevnih (dejstvo je, da slovenski mediji temu podjetju že tako ali tako niso bili zelo naklonjeni). Gre za podjetje Jerovšek Computers, ki je svojo pot pričelo pred dvanajstimi leti, ter jo po približno letu bitk z recesijo tudi končalo. Zaenkrat mi je znanega le toliko, da je bilo glasovanje o prisilni poravnavi ob 11:00 negativno, uradno sporočilo pa bomo mediji prejeli jutri, tako da bodite na tekočem.

24 komentarjev

Hude krvavitve

Yahoo News - Yahoo prinaša slabe novice. Intel, še vedno največji proizvajalec procesorjev na svetu, je v še hujših škripcih, kot smo bili vajeni dosedaj. Njegovo 77-odstotno zmanjšanje profita naj bi bilo odraz recesije svetovnega gospodarstva in posledični zmanjšani prodaji računalnikov. Prodaja se je takisto zmanjšala, natančneje za 25 odstotkov - iz 8,73 mrd dolarjev na 6.55 mrd zelencev. Intelov izgovor? "To ni nobena katastrofa, saj smo se držali analitičnih napovedi", pravi Drew Peck in dodaja, "da recesije še ni konec, saj so Intelu tudi v četrtem obdobju napovedane nadaljnje izgube". Nadejajmo se, da bodo te novice v prihodnosti le še redkost, saj se nam lahko drugače slabo piše...

11 komentarjev

Vsega je konec

Tweak Files - Na žalost med internetnimi stranmi s tech vsebino zadnje čase vlada recesija. Po tem, ko je pod visokimi cenami ftp strežnikov klonil 3Dfiles se je danes isto zgodilo z Tweak files.
Zbogom in hvala za vse ribe so bile zadnje besede Jima. ustanovitelja strani. Jutri, 14.9.2001 bo Tweak Files šel off-line. Torej če želite še kaj hitro dolpotegniti (downloadat-i) vam predlagam, da pohitite! Hvala AtaStrumf, da si nas opozoril na novico.

3 komentarji

Propad dot.com podjetij

Jaz - Tisti, ki spremljate dogajanje na internetu se zavedate vsesplošne recesije, ki je zajela to področje računalništva zadnje čase. Prenaphinjena dot.com podjetja so se začela sesuvati kot hiše iz kart, zadnje med njimi pa je gigantski Yahoo, o čemer pa je bolj podrobno poročala že TinkaPinka. Kakorkoli, na CNNu lahko preberete kratko analizo trenutnega stanja: pogled na trg eno leto nazaj in sedaj...
No, moram priznati da mi je na neki način vse skupaj tudi všeč, saj se bo inet rešil vse nepotrebne in prenaphinjene navlake. Lahko bi rekli, da se vračamo v resničnost. Thnx, Tilen.

6 komentarjev