»

Hynix predstavil gigabiten DDR-II čip

X-Bit Labs - Korejski izdelovalec pomnilnika je včeraj svetu pokazal svoj gigabiten DDR-II čip. Po njihovih napovedovanjih bo DDR-II pomnilnik nadomestil današnje DDR in SDR pomnilnike v bližnji prihodosti. Masovno proizvodnjo teh čipov tako obljubljajo že za prvo četrtletje prihodnjega leta, Intel pa naj bi jih v drugem četrtletju prihodnjega leta podprl še s svojim čipovjem, ki bo ta pomnilnik tudi podpiralo. Še besedica o samih specifikacijah tega pomnilnika: grajen bo v 0,11-mikronski tehnologiji, tiktakal pa bo pri 533 in 667 MHz. O ceni še ni podatkov. Več o tem.

1 komentar

DDR-II in Intelova čipovja zanj

EBN - Po Samsungu je tudi Intel uradno najavil proizvodnjo svojih DDR-II čipov. Uradno naj bi jih dočakali prihodnje leto, so sporočili po sestanku JEDEX konference, ki je tekla ta teden v San Joseu. Natančnih datumov pri Intelu niso želeli razkriti, poudarili so le, da bo DDR-II na voljo v drugi četrtini prihodnjega leta. Povedali so še, da pripravljajo tri čipovja za svoje procesorje in dotični pomnilnik.
  • Grantsdale za osebne računalnike,
  • Alviso za prenosnike in
  • Lindenhurst za strežnike.
Vsa imena so zazdaj še kodna.

Izvirna novica.

0 komentarjev

Zmote in resnice o napajalnikih

Extreme Overclocking -

Običajni računalniških uporabniki napajlnikom ne posvečajo pozornosti, če jih sploh poznajo, medtem ko je pri profesionalnejših uporabnikih in navijalcih stvar povsem drugačna, saj so napajlniki pri njih deležni domala mitične pozornosti in čaščenja, kajne.

Kaj je res in kaj ni. Ali je za slabo navitje vašega procesorja resnično kriv napajalnik in kaj so linije v napajlniku. Na vsa ta vprašanja vam odgovori članek na ExtremeOverclocking, kjer so spisali kratek vodič in pojasnili osnovne zmote in resnice, ki jih srečujemo na napajalniškem področju.

1 komentar

DDR-II zamuja

EBNS - Po poročanju EBNS DDR-II pomnilnik očitno še ne bo prišel tako kmalu, kot smo si mnogi želeli. Njegova masovna proizvodnja naj bi se namreč začela šele sredi leta 2005, kar je kar leto pozneje, kot so sprva načrtovali. Takšno odločitev so sprejeli izdelovalci pomnilnika na zadnji konferenci. Poglavitna razloga za zamudo sta po njihovih besedah prepočasno potrjevanje novih standardov (spomnimo se DDR400) ter zavlačevanje proizvajalcev matičnih plošč, ki s trenutnim pomnilnikom svoje izdelke odlično prodajajo. Zaenkrat. Več o tem.

0 komentarjev

Kaj za vraga pomeni DDR-II?

Lost Circuits -

Vam zgornje vprašanje deluje nekoliko znano. Da, računalniški uporabniki so nenehno obkroženi z goro kratic tehnologij, za katere sploh ne vedo kaj predstavljajo, kaj šele da bi vedeli katere prednosti omogoča kakšna tehnologija. In DDR-II je zagotovo taka. Vsi pričakujemo dvokratno povišanje hitrosti, nihče pa se ne vpraša na račun česa? Je DDR-II torej res dvakrat hitrejši od navadnega DDR ter štirikrat hitrejši od SDR? Zakaj potem takšno ime?

No, na vsa ta vprašanja so se odločili odgovoriti na LostCircuits, kjer so spisali članek, ki se sicer ukvarja z različnimi vrstami računalniškega pomnilnika, prednost pa nedvomno daje DDR-II. Če vas torej zanima, čemu so DDR-II poimenovali tako, kot so ga, utegne biti ta članek izvrstno branje za vas.

5 komentarjev

DDR-II: pomnilnik prihodnosti

X-Bit Labs - Veste kaj pomeni kratica DDR-II? Double Data Rate dve, pravite? Hmm, kaj pomeni DDR-II? No, da se ne boste spotikali ob pomnilniških kraticah, so na X-Bit Labs spisali članek, v katerm razložijo delovanje ter principe novega pomnilnika, ki nosi ime DDR-II ter so mu nadeli naziv pomnilnik prihodnosti. Če vas zanima, zakaj vas prodajalec tako zavzeto prepričuje, da je DDR-II res tisto pravo, si članek le preberite.

2 komentarja

Sparkle GeforceFX

Digit Life - Proizvajalec GeForce kartic - tajvanski Sparkle - je objavil, da bo ob koncu januarja 2003 začel prodajati GeForceFX, drugače imenovani kot GeForceFX 5800 in 5800 Ultra. Grafični procesor 5800 Ultra različice bo predvidoma tiktakal s 500 MHz, medtem ko bo pomnilnik delal kar na enem gigahertzu [8-O]. Uporabljal bo seveda tudi DDR-II. Pa cena? Okoli 500 do 600 evrov. Še povezava.



Ostale slike dobite tukaj.

10 komentarjev

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

Micron Technology predstavil DDR-II

X-Bit Labs - Te dni je v Pekingu potekal (oz. še poteka) mednarodni računalniški sejem pod imenom JEDEX Beijing. In na tem sejmu smo dočakali prvo predstavitev sistema na DDR-II platformi v praksi. Micron je namreč predstavil visoko zmogljiv strežniški sistem s prepustnostjo 4.300 MB/s (533 Mbps/pin) grajen na DDR-II pomnilniški platformi. Prav tako so predstavili tudi zmogljive sisteme zasnovane na DDR400 ter PC2700 pomnilniških standardih. Micron je tako zaenkrat edini proizvajalceh pomnilniških modulov, ki nam je predstavil svoje DDR-II rešitve. Klik!

DDR-II je, kot vidite, nared. Sedaj je njegovo uvajanje ter uporaba odvisna samo še od JEDECove potrditve kot standarda.

1 komentar

Gorivo za igričarje

Envy News - Za konec današnjega ciklusa novic pa še nekaj razvedrila. Razne strani ponavadi večinoma testirajo strojno opremo, tale stran, ki se običajno tudi ukvarja s prej omenjeno dejavnostjo, pa se je tokrat odločila testirati pijače, ki "poživijo duha" in so kot nalašč za ponočnjake, ki celo noč nabijajo mrežne igre in se jim očitno niti slučajno ne zdi vredno iti v posteljo, čeprav telo z raznimi znamenji opozarja, da je potrebno počitka. Testirali so štiri pijače, in sicer Vanilla Coke, Pepsi Blue, Sobe Mr. Green in Dr. Pepper Red Fusion. Njihovo glavno sodbo si lahko preberete tukaj, članek pa na žalost ne obravnava kapljic za od monitorja razdražene oči, čeprav so se le-te tudi nekoč pojavile v nekem testu na neki strani,...

14 komentarjev