»

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev

Ko je internet zares hiter

vir: BBC
BBC -

V dobrih starih časih smo porekli, da je ISDN hiter. Potem je prišel ADSL, ki je bil resnično hiter. Kaj je hitrost danes? Satelitski internet, najeti vod? Nemara optične povezave do Frankfurta?

No, znanstveniki so nam pokazali, kaj pomeni resnično hitrost. V poizkusu, ki je, jasno, uspel, so uspeli prenesti 6,7 GB podatkov v manj kot minuti. In ne, tega rezultata niso dosegli v kakšnem laboratoriju v optimalnih razmerah, temveč kar na 11.000 kilometrih dolgi poti med Sunnyvaleom, USA in Amsterdamom, Nizozemska. Z malo matematike lahko ugotovimo, da so se podatki, ki so, mimogrede, ustrezali velikosti dveh povprečnih DVD-jev, pretakali s hitrostjo prek 923 megabitov na sekundo, kar je...

17 komentarjev

Za lahko noč

The Register - Na tem naslovu si lahko preberete kratko BOFH (Bastard Operator From Hell - zelo znana zadeva) zgodbico o tem, kako je šefe neke računalniške firmice hotel prihraniti težke denarce s tem, da je naročil svojemu vnuku, naj vsakega posebej navije za 40%. Branje je obvezno, račka za uriniranje, če vam slučajno od smeha uide, pa tudi [:D].

1 komentar

NEC namerava izdelati prve 0.10 mikronske čipe

The Register - NEC predvideva, da bo v začetku leta 2003 že proizvajal čipe, ki bodo temeljili na 0.10 mikronski tehnologiji. Ti čipi bodo uporabljeni v raznih potrošnih elektroniki naslednje generacije, mobilnih telefonih in spletnih strežnikih. NEC si je za partnerja izbral Tajvanski TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), s katerim bosta skupaj zasnovala standarde, ki bodo potrebni za to tehnologijo.

4 komentarji

FMD ROMi

C3D - O novih FMD (Fluorescent Multi-layer Disc) ROMih je na Slo-Techu že bilo govora, toda tehnologija je v teh zadnjih mesecih vidno napredovala in je skoraj nared za prva preizkušanja. Na domači strani podjetja C3D, ki je tehnologijo iznašlo in patentiralo, si lahko preberete kratek opis lastnosti in novosti, ki jih tehnologija prinaša. Vsekakor bodo FMD ROMi precej revolucionarna zadeva, saj je na en 120mm plošček prve generacije mogoče shraniti 20-100GB podatkov, nosilnosti naslednjih generacij pa se bodo merile v terabajtih. Najlepše v vsem pa je to, da cena FMD ROMov ne bo višja od današnjih DVDjev, pozneje pa bo mogoče na nosilce celo pisati. Slin!

vir: C3D

vir: C3D

8 komentarjev

32MB diskete

Mac Central - Navadne diskete so marsikaterem uporabniku le še arhaični ostanki neke prejšnje kulture. 1.44MB v sedanjem svetu CD in DVD diskov pač ne pomeni nič. Toda, kaj, če bi vse vaše diskete naenkrat postale velike 32MB? Ravno to obljublja Matsushita ( Panasonic ), in sicer s pomočjo svojega novega SuperDisk disketnega pogona. Novi pogon seveda bere "extended" 120 in 240MB diskete, toda njegova posebnost je v tem, da je sposoben preformatirati čisto navadne diskete tako, da je potem na njih mogoče shraniti do 32MB podatkov! Zaenkrat je še prezgodaj napovedovati ali se bo tehnologija prijela ali ne, toda v svetu, kjer vlada optika za stare diskete ( pa čeprav malce podmlajene ) ni več prostora...

5 komentarjev