»

Hynixa nihče noče

X-Bit Labs - Januarja so vzniknile govorice, da je kontrolni delež v južnokorejskem polprevodniškem gigantu Hynixu naprodaj. Svoja deleža sta prodajali Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta si ju pridobili s konverzijo terjatev v lastniške deleže ob krizi leta 2001.

Konzorcij devetih bank, združenih okrog omenjenih dveh, po javni napovedi o prodaji niti po dvotedenskem podaljšanju roka ni prejel nobene ponudbe za nakup. To je že tretji spodletel poizkus prodaje Hynix v zadnjem četrtletju, čeprav podjetje spet posluje z dobičkom, kar spravlja banke v nezavidljiv položaj.

KEB je v izjavi za javnost zapisala, da bodo primorani 28-odstotni delež prodati po kosih, če se ne bo opogumil noben investitor, in namignila, da so za ponudbe še vedno odprti. V emiratu Abu Dabi, kjer so zanimali za nakup, se zanj niso odločili, a so sredi januarja s KSIA (Korea Semiconductor Industry Association) podpisali memorandum o potencialnem sodelovanju.

0 komentarjev

Rombyte kaznovan s 16.000 funti

The Register - Newburyjski izdelovalec pomnilnikov je bil kaznovan in obsojen na plačilo 16.000 funtov (5,4 milijone tolarjev). Na sojenju prejšnji petek so namreč njegove direktorje spoznali krive izdelovanja in prodajanja ponarejenih pomnilniških modulov. Hynix je že prejšnjega oktobra Rombyte prisilil v podpis pogodbe, da se odrekajo izdelavi modulov z lažno oznako Made by Hynix, saj bi jih v nasprotnem primeru Hynix tožil. Rombyte očitno s svojo dejavnostjo ni prenahal in je še naprej prodajal lažne Hynixove module, zaradi česar morajo sedaj plačati kazen. Klik!

0 komentarjev

Dodatni davki na Hynixove proizvode

The Register - Če se še spomnite, smo pred natanko mesecem dni poročali o nedovoljenem sodelovanju med južnokorejsko vlado in Hynixom, s katerim je Hynix pridobil ustrezna sredstva, da je lahko v Evropi prodajal pomnilnik pod proizvodno ceno. Takšno ravnanje je po pravilih Svetovne trgovinske organizacije prepovedano, zato je Evropska komisija takrat zavoljo teh pripetljajev naložila dodatnih 33 % davščin na Hynixove izdelke v Evropi. Odločitev je sedaj tudi uradno stopila v veljavo, poroča Dow Jones. Več o tem.

0 komentarjev

Hynix je kriv

X-Bit Labs -

Hynix je kriv, pravijo pri Evropski komisiji. Po osmih mesecih preiskovanja so prišli do teh zaključkov, so sporočili ta konec tedna. S temeljito preiskavo so namreč ugotovili, da je podjetje Hynix Semiconductor neupravičeno pridobivalo korejsko vladno pomoč prek nakazil v bankah, ki jih je nadzorovala država.

Da bi omejili morebitno nelojalno konkurenco na evropskih tleh s Hynixove strani, so tako pri Evropski komisiji določili dodatnih 30-35 % davka na Hynixove pošiljke DRAM-čipov v države Evropske unije. Kdaj natančno bodo omejitve stopile v veljavo, še ni znano, a predvidevamo lahko, da bo do tega prišlo 25. aprila, ko bo dozdaj preliminarna odločitev bodisi stopila v polno veljavo bodisi bo preklicana. Več o tem.

3 komentarji

Infineon se seli

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava pomnilniški gigant Infineon premestiti sedež svojega podjetja z Nemškega. Glavni razlog naj bi bile previsoke dajatve, ki jih morajo plačevati državi. Zazdaj so ostale v igri Švica, Združene države in jugovzhodna Azija, kjer so davki precej nižji. Njihov CEO poroča, da bo podjetje končalo vsa pogajanja z oblastmi v Nemčiji v roku šestih mesecev, tako da bo podjetje pripravljeno na premestitev sedeža še letos. Podjetje namerava s to potezo privarčevati več milijonov evrov; kaj se bo zgodilo z delovnimi mesti okrog 300 nemških menedžerjev, še ni jasno. Klik!

6 komentarjev

Hynixu odpisani dolgovi

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Hynix je že nekaj časa na robu preživetja, saj ga pestijo denarne težave; pridelali so namreč kar nekaj dolgá. No, danes pa so doživeli rahlo olajšanje, saj so se upniki na čelu s Korea Exchange Bank, ki je tudi največja upnica, odločili podjetju odpisati za 4,1 milijarde dolarjev terjatev. Konkurenčni podjetji Micron Technology ter Infineon AG se s to odločitvijo nikakor ne strinjata, saj menita da gre za nepravično pomoč podjetju (spomnimo se, Micron že nekaj časa želi kupiti Hynix), zato sta se celo pritožili na sodišču. Klik!

1 komentar

Hynix z novimi pomnilniki

X-Bit Labs - Podjetje Hynix ima zagotovo primat med proizvajalci kakovostnih pomnilnikov, saj njihovi moduli veljajo za najbolj stabilne ter najhitrejše. No, danes pa so postavili še en mejnik: kot prvi proizvajalec so predstavili čip s prepustnostjo 1Gb/s na pin. Njihov najnovejši DDR pomnilnik tako tiktaka pri 500 MHz, z njegovo masovno proizvodnjo pa so pričeli danes, tako da lahko pričakujemo tovrstne čipe v trgovinah v začetku prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Micron, Hynix: obnovitev pogajanj

The Register - Lep čas nazaj smo pisali o pomnilniški tovarni Hynix, ki je bila v čednih finančnih težavah ter podobno usmerjenemu Micronu, ki je bil pripravljen odkupiti lep paket delnic Hynixa (hec: pomnilniška vojna [>:D]).

Prodaja takrat ni uspela (beri povezane novice), predstojnik korejske finančne nadzorne komisije pa delničarje in upravo poziva k obnovitvi pogajanj. Namreč, še pred decemberskimi predsedniškii volitvami bi želeli na Hynixovih papirjih videti ameriško zastavo. Oh say, can you see...

0 komentarjev

Hynix Micronu "ne"

ARNet - 22. 4. je bila objavljena novica dneva, saj smo zvedeli, da je Micron s Hynixom podpisal Memorandum of understanding, saj sta se odbora podjetij strinjala z Micronovo namero o nakupu Hynixa. Danes, le nekaj ur pred iztekom pogodbe, je Hynix zavrnil Micronovo pogodbo. Razlog? Načrt naj bi znatno precenil vrednost Micronove delnice, ki naj bi odkupila celotno Hynixovo pomnilniško proizvodnjo. Veselo na branje!

0 komentarjev