»

Abit odhaja v večna lovišča

Tweak Town - Nekdaj mogočni in spoštovani proizvajalec matičnih plošč Abit bo postal še ena zareza na letošnji palici obnemoglih. Njegov lastnik Universal Scientific Industrial (USI) se je namreč odločil, da bodo v procesu prestrukturiranja in zmanjševanja stroškov prihodnji mesec Abit zaprli. Abit je bilo v svojih časih cenjeno podjetje, še posebej pri srcu pa je bil navijalcem. Izumili so cel kup novosti, med drugim so prvi podprli 133 MHz vodilo na Intelovem čipovju BX (tega se bodo spominjali starejši bralci), mlajši pa vedo, da so prvi izdelali matično ploščo brez mostičkov, kar je olajšalo navijanje.

V zadnjih letih se je situacija obrnila na slabše. Leta 2004 je tajvanska borza njihove delnice iz prve kotacije umaknila na prosti trg zaradi sumljivega računovodsta, saj so odkrili, da so večino uvoza in izvoza vršili prek sedmih nabiralniških podjetij s sedežem na istem naslovu. Zamenjali so upravo, menedžerje so obtožili finančnih malverzacij, podjetje so začeli zapuščati sposobni kadri...

69 komentarjev

Prenosni procesor v PC

VR - Zone -

Vgrajevanje običajnih različic procesorjev v prenosne računalnike ni nič nevsakdanjega, saj v želji po zmanjšanju stroškov izdelave in nižji ceni (pojavijo se sicer težave s hlajenjem, a pustimo to) to počne mnogo manj znanih podjetij, a obraten postopek je mnogo redkejši. Toda to še ne pomeni neizvedljiv.

Na VR-Zone so se tako odločili v namizni računalnik vgraditi prenosno različico Penituma 4, ki je mnogo hladnejša (tudi dražja), nakar so ubog procesor navili do onemoglosti. In rezultati? Hja, 210 MHz FSB pri zaklenjenem množilniku niti ni tako slabo ...

10 komentarjev

OCP Silver Pro Gamer ohišje

I Am Not A Geek - Aluminijasta ohišja počasi postajajo vse bolj priljubljena tudi pri nas. Poleg Macasovih, ki so postale med našimi uporabniki že kar nekakšen zakon, pa so se pojavila še nekatera drugih proizvajalcev. Novi proizvajalci poizkušajo znana podjetja kot so Lian-Li in Cooler Master presenetiti predvsem na enem področju - ceni, saj sta si prej omenjeni podjetji dali kar pošteno naviti cene svojih izdelkov. Med takimi podjetji je tudi firma, ki je naredila ohišje OCP Silver Pro Gamer. Brez napajalnika pa ga lahko kupimo že za dokaj znosnih 95 $. Opis si lahko preberete na IANAG. Presodite sami, če je vredno uvoziti ohišje iz tujine in prezreti Chieftechovo ponudbo v Sloveniji ;) .

0 komentarjev

O matičnih ploščah

Tech Extreme - Tech Extreem, avtorji članka o računalniških glupostih, so se tokrat lotili nečesa bolj resnega: članka o pogostih problemih v zvezi z matičnimi ploščami. To je prvi v seriji člankov, ki bodo govorili o pogostih problemih, ki jih računalničarji serčujejo ob uporabi določenih kosov hardvera, ter seveda o rešitvah zanje. Kot sem že omenil, je prvi v seriji članek o matičnih ploščah in priporočam, da si ga ogledate. Glede na to, da je matična plošča osnova za delovanje računalnika, je lahko tudi ustrezno zakomplicirana in težavna. Naprimer jaz se že skoraj dva tedna neprestano ukvarjam s štirimi KT133A ploščami, ki mi delajo toliko preglavic, kot jih nisem imel pri testiranju vseh drugih kosov hardvera skupaj .

0 komentarjev

Analiza KT133A čipovja

Ace's Hardware - Za vse ljudeke željne znanja so na Ace's Hardware pripravili novi članek, tokrat o VIAinem novem KT133A čipovju. Stvarca je napisana zelo tehnično natančno in globoko, tako da bo mogoče za marsikoga dolgočasna, drugi pa bodo spet znali ceniti izkušnje in znanje ljudi na Ace's Hardware. Vsekakor je ta zadevica zelo dobra podlaga pred našim prihajajočim perimerjalnim testom KT133A platk, tako da kar veselo na branje.

1 komentar

KT133 vs KT133A vs ALi MAGiK1

HardOCP - Na HardOCPju si lahko preberete zanimivo primerjavo treh trenutno aktualnih SocketA čipovij. Poleg klasike KT133 so testirali tudi novo KT133A in ALI MAGiK 1. Dejansko je test zelo zanimiv, saj do neke mere pokaže, kaj lahko pričakujemo od DDRja ter ali se ga izplača kupovati, ali pa naj ostanemo pri dobrem starem SDR ramu in KT133/A čipovju.

0 komentarjev

KT133A @ Tom's Hardware

Tom's Hardware - KT133A čipovje med nas prihaja ravno ob pravem času, če vzamemo v zakup, da so govorice o dokončnem zaklepu množilnika na SocketA procesorjih resnične. Na Tom's Hardware so si pobliže ogledali nekaj matičnih plošč s tem čipovjem... Na žalost stanje ni tako rožnato, kot je sprva izgledalo, toda vseeno ne gre za napake, ki bi nas huje prizadele v tem času. Po Tomovih informacijah naj bi namreč večina proizvajalcev morala ponovno načrtovati KT133A plošče, saj jim je AMD sprva zamolčal en pomemben podatek, ki zadeva njihove prihodnje procesorje. Namreč, 1.5GHz TBirdi naj bi potrebovali kar okoli 46 A toka (jaome ), kar ne zmore nobena trenutna KT133A plošča. Ali je informacija točna ali ne se bo šele izkazalo, toda vseeno raje še malo počakajte z nakupom!

6 komentarjev

Test VIAinega KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje je v bistvu popolnoma enako KT133ki, ki je popolnoma enaka KX133ki. Torej gre za čipovje, ki je staro okoli enega leta, ob primernem času pa ga podmladijo s potrebnimi funkcijami. Tako je edina prednost KT133A pred KT133 podpora 266MHz zunanji frekvenci novih SocketA procesorjev. Vseeno so se na VIA Hardware spravili dotično čipovje testirat in ga primerjat s prejšnjo verzijo. Če se vam to zdi upravičeno, potem si test oglejte tukaj, drugi pa raje pojdite počet kaj bolj pametnega... Recimo pisati sporočila v Forum [;)].

0 komentarjev

Nova Soltekova SocketA plata

X-Bit Labs - Soltek je s svojo odlično SocketA platko povzročil razburjenje tudi v naših krajih, sedaj pa pripravljajo naslednico. Najavili so SL-75KAV-X matično ploščo, ki bo v bistvu popolnoma enaka predhodnici, torej bodo na njej 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP Pro in 1 ISA reže. Edina razlika bo v veznem čipovju, saj bo SL-75KAV-X uporabljala novo KT133A čipovje, ki uradno podpira 266MHz zunanje frekvence. Seveda je poskrbljeno tudi za nas overclockerje, saj je možno preko BIOSa nastavljati množilnik, zunanjo frekvenco ter napetost na procesorju in DIMM režah.

0 komentarjev