»

Intel: VIA naj preneha izdelovati procesorje

The inquirer - Po poročanju The Inquirerja, naj bi Intel pritiskal na vsem dobro znano podjetje VIA, da naj preneha z izdelovanjem procesorjev. V primeru, da VIA popusti pritiskom, je Intel pripravljen podaljšati licenco za izdelavo veznih naborov, ki poteče marca leta 2008. Glavni razlog zaradi katerega naj bi Intel želel, da VIA preneha z izdelovanjem procesorjev, je vse večja popularnost majhnih in poceni procesorjev slednjega v raznih prenosnih napravah.

Več na The Inquirerju.

15 komentarjev

Socket 370 se poslavlja

X-Bit Labs - Intel je danes uradno najavil, da bo prenehal z dobavo Pentiumov III 1,4 GHz s 512 kB L2 distributerjem, ki so tudi zadnji procesorji, ki še uporabljajo Socket 370 podnožje. Tako se po štirih letih uradna podpora ležišču, ki je že davnega leta 1999 nosilo 366 MHz Celerone, izteka. Intel bo naročila za te procesorje sprejemal še do sedmega novembra, zadnjo pošiljko box inačic pa bo Intel odposlal 16. aprila prihodnje leto. Tray verzije procesorjev bodo dobavljive še malce kasneje. Klik!

4 komentarji

ATi ne bo prenehal z izdelovanjem lastnih kartic

X-Bit Labs - Včeraj smo poročali o internetnih špekulacijah, da naj bi se bil ATi odločil, da bo prenehal izdelovati in prodajati grafične kartice pod lastno blagovno znamko (torej Built by ATi kartice). Danes smo izvedeli, da so bile včerajšnje napovedi preuranjene. ATi je danes v svoji izjavi uradno zagotovil, da bo nadaljeval z izdelavo in prodajo vseh svojih grafičnih kartic, ki pa bodo namenjene zlasti Severni Ameriki, medtem ko bodo področje Evrope, Azije in Pacifiško skupino držav pokrivali doslej uveljavljeni distributerji. Klik!

7 komentarjev

Konec Socket370 procesorjev

X-Bit Labs - Štiri leta dolga doba Socket370 procesorjev se očitno končuje. Intel je namreč danes javno objavil, da bo prenehal z izdelovanjem svojih procesorjev (Celeronov) za to podnožje. S postopkom prenehanja proizvodnje so začeli že pred dobrim tednom, 11. april 2003 pa postaja datum, po katerem ne bo več možno dobiti novih Socket370 procesorjev. Klik!

4 komentarji

Prebujenje izumiteljev demokracije

Slo-Tech - Demos kratos se je končno izkazal v materni državi demokracije, saj je bil zakon, sprejet pred dobrim tednom, ki je Grkom enostavno prepovedal igranje vseh oblik računalniških igric, določen za neustavnega. Prvostopenjski sodnik je prepovedal pregon domnevnih "kršilcev", za dokončno ukinitev zakona bomo morali pa še počakati. Klik! Hvala, Thomas!

1 komentar

Konec Socketa370

X-Bit Labs - Moram reči, da v bistvu to sploh ni tako pretresljiva novica. Zelo kmalu bo Intel prenehal izdelovati procesorje za Socket370 in v letu 2003 popolnoma prenehal s prodajo. Sredi maja bodo predstavili zadnji tovrstni model (Celeron 1,4 GHz Tualatin-256), ki bo še deloval v FCPGA2 matičnih ploščah, nato pa bo proizvajali samo še modele za Socket478 in Socket603. Tako bodo recimo Celeroni z višjimi frekvencami od 1,4 GHz temeljili na Willamette-128 jedru in bodo izdelani za Socket478.

Zadnji PIII je Pentium III-S 1,4 GHz, saj so načrtovani 1,53 GHz model odpisali. Ker pa se trudijo umakniti stare Celerone s polic trgovin, bodo 15. maja znižali cene le-teh, zato da jih ljudje pokupijo in se tako umaknejo iz prodaje. Cene se bodo spustile za $10 pri dražjih modelih, kar ni veliko, nekaj pa je vseeno. Izvirna novica tukaj.

5 komentarjev

Spremenite videz svojih Oken

Slo-Tech - Obstaja ogromno programov, ki so namenjeni spreminjanju videza starih Oken. Eden izmed njih je tudi Talisman, le da te program lahko popolnoma spremeni tudi videz Windows-ov XP oziroma 2000. Program nam da precej proste roke pri izdelovanju svojega uporabniškega vmesnika, saj omogoča ogromno različnih možnosti ter funkcij. Tako lahko na primer za ikone uporabimo katerekoli slike (po končnici oziroma po velikosti), izbiramo teme in podobno. Na žalost je program plačljiv, toda 30 dnevna preizkusna doba je vseeno tu. Lighttek Software. Hvala V.i.p.!

8 komentarjev

FCPGA2 - Socket370 adapter

X-Bit Labs - Sodeč po tej temi v Forumu podjetja PowerLeap, bomo v roku treh mesecev videli tudi FCPGA2 - Socket370 adapter. Če se ne spomnite, je PowerLeap predstavil prvi in edini delujoči FCPGA - Socket370 adapter z imenom Neo. Sedaj delajo na Neo+, ki naj bi omogočal uporabo Pentum III Tualatin procesorjev na starih Socket370 matičnih ploščah. Sicer sam ne vidim, kako je to možno, saj bo Tualatin zahteval posebno vezno čipovje, toda pustimo se presenetiti...

1 komentar

Očitnejše težave pri Intelu

CNN - Intel, za zdaj še vodilni proizvajalec procesorjev, je naznanil novo metodo, s katero bodo prihranili težko prisluženi denar. Na CNNu sem zasledil, da je odpustil 5000 delavcev, kar v grobem znese kar 6% celotne delovne sile tega podjetja. To naj bi bila posledica upada prodaje od prejšnjega četrtletja za kar 25%. Pričakujejo, da bodo s to potezo zmanjšali stroške za kar 15%. Odpusti delavcev naj ne bi bili iz od strani Intela pridobljenih podjetij, saj je Intel odpuščal samo v svoji hiši. V isti sapi pa še naznanjajo, da bodo v razvoj porabili kar milijardo dolarjev več, kar znese 7.5 MRD $ namesto dosedanjih 6.5 MRD $.
Lahko bi rekli, da smo to potihem že pričakovali. Intel P4 še ni zrel za v domače mlinčke, vsak z malo soli pa pri nakupu računalnika izbere Athlona/Durona proti Intelovi konkurenci, Celeronu/Coppermineu. Prehod na 100 MHz zunanjo frekvenco pri družini procesorjev Celeron je bila modra odločitev, saj Celeroni na 66 FSB sploh niso mogli konkurirati Duronom, ki so že...

0 komentarjev

Trije pokojni Xeoni

Intel - Intel sporoča, da je prenehal z izdelavo treh modelov Xeon procesorjev, in sicer Xeona 550MHz ( 265KB L2 ), Xeon 733MHz ( 256KB L2 ) ter Xeon 800MHz ( 256KB L2 ). BOX verzije procesorjev so že nehali dostavljati, kar pa seveda ne pomeni, da jih ne morete kupiti pri pooblaščenih prodajalcih, ki jih še vedno imajo na zalogah. Tray ( OEM ) verzije teh treh modelov pa bodo proizvajali do aprila naslednjega leta. Končne zaloge naj bi pošle komaj oktobra 2001, tako da razloga za skrbi ni ( če ste se zapičili v katerega izmed teh treh [:D]).

1 komentar