»

Modificiranje Xbox360 ne bo več dovoljeno?

Reuters - Jason Jones (34), Jonathan Bryant (44) ter Pei "Patrick" Cai (32) so v ZDA obtoženi, da so prodajali modificirane konzole Xbox360 in s tem omogočili uporabo piratiziranih iger. S tem so kršili Digital Millennium Copyright Act in jih čaka do 5 let dolga zaporna kazen. Agenti v krinki so namreč od obtoženih za 265 USD dobili modificiran Xbox360 s trdim diskom velikosti 250Gb in 77 prednaloženimi igrami.

Očitno ta novica še ni dosegla engadget, ki na svoji strani predstavlja prvi del napotkov, kako je moč v konzolo vstaviti iPod dock.
Niti to ni zaustavilo nizozemskih hekerjev, da ne bi razbili zaščito konzole.

V vsakem primeru velja opozorilo: "Domači mojstri pazite se."

49 komentarjev

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

Sem nam obeta ukinitev regij?

The inquirer - Kot vam je verjetno jasno, so ob nastopu DVD-ja kot medija takoj na oblasti planili filmski lobiji in zavarovali svoje interese. Iz tega so nastale tako nepriljubljene regije, ki še vedno mučijo ali pa vsaj nervirajo uporabnike.

Da je tega dovolj, se je odločila skupina Electronic Frontier Foundation, ki je ameriškemu kongresu predlagala spremembo Digital Millennium Copyright Act ali DMCA po domače, poroča Inquirer. Sicer gre za ureditev na ameriškem področju, ki pa lahko sproži podobne procese po svetu.

Tako so kot nerazumno navedli uporabo regij, kar posledično pomeni, da naj bi se te ukinile, poleg tega pa naj bi imel kupec možnost preskoka reklam na medijih. Kaj pa se bo iz tega izcimilo, bomo še videli..

4 komentarji

Če ne gledate reklam, ste tatovi

Slashdot - Vsi, ki v Mozilli samodejno blokiramo popupe in druge reklame smo baje tatovi. Vsaj tako mislijo na tejle strani.

Plugini za blokiranje reklam načeloma obstajajo za večino brskalnikov, samo potrebno jih je naložiti. Verjetno bodo novi ad-blockerji hitro zaobšli takšne zaščite. Še ena bitka na obzorju? Bodo zaradi tega ad-blockerji ilegalni (po DMCA)? Več na Slashdotu in Mozillazine.

15 komentarjev

DMCA: Ljudstvo se punta

Slo-Tech - Digital Millenium Copyright Act, klintonovska zapuščina na področju 'računalniške' zakonodaje, se ima na sodišču soočiti z ljudstvom, ki jim tako restriktivna politika ni niti najmanj povšeči.

'American Civil Liberties Union' (združenje interesov ameriških svoboščin? [:D]) se namreč v imenu Benjamina Edelmana poteguje za pravno dovoljenje, da bi slednji lahko raziskal nekatere malomarnosti v programu, ki s(k)rbi za neoporečnost računal v knjižnjicah in šolah. Benjaminu avtorji namreč preprečujejo dostop do seznama blokiranih strani, pobudniki pa se sklicujejo na prvi amandma ameriške ustave (Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech,.... pa sej znate že na pamet iz filmov!) -- pod težo tega je Kongres pred časom tudi samo omejevanje dostopa do vsebin označil za neustavnega!...

0 komentarjev

ElcomSoft vrača udarec

ZDNet - Podjetje, ki je naredilo program za kopiranje Adobe-ovih eBook datotek, ameriškemu pravosodju vrača udarec: 'Digital Millennium Copyright Act' je ameriška stvaritev, torej naj velja za tamkajšnja podjetja ter tržišče, ostale države pa naj lepo pusti pri miru. Tu pa se z njimi celo strinjam. Klik! Kaj porečejo (študentje) pravniki?

3 komentarji

DMCA za začetnike

Linux Today - Verjetno nimajo vsi dovolj časa za podrobno spremljanje ameriškega zakona DMCA (Digital Millenium Copyright Act) in razlogov zakaj se je ruski programer Dimitrij Sklyarov ob obisku v ZDA znašel v zaporu. Za vse te je Lawrence Lessing v NY Timesu napisal članek, ki razlaga ozadje DMCAja in njegove krute posledice.
O Dimitrijevem primeru smo že pisali tule in o protestih zoper ravnanje FBIja ter pravosodja tule, seveda pa bomo poročali še naprej. To bo morda eden ključnih precedensov, ki bodo narekovali kakšen in kako svoboden bo računalniški svet prihodnosti.
Prišel je čas za hekerje, cyberpunkerjie in ostale mrežne oblike življenja, da se zbudijo. Freedom is not free.

3 komentarji