»

Tudi v ZDA je za preiskavo mobilnega telefona potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Ustavno sodišče RS je leta 2008 odločalo o pritožbi posameznika, ki je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. Pritožniku je policija v kazenskem postopku zasegla mobilni telefon s SIM kartico ter ga nato, vključno s SIM kartico tudi pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij. Oktobra 2008 je Ustavno sodišče v razsodbi Up-106/05 presodilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Te dni pa podobna odločitev prihaja tudi iz ZDA, kjer je Vrhovno sodišče zvezne države Ohio v primeru State of Ohio v. Antwuan Smith (State v. Smith, Slip Opinion No. 2009-Ohio-6426) presodilo, da policija potrebuje sodno odredbo, če želi zakonito preiskati mobilni telefon osumljenca.

...

0 komentarjev

Nemška policija zasegla 51 stojnic na CeBIT-u

Slashdot - Prejšnji teden so nemški preiskovalci preiskali 51 stojnic razstavljalcev na Hannoverskem CeBIT-u, kjer so iskali kršilce patentov. V sredo je prišlo 183 policistov, preiskovalcev in zasegovalcev, ki so zasegli 68 škatel, polnih elektronskih naprav ter dokumentacije, med čemer so se znašli mobilni telefoni, sistemi za navigacijo, digitalni okvirji za slike ter ploski zasloni. Od 51 preiskanih stojnic je bilo kar 24 v lasti kitajskih proizvajalcev. Policija pravi, da je večina zaseženih izdelkov kršila patente povezane z MP3, MP4 ter DVB standardi za digitalni zvok in video, prav tako pa naj ne bi manjkalo zapisovalcev na CD in DVD medije.

Kaj takega se v Združenih državah ne bi moglo pripetiti, saj so kršitve patentov drugače pravno definirane, kar se zna pokazati kot velika prednost za podjetja, ki hočejo svoje izdelke predstaviti na sejmih, vendar nočejo, da jim državni organi zasežejo vse razstavne artikle.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

RIAA, dežela statistikov

The Register - Računovodska podjetja bi vsekakor z veseljem zaposlila one, ki v zvezi RIAA delujejo kot statistiki ter dajejo izjave za javnost.

RIAA namreč nenehno joka: ljudstvo si samo peče cd plošče, namesto da bi jih kupilo ter podpiralo (ahem, Rikija in Britni) umetnike. V zadnjem letu je kvota prodanih ploščkov menda upadla za celih 10 % -- George Zieman pa je opravil raziskavo, v kateri je ugotovil, da so založbe samo v zadnjem letu zmanjšale število izdanih enot za kar 25 %! Skratka, opozarja na iluzijo, katero ustvarjajo založniki malodane umetno. Klik!

9 komentarjev

Statistika po založniško

The Register - RIAA je nekaj dni nazaj izvedla racijo, v kateri so zasegli 421 pekačev CD medijev. V bistvu so jih zasegli 156.

Ne -- tukaj ne gre za bistromatiko -- ampak le za vrednotenje samih pečk. Mnoge izmed zaseženih so se namreč hvalisale s 40-kratno hitrostjo, kar je "far above average" (visoko nad povprečjem) ter posledično ne more biti enačeno s počasnejšo napravo. Klik!

Sledeč tej logiki bo en zasežen nelegalen izvod MSSql baze ekvivalenten petdesetim licencam za Okna XP, naši zapori pa so polni le statistično, saj je mnogo tam zaprtih zaradi umorov. In povprečen Slovenec ima v garaži mercedeza, saj imamo dva znana osebka, ki se redno javljata na policijski postaji...

9 komentarjev

RIAA: Ojej.

The Register - Obiskovalci neuradne slo-tech irc klepetalnice morda vedo, kaj pomeni moj vzdihljaj "Ojej.". Kakorkoli pač, RIAA ter njen spletni mojster si zaslužita dvakratni "Ojej." (torej "Ojej, ojej.").

Dovolj erotičnega vzdihovanja, na tej strani je obrazložen 'princip' vdora na spletne strani RIAA. Žalostno :).

Morda pa omemba dela pri RIAA-i le ni primerna postavka pri referencah v CV?

0 komentarjev

RIAA: PR čarovniki

The Register - Dejstvo 1: V zadnjem letu znaša padec prodaje glasbenih CD plošč 7 %.
Dejstvo 2: Porast zaseženih nelegalnih izvodov glasbe na CDjih v zadnjem letu je znašal 69,9 %.
Dejstvo 3: Število uporabnikov interneta ter izmenjevalnih servisov narašča.

Odločba: spletnoizmenjevalni mehanizmi oz. nelegalno izmenjevanje glasbe preko interneta vodi glasbeno industrijo v propad. Klik!

"Oh ja." Seveda bomo spregledali dejstvo o povečani aktivnosti založnikov v antipiratskih akcijah (kolikokrat več so jih izvedli v tekočem letu kot v prejšnjem) ter slepo blamirali internet. Ali pa manjšo produktivnost inšpektorjev? Ne. O kakovosti "masovne glasbene produkcije" ne gre dvomiti, prav tako pa ne o navadah ljudi, ki recimo potujejo v oddaljene kraje na ogled kakšnega mjuzikla. Ampak ti so itak ušesnobobniški sadisti... Too much.

5 komentarjev

RIAA, hčerka ti edinstvena!

The Register - Marsikdo ne mara vsesplošnega piratiziranja glasbe in drugovrstnih avtorsko zaščitenih vsebin po spletu; še več pa nas je onih, ki nam želje RIAA po pravici hekanja (krekanja?) v računala nelegalnih imetnikov glasbe in podobnega ter nje uničevanje takisto ni ravno všeč.

Dragi bralec, dobro se primi za svoj naslonjač, vrtiljak ali pručko. Manjši ameriški ISP, Information Wave Technologies, je namreč svojim uporabnikom preprečil dostop (beri: blokiral) do spletne strani RIAA. Prav tako kanijo omrežje Gnutella zasuti z lažnimi 'hit' komadi ter slediti morebitnim njenim agentom, vohljajočim/vdirajočim po uporabniških mašinah ter jim preprečil dostop do svojega omrežja. Vprašanje pa je, kako bo s tem, ko in če pride do pravnomočnosti predlaganega 'riaa' zakona. Klik!

5 komentarjev

Če si lastiš nelegalno programje, si zaslužiš javno ponižanje!

Vnunet - Te novice sploh ne bi bil objavil, če ne bi bilo zanimive izjavice, ki sem jo uporabil za naslov novičke. Angleška podružnica transnacionalke Microsoft je namreč v zadnjem letu izvedla racijo po več kot 1.000 otoških pisarnah, kjer so zasegli za $6 MRD nelegalnega programja (ta številka verjetno predstavlja maloprodajno vrednost opreme, ne?). Za Microsoftove poglede pa - DonKlikot!

0 komentarjev