»

Ameriški trgovec bo svoje zaposlene opremil z eksoskeletoni

vir: qz.com
qz.com - Zaposleni drugega največjega ameriškega „vse za dom“ trgovca Lowe’s bodo pri delu uporabljali eksoskeletone. Podjetje želi s tehnologijo olajšati delo svojim zaposlenim, predvsem pri dvigovanju težkih stvari. Pilotni program bo zaživel v eni izmed trgovin v ameriškem mestu Christiansburg v zvezni državi Virginia. Eksoskeleton oziroma „robotska obleka“ je plod lastnega razvoja podjetja, na videz pa zgleda kot otrok plezalne opreme in nahrbtnika. In kako naj bi eksoskeleton sploh deloval v praksi? Eksoskeleton je narejen iz karbonskih vlaken in v delih, ki pokrivajo ključne segmente telesa, vsebuje posebne motorje. Ti delujejo po principu loka in puščic: ko želi uporabnik nekaj dvigniti, se sproži mehanizem in ekoskeleton asistira pri dvigovanju.

Vpeljava...

19 komentarjev

Ptice kot ustvarjalke glasbe

Ptice na žici

vir: Daily Mail
Daily Mail - Naslov je sam po sebi logičen, saj vsi vemo, da so ptice pevke zmožne odžvrgoleti čudovite napeve, sploh če se zatečemo v mirno naravo, kjer ni mestnega hrupa. A ptice so lahko očitno tudi vir glasbe, brez da bi odpirale kljunčke. Brazilski glasbenik in režiser Jarbas Agnelli je v lokalnem časopisu zagledal sliko, na kateri so ptice sedele na vzporednih žicah, kar mu je nemudoma predstavljalo note na notnem črtovju.

Iz same radovednosti, kako bi melodija zvenela, jo je uglasbil s ksilofonom, fagotom, oboo in klarinetom, čeprav priznava, da to morda ni najbolj originalna ideja. Vseeno je rezultat prijetna in mirna melodija, ki pa traja zgolj minuto. Gospod Agnelli za melodijo ne jemlje zaslug, saj pravi, da je avtor jata ptic, ki se je...

27 komentarjev

ZZZ #117

ZZZ - Tedensko ažurno, zanimivo ter sploh nujno za branje - ZZZ Online. Tokrat se avtor spusti v napihljive zvočniške enote, v človeški oklep narejen iz titanijeve zlitine ter v policiklični monocikel (to morate videti, izgleda kot naspidiran skuter - kar v resnici je :D). Tedenska slikica kaže kokoš, katera je živela še dolgo po tem, ko ji je njen lastnik odsekal glavo. V glavnem - zanimivosti cel kup. Klik!

0 komentarjev

Nova izdaja ZZZ Online

Slo-Tech - Seveda tudi tokrat ne moremo mimo nove izdaje našega najbolj odbito-poučnega magazina za tehnološko opismenjevanje, ZZZ Online. Že stošestnajsta številka nas pouči o tranzistorjih na plastični podlagi, ki bi omogočili cenejšo izdelavo nezahtevnih čipov, o sledilni napravici velikosti nekuhanega riža zrna, katere telo ne zavrne, o pristajalni napravi za človeško odpravo na Mars in še kaj. Kot vsakič - ogled obvezen.

0 komentarjev

ZZZ Online, #76

ZZZ - Goranov (lunijev) najboljši online cajtng, ZZZ Online, je spet prenovljen. Žal ga jaz ne berem, lahko vam pa povem, o čem teče že šestinsedemdeseta številka tega, po Goranovem mnenju (), enega najboljših OL cajtngov. OK, tukaj boste lahko brali o digitalnih avtocestah (dobesedno), o sistemih, ki zaznavajo utopitev, o gumah, ki so vozne tudi spuščene ter še o marsičem. Uživajte.

1 komentar

Prva tuja stran v sekciji "Priporočamo"

Jaz - Čeprav je sprva bilo načrtovano, da bodo v levem meniju v sekciji "Priporočamo" samo slovenske strani, se je tja prebila prva tuja. Gre za edini spletni časopis, ki ga redno in goreče spremljam, ZZZ Online. Verjetno vas večina dotično zadevo že pozna, saj vas skoraj konstantno morim ob izzidu novih številk (mimogrede, izšla je 68. številka z GPS traktorjem, pametnimi gumami in podobnimi zadevami!), toda upam, da bodo stran obiskali tudi tisti, ki je prej niso. Gre za res zanimiv časopisek, saj avtor tedensko zbira najbolj zanimive novice in podatke o raznih napol norih tehničnih "izumih" in novostih.

2 komentarja

Eksoskeletoni prihajajo

vir: BBC
BBC - Damn, ko sem igral igrice, kot je recimo Syndicate ali Deus Ex sem vedno mislil, da so tiste bionične izboljšave človeških vojakov nekje daleč v prihodnosti. Eeeee, wrong! Na BBCju sem danes zasledil zanimivo zgodbico o začetku razvoj in testiranja prvih eksoskeletonov za vojaške potrebe. Šlo bo za nekakšne mehanske izboljšave (ali obleke...) vojakov, ki jim bodo omogočale večjo vzdržljivost, hitrejši tek, dvigovanje težjih stvari, nošenje težjega orožja in podobne zadeve. Ameriška vojska že vlaga ogromne denarce v razvoj (okoli $50 milijonov) in prvi testi naj bi se začeli že v tem desetletju. Čista znanstvena fantastika! Jaz sigurno ne bi rad bil na napačni strani teh bioničnih supermanov !...

14 komentarjev

Novi izvod ZZZ online

ZZZ - Glede na to da se danes dogaja bolj malo, je potrebno čas namesto na kakšnih globokih člankih zapraviti za kaj bolj zabavnega. In ravno ustrezno je na voljo nova številka ZZZ časopisa. Tisti, ki zadevo poznate boste najverjetneje kar hitro poklikali povezavo, za druge pa naj povem, da gre za on-line časopis, ki opisuje razne čudne/zabavne/smešne/neverjetne tehnične "izume". V prejšnji številki so recimo opisali $700 WC školjko. Poglejte, ne bo vam žal .

0 komentarjev