»

Heksan ogroža kitajske delavce pri sestavljanju applov

ABC News - Februarja letos so se na spletu pojavila poročila, da tajvansko podjetje Wintek v svojih kitajskih obratih za čiščenje na dotik občutljivih zaslonov in za nameščanje nalepk uporablja organsko topilo n-heksan brez upoštevanja varnostnih ukrepov, zaradi česar naj bi ena oseba avgusta 2009 izgubila življenje, več deset pa je bilo poškodovanih. Maja letos je podjetje izdalo uradno izjavo, v kateri so zapisali, da je bil avgustovski incident preiskan in razrešen. Delavci naj bi bili začeli uporabljati druga topila, vsi poškodovani pa naj bi okrevali ali pa se že vrnili na svoja delovna mesta. Novi podatki, do katerih so se dokopali novinarji Australian Broadcast Corporation in jih ta teden...

28 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Brskanje po spletu na delovnem mestu ni razlog za odpustitev

MSNBC - V začetku tega tedna je newyorški sodnik John Spooner razsodil v primeru uslužbenca ministrstva za izobraževanje Toquira Choudhrija. Uslužbenec je na delovnem mestu in v delovnem času večkrat brskal po spletu, nadrejeni pa so ga večkrat opozorili, da to ni dovoljeno. Ker opozoril ni upošteval, so ga odpustili.

Zaposleni se je pritožil, sodnik pa je presodil, da je "internet postal sodoben ekvivalent telefonu ali dnevnemu časopisu", zaradi česar je njegova uporaba dovoljena, razen v kolikor ne ovira splošne delovne uspešnosti zaposlenega. Iz navedenih razlogov je odpustitev delavca prehuda sankcija. Sodnik je presodil, da je v primeru surfanja na delovnem mestu primerna le najmilejša sankcija in sicer ukor.

S to odločitvijo se tudi ameriška pravna ureditev približuje evropski. V Franciji je namreč leta 2001 Kasacijsko sodišče Francije v primeru Societe Nikon France, SA v. Onof zapisalo: "Menimo, da je splošna popolna prepoved uporabe e-pošte v neslužbene namene nerealna in krši...

45 komentarjev

Avtor poročila odpuščen

Slashdot -

Poročali smo že o poročilu skupine strokovnjakov, da uporaba Microsoftovih izdelkov zaradi svoje kompleksnosti, ki je ne morejo nadzorovati niti avtorji sami, resno ogroža nacionalno varnost Združenih držav Amerike.

Danes je v svet prišla novica, da je bil eden izmed avtorjev poročila, Daniel E. Geer Jr., odpuščen s svojega delovnega mesta pri podjetju @stake. Uradna izjava podjetja o tem odpustu se glasi, da se @stake sicer ne strinja s poročilom, vendar prekinitev delovnega razmerja g. Geera nima nič opraviti s tem. Znano je, da je imelo podjetje @stake v preteklosti večkrat tesne poslovne stike z Microsoftom. V Redmondu so že zanikali vsa namigovanja, da so oni naročili ta odpust

Saj jim verjamemo. Microsoft se v preteklosti še nikoli ni posluževal nizkih udarcev, mar ne?[>:D]

9 komentarjev

Odpuščanja tudi v Kingstonu

The Register - Računalniški recesiji še ni videti konca in očitno postaja, da ne bo prizanesla nobenemu podjetju. Tokrat je na vrsti Kingston, kjer prav zdaj 120 delavcev trepeta za svoja delovna mesta. Težave so se pojavile, ko je podjetje Tiscali UK preklicalo svojo večmilijonsko pogodbo z njimi. Štirideset delavcev naj bi bilo tako ob službo neposredno zaradi te pogodbe, preostali pa naj bi delovna mesta izgubili zaradi slabih finančnih rezultatov Kingstona. Klik!

0 komentarjev

Intel bo odpuščal delavce

The inquirer - Da v Intelu nekaj ni bilo na svojem mestu, smo lahko sklepali po Intelovi nezmožnosti, da bi zagotovil zadostno količino naborov i845 in procesorjev Pentium4. Kasneje pa je počilo, saj se je izkazalo, da bo četrta četrtina za Intela vse prej, kot idealna. Sledili so še slabši poslovni rezultati, ki so najverjetneje posledica vedno nižjih cen procesorjev. In kaj sledi slabim poslovnim rezultatom? Odpuščanje, kaj pa. Da bi si Intel zagotovil kolikor toliko zadovoljive poslovne rezultate, so se vodilni odločili, da zmanjšajo število delavcev. Kje bodo odpuščali in koliko delavcev bo dobilo v roke svojo delovno knjižico, še ni znano.

2 komentarja

HP bo odpustil 3000 delavcev

Sharky Extreme - Hmm... tole pa ne kaže dobro. Hewlett Packard je napovedal odpust 3000 delavcev, kar znese približno 3,5% njihove celotne delovne sile. Razlog za odpuščanje je, tako kot drugod, zmanjšanje dobička in slabe napovedi poslovanja. Kljub temu predsednica HPja meni, da jo bo HP odnesel bolje kot druge družbe na področju računalništva, ker kar 56% izdelkov prodajo na drugih trgih in ne na ameriškem.

8 komentarjev