»

Hynix je razvil DDR4 čipe

X-Bit Labs - Pri Hynixu so objavili, da so končali z razvojem svojih pomnilniških čipov za standard DDR4. Čipi, izdelani s 30 nm-proizvodnim procesom, bodo od predhodnikov jasno hitrejši in varčnejši obenem. Pripravili so 2-gigabitne pomnilniške čipe in SODIMM modul s kapaciteto 2 GB, ki podpira preverjanje napak v zapisu (ECC) in bo namenjen predvsem vgradnji v kompaktne sisteme. Ta deluje pri 2.400 MHz, kar je 80 % več od trenutno najhitrejšega modula SODIMM na standardu DDR3, ki teče pri vsega 1.333 MHz. Prenos pri tej frekvenci in pri 64-bitnem pomnilniškem vodilu (en pomnilniški kanal) bo dosegel kar 19,2 GB/s.

Za varčnost bo poleg finejšega proizvodnega procesa poskrbljeno še z nižjo standardno napetostjo, v...

33 komentarjev

Dorečen standard DDR3L za energijsko varčnejši pomnilnik

X-Bit Labs - Združenje JEDEC je objavilo nov standard DDR3L, ki omogoča zmanjšanje porabe energije v prenosnikih, namiznih računalnikih, strežnikih, omrežnih sistemih in drugih izdelkih, ki uporabljajo pomnilnik. DDR3L pomeni double data rate 3 low voltage in vpeljuje delovanje pri napajalni napetosti 1,35 V za razliko od dosedanjih 1,50 V. Na ta način bodo moduli DDR3L porabili 15 odstotkov manj energije od klasičnih DDR3 in kar 40 odstotkov manj od generacijo starejših DDR2. Nove naprave s podporo za DDR3L bodo nazaj združljive z DDR3, a vse ne bodo delovale pri obeh napetostih.

6 komentarjev

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

GEiL demostriral svoj DDR 466 SDRAM

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je podjetje GEiL demonstriralo do sedaj najhitrejši DDR SDRAM. Zadevca lahko pri 466 Mhz, za kolikor je specificirana, skozi sebe pretoči kar do 3.7 GB podatkov na sekundo. Stvarca je namenjena predvsem največjim navdušencem nad friziranjem svojega abaka, saj specifikacije za PC3700 še niso bile odobrene s strani JEDECa in bi zato lahko moduli povzročili nestabilnost - nekaj, s čimer navijaški fanatik™ zdrži, da le ima nekaj Mhz hitrejšo mašino kot njegov sosed, za resno delo pa je uporaba teh pomnilnikov bržkone vprašljiva, pa tudi smiselno ni tlačit tako hitrih modulov v računalo, ki bo vse svoje življenje poganjala Word in Outlook [:)].

Stvarco so predstavili v računalniku, kjer je ždel še Intelov Pentium 4 2260, navit na 2975MHz (175 Mhz*19), zraven pa se je v abaku potil še Radeon 9700 PRO. Poleg impresivnega hardvera sodi seveda še impresiven rezultat - 17000 točk v 3DMarku 2001 SE.

In za konec še malce o ceni tega čuda. Točna sicer še ni znana,...

2 komentarja

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja

SiS in VIA zavrnila podporo DDR400

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labstov, sta proizvajalca procesorskih naborov zavrnila podporo standardu DDR400 v najnovejših naborih SiS648 in P4X400. Problem je v tem, ker standarda še ni podprl JEDEC in prav lahko se zgodil (čeprav zaenkrat še ni uradno potrjeno), da se bo pomnilnik DDR400, ki ga bo odobril JEDEC rahlo razlikoval od trenutnih DDR400 modulov. Oba proizvajalca sta tudi malce bolj previdna pri naborih za procesorje SocketA, zato tudi tam ni pomnilnik DDR400 uradno podprt. Pričakovati je, da bo nov hitrejši pomnilnik DDR uradno podprt šele v KT400A in prihodnjih naborih za Pentium4. Samo mislimo si lahko, kaj se lahko zgodi, če JEDEC ne bo podprl specifikacij za DDR400.

1 komentar

Primerjava pomnilnikov

The Naked Review - Danes sem naletel na zanimivo primerjavo pomnilnikov na strani The Naked Review (jao, kaj se bodo še spomnili [:D] ). Stran je obetavna, saj avtor zatrjuje, da bo poizkušal vse teste spisati čimbolj objektivno in da bo opisoval samo tiste komponente, ki jih bo kupil z lastnim denarjem. Če je avtor novonastale strani držal besedo, se lahko prepričate v tem testu, kjer je primerjal kar štiri pomnilnike: OCZ PC3200, Samsung DDR333, Crucial DDR333 in Kingmax DDR400. Prva dva sta zasnovana na Samsungovih čipih, tretji na Micronovih, najbolj zanimiv pa je zadnji, ki je osnovan na čipih DDR400, ki predstavljajo prihodnost standarda DDR in so že podprti v nekaterih čipovjih podjetja SiS. Test je spisan zanimivo in se ga splača prebrati; predvsem zaradi tega, ker so rezultati popolnoma drugačni kot bi morali biti.

0 komentarjev

Zastonjski nateg

Microsoft - Microsoft je že pred časom izdal Plus! XP paket, o katerem sem že pisal ter smo se skupaj navduševali nad 3D temami . Sedaj pa so izdali 18 MB velik 'Windows Media Bonus Pack', ki se pravzaprav izkaže za zelo zelo omejen 'Plus! demo'.

Stvar je resda zastonjska (in podarjeni kobili ne pregledujemo stegen), vendar dvomim, da se bo pretok z neta splačal (niti broadbandašem!). Kaj dobimo? Med drugim...
  • Plus! MP3 Audio Converter LE
    pretvorba glasbenih CDjev v wma format
  • Windows Media Player for Windows XP PowerToys
    nove vizualizacije, skini, možnost izvoza playliste v Excel, orodje za nadzor iz opravilne vrstice
  • Windows Movie Maker Creativity Kit
    dodatki v obliki glasbe, zvočnih efektov, slikic...
Več podatkov dobite tukaj, polno inštalacijo pa tu.

4 komentarji

Položeni temelji za DDR-II

EBN - EBN poroča, da je združenje izdelovalcev pomnilnika JEDEC na nedavnem srečanju v Tokiju potrdilo specifikacije za naslednjo generacijo DDR pomnilnika, DDR-II. V osnovi bo šlo za DDR, ki bo pri manjši napetosti (1.8V) dosegal višje frekvence (400-533MHz). Če bi primerjali DDR-II s DDR, bi imel pomnilnik oznako PC3200 za 400MHz čiše (3.2GB/s) in PC4300 za 533MHz čipe (4.3GB/s). Prvi primerki DDR-II pomnilnika bodo izdelani leta 2002, masovna produkcija pa se bo začela 9 do 18 mesecev pozneje, torej nekje okoli sredine 2003.
Združenje se bo sedaj lotilo načrtovanja specifikacij za DDR-III, ki ga bomo videli v letih 2004 in 2005. Menda bo JEDEC pri načrtovanju DDR-III specifikacij sodeloval z Advanced DRAM Technology skupino, v kateri je tudi Intel.

11 komentarjev

Novi DDR standard

EBN - Sodeč po poročanjih z EBNja, je JEDEC (združenje proizvajalcev RAMa) v torek sprejel novi standard za DDR čipe in module, DDR333/PC2700. Osnovna razlika med novim in starim PC2100 standardom je povišana frekvenca delovanja DDR pomnilnika, in sicer 166MHz (oziroma 333MHz DDR), kar pomeni tudi povečano prepustnost, 2.7GB/s. Ostale karakteristike so ostale enake, kar pomeni, da bodo PC2700 moduli na voljo v standardni SO-DIMM (184 pinski DIMM) obliki, da bodo delovali pri enaki voltaži...
Prvi primerki PC2700 DDR SDRAMa so že na voljo, toda na žalost bodo prva vezna čipovja s PC2700 podporo na voljo komaj koncem tega leta.

0 komentarjev