»

Se pred spamom ščitijo samo kriminalci?

Slo-Tech - 9. junija sta ameriška kongresnika Lamar Smith in Howard Berman predstavila predlog zakona Fraudulent Online Identity Sanctions Act, ki predvideva kazni za tiste, ki ob registraciji domene vpišejo lažne podatke. Zakon je sicer namenjen preganjanju raznih prevarantov, a če bo sprejet, bodo kaznovani tudi vsi tisti, ki bi na internetu želeli ostati anonimni ali pa bi se želeli zaščititi pred spamom.

Sicer obstajajo registrarji kot na primer gkg.net ali GoDaddy.com, ampak nikoli se ne ve, kakšen bo naslednji zakon...

5 komentarjev

Policijska ura za spam?

The Register - Četrta največja "dobaviteljica" spama na svetu, Južna Koreja, se je odločila za nekoliko nenavaden korak v boju proti tej nadlogi sodobnega časa. Namerava namreč uvesti nekakšno "policijsko uro" za pošiljanje neželene pošte. Kot poroča The Register, naj bi prepoved veljala med 21. in 9. uro po korejskem času (ki je, če se še prav spominjamo s svetovnega prvenstva, 7 ur pred našim). Kazen za kršitelje naj bi potrojili na 30 milijonov wonov, kar znese približno 13650 britanskih funtov. Sicer so pristojni organi že pred tem 25 spamerskih podjetij oglobili za skupno 64 milijonov wonov.

Sicer mi ni čisto jasno, zakaj te nadloge kratkomalo ne prepovejo, ampak če jo zmanjšajo vsaj za kakšen odstotek, bo še vedno bolje kot nič.

1 komentar

Nenaročena e-pošta bo izničila njeno uporabnost

Monitor - V raziskavi ameriškega podjetja Brightmail ugotavljajo nezadržno širjenje SPAM-a ali nenaročenih sporočil v naše elektronske nabiralnike. Obseg SPAM-a bo v naslednjih mesecih dosegel kar 50 odstotkov celotnega obsega e-pošte, ki se pretaka po internetu. Nič tudi ne kaže na zmanjševanje količine SPAM-a. Uporabniki e-pošte zaenkrat s pomočjo različnih orodij (pravil v poštnih programov, dodatnih aplikacij, skrbnostjo pri objavi e-naslovov) še sorazmerno dobro kljubujejo tej nevšečnosti, a niti predstavljati si ne moremo, kaj bo, ko bo odstotek SPAM-a dosegel 90 in več odstotkov. SPAM se v večini primerov pojavlja kot pornografska vsebina, finančne ponudbe, da o nigerijskih "poslovnežih" niti ne govorimo.

10 komentarjev

AOL, Microsoft in Yahoo skupaj proti spamu

InfoWorld -

Informacijski giganti AOL, Microsoft in Yahoo so objavili, da se bodo s skupnimi močmi borili proti spamu. Podjetja bodo tako skušala svoje uporabnike zaščiti pred to nadlogo, prav tako pa bodo skušala omejiti količino spama, ki prihaja iz njihovih lastnih sistemov.

Upajo še, da jim bo nekako uspelo preprečiti pošiljanje spama s ponarejenimi glavami sporočil, ki kažejo nanje, in pa pošiljanje prek relay in proxy servisov. Podjetja se očitno dobro zavedajo, da veliko spama ustvarijo nekateri njihovi lastni uporabniki, zato bodo vsem ponudila boljše možnosti prijave in indentifikacije spammerjev. Vključena je tudi ameriška vlada; dva senatorja sta ponovno na plano potegnila osnutek antispam zakona, ki nikoli ni dočakal javne obravnave. Več o tem.

5 komentarjev

Spammer na udaru

The Register - Hm, človek bi si mislil, da imajo osebki, ki pošiljajo naokoli reklamno pošto, naslove vseh uporabnikov interneta...a temu očitno ni tako, sodeč po tej novici na The Registerju.

Kratek povzetek: Nominet UK je bil prisiljen izklopiti svojo "WHOIS" storitev, ko je nekdo hotel skopirat vsebino celotne baze, ki vsebuje vse .uk domene. Kdo točno je odgovoren za ta 'podvig', se še ne ve, izvor napada pa naj bi bil izven Anglije, Nominet pa že dela na tem, da bi preprečil nadalnje poskuse kopiranja baze.

Uh, kaj naj še rečem na to ... spammerji postajajo vse bolj vztrajni in če bo šlo tako naprej, bodo reklamna sporočila kaj kmalu pomenila dobršen odstotek internetnega prometa. Upajmo, da se to ne bo zgodilo.

8 komentarjev

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev

Novo orožje v boju proti neželenim e-sporočilom

New Scientist - Na New Scientistu se je pojavila novica o zanimivem načinu obrambe pred spamom. Kako naj bi zadeva delovala, si lahko preberite tukaj, če pa bo tudi delovala v praksi, bomo pa še videli.

Hm, vojna med pošiljatelji spama in vsemi drugimi, ki nočemo na dan sprejeti kupa sporočil, kako v enem dnevu zaslužiti milijarde dolarjev, bo najbrž še dolga. In čeprav so orodja, ki blokirajo spam, vsak dan boljša, tudi pošiljatelji zmeraj odkrijejo kak nov način, da dostavijo spam v naš nabiralnik. Navadni uporabniki pa lahko samo upamo, da bo nekega dne ali pošiljatelje minilo veselje do spamanja ali da bo nekdo, nekje odkril način, kako jih učinkovito zatreti [:\\].

7 komentarjev

Črnobela slika 32x32 shranjena v molekuli!

New Scientist - Sedaj pa še novica s področja drugega dela našega imena (tech torej). Samo 19 vodikovih atomov je zadosti, da shrani 1024 bitov, poročajo na New Scientist. Zadeva je zaenkrat še eksperimentalna, vendar to pomeni, da se očitno dá v toliko snovi, kot je človek s prostim očesom niti ne vidi, shraniti vse informacije ter podatke (1018 bitov), ki jih poseduje človeštvo. Klik!

2 komentarja

Spam na pohodu

The Register - Uredništvo Slo-techa in avtor te novice opozarjata: V primeru, da neželena sporočila (spam) škodljivo vplivajo na vaše zdravje, sledečega besedila ne berite.

Sicer tako hudo še sicer ni, samo sem pa prepričan, da se jezite, ker vam spam polni koš, ponudniki pa, ker jim zapolni povezave. In če gre verjeti tej novici, smo šele na začetku. V anketi, ki so jo izvedli med podjetji, namerava kar 90% podjetij v prihodnje nameniti več denarja na oglaševanje preko elektronske pošte. Kot ugotavljajo, so podjetja šele pred kratkim ugotovila, da je svetovni splet odlično mesto za oglaševanje, in da se lahko postavi ob bok tiskanim medijem in televiziji, pa še cenejši je. Sicer kar 95% trdi, da nameravajo pred pošiljanjem dobiti dovoljenja, samo lepe besede se da tudi pojesti. Na žalost.

Se nam torej obeta takšna prihodnost:
Dan se je pa začel res dobro. Filtru je ušlo samo 50 nadležnih sporočil.....

7 komentarjev