»

Google je star 11 let

ABC News - Googlov rojstni dan je še vedno zavit v tančico skrivnosti. Ker tako ogromno podjetje ne nastane v enem dnevu, so tudi praznovanje rojstnega dne premikali po koledarju. Včasih so praznovali 4. septembra, ko se je Google leta 1998 v Kaliforniji vpisal kot podjetje. Potem je kot rojstni dan nekaj časa veljal 7. september in kasneje 27. september, sedaj pa je na Googlovih straneh uradno zapisano, da je Google na svet privekal septembra. Točen datum pa zavisi od tega, kdaj si zaposleni zaželijo torte. Letos je 27. september, če gre verjeti Googlovemu logu. Nekaj zgodovine o podjetju, ki se je začelo v garaži dveh nadebudnih študentov s Stanforda in danes zaposluje 19.000 ljudi, si lahko preberete na domačih straneh. Vse najboljše!

10 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

OCZ predstavil 1100 MHz DDR2

X-Bit Labs - Kot poročata Hartware in X-Bit Labs, je vodilni proizvajalec pomnilnika OCZ Technology Group najavil trenutno najhitrejše DDR2-pomnilniške module na svetu, ki bodo tiktakali s kar 1100 MHz in zakasnitvami CL5 6-6-15. Pod imenom OCZ PC2-8800 Gold Edition bodo na voljo v paketih dveh gigabajtnih palčk, torej za dvokanalno tehnologijo, in tudi samostojno. Omeniti velja, da za delovanje potrebujejo 2,2 V napetosti (DDR2-standard znaša 1,8 V), ki jo lahko zvišamo do 2,4 V, ne da bi uničili doživljenjsko garancijo.

16 komentarjev

Inovacija na področju baterijskih celic

The Register - Toshibini inžinirji so iznašli nov tip Litij-ionskih baterijskih celic, katerih posebnost je, da se izredno hitro napolnijo. Do sedaj smo imeli za celice s hitrim polnjenjem tiste, ki so se napolnile v slabi uri ali celo v petnajstih minutah, nov japonski izum pa bo ta čas kar nekajkrat skrajšal. Obljubljajo nam polno celico v šestdesetih sekundah.

V eni minuti naj bi se celica po besedah proizvajalca napolnila do osemdeset odstotkov kapacitete, popolnoma pa že po nekaj minutah. Z uporabo nano-delcev se drastično zmanjša nivo kemičnih procesov, ki so do sedaj preprečevali tako hitro polnjenje. Tudi po ostalih karakteristikah bi naj nove celice nadkrilile stare proizvode, temelječe na tehnologiji Li-ion. Izgubljale naj bi zgolj en...

36 komentarjev

AMD XP je mrtev - naj živi Sempron

The inquirer - AMD je pokopal procesorje XP 2700+ in nižje. Slava jim! Podobna je situacija z vsemi MP-procesorji, saj prodaja Opteronov stalno narašča. Serija XP kljub temu še vedno brca z eno nogo, saj bodo 2800+, 3000+ in 3200+ do prihodnjega še vedno na voljo.

Vsi, ki potegnete usta v široki raztežaj ob šaljivi besedi Sempr0n, boste očitno imeli še kakšen dodaten razlog za režanje. Po prvih testih, ki so pricurljali na forume iz daljnega Taiwana, bo Sempr0n očitno "best-buy of the year". Kljub dodatno razpolovljenemu pomnilniku L2 na 256kB in frekvenci 1,8GHz, je le malenkost počasnejši od 64-bitnega vrstnika Athlon64 2800+. Testi tudi potrjujejo, da ima Sempr0n zares izklopljen 64-bitni način, kar pa zaenkrat ni moteče, saj so operacijski sistemi in programje zanj še vedno v povojih.

Sempron je še vedno zavit v rahlo tančico skrivnosti, predvsem zato, ker ni znano kako bo delovala različica za procesorje socket A, torej ali bo memory controller integriran v procesor ali pa bo del matične...

16 komentarjev

Kingston HyperX PC3500 DDR RAM

Extreme Overclocking - Zahteve po pomnilniku se večajo. Programi potrebujejo vedno večje kapacitete prenosa podatkov in kapacitete pomnilnika samega. Polega tega pa je z dobrim navitjem pomnilnika veliko pripomoremo tudi k hitrosti celotnega sistema. Prav temu bo dobro služil Kingston HyperX PC3500, ki so ga stestirali na Extreme Overclocking. Kapaciteti, ki sta na voljo sta običajnih 256 MB in 512 MB na ploščico, tiktakata pa pri 434 MHz. Tako kot večina boljših DDRjev ima tudi ta aluminijasti hladilnik. Klik!

0 komentarjev

DDR500?

X-Bit Labs - Kljub temu, da je enokanalni DDR pomnilnik počasi že v zatonu, izpodriva ga namreč dvokanalni, ki ne potrebuje takšnih blaznih taktov, nekatera podjetja še vedno izdajajo nove in nove module. OCZ Technology Group je tako včeraj objavil dobavljivost 466 ter 500 MHz DDR modulov tipa EL (enhanced latency). O ostalih karakteristikah kot so CAS, RAS in druge, zaenkrat še molčijo, prav tako pa je tudi cena še vedno zavita v skrivnost. Klik!

0 komentarjev

Micron z 32-bitnim DDR SDRAM

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant, podjetje Micron Technology je potrdil, da so 32-bitni DDR SDRAM pomnilniški moduli dobavljivi ter na zalogi. Micron pravi, da 32-bitni primerki nudijo večje zmogljivosti ter hitrosti od trenutno uporabljanih 64-bitnih modulov v namiznih računalnikih. Pomnilniki bodo na voljo v kapacitetah med 32 ter 512 MB ter v dveh hitrostih, 266 ter 333 MHz. Vsi našteti pomnilniki, razen 512 MB inačice, so že dobavljivi, medtem ko bo največja različica dostopa v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Cene pomnilniku padajo

The inquirer - Kot kaže, je danes zelo dober dan za objavljanje novic, ki ne vsebujejo težkih besed, kot so podražitev, ukinjanje storitev, omejevanje in podobnih.

O novi ponudbi ADSL-ja ste že prebrali, sam pa sem našel novico, da so se cene pomnilnika, tako DDR kot SDR umirile, in da kažejo že rahlo nazadovanje. Kot so zadevo analizirali na Inquererju, je to posledica konca "vroče sezone", premalega zanimanja na računalniške trgu in nezadnje Comdexa. Tako in drugače.

Sicer pa je zanimiv komentar, ki so ga podali tukaj, in sicer da očitno potrebujemo Doom3, da se bo na trgu kaj pomembnega zgodilo. Mogoče pa res ...

0 komentarjev

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev