»

Ko je internet zares hiter

vir: BBC
BBC -

V dobrih starih časih smo porekli, da je ISDN hiter. Potem je prišel ADSL, ki je bil resnično hiter. Kaj je hitrost danes? Satelitski internet, najeti vod? Nemara optične povezave do Frankfurta?

No, znanstveniki so nam pokazali, kaj pomeni resnično hitrost. V poizkusu, ki je, jasno, uspel, so uspeli prenesti 6,7 GB podatkov v manj kot minuti. In ne, tega rezultata niso dosegli v kakšnem laboratoriju v optimalnih razmerah, temveč kar na 11.000 kilometrih dolgi poti med Sunnyvaleom, USA in Amsterdamom, Nizozemska. Z malo matematike lahko ugotovimo, da so se podatki, ki so, mimogrede, ustrezali velikosti dveh povprečnih DVD-jev, pretakali s hitrostjo prek 923 megabitov na sekundo, kar je...

17 komentarjev

SATA krmilniki

Tom's Hardware -

Niti ne tako dolgo nazaj so se po medmrežju začele širiti govorice o nasledniku ATA 133. Nov način prenosa so poimenovali Serial ATA oz. ATA150. Prednosti, ki ju ponuja, sta dve -- večja hitrost prenosa podatkov ter ožji in tanjši kabli, ki ne ovirajo zračnega pretoka v ohišju, pa še lepše izgledajo. Za to novo tehnologijo so morali še izumiti krmilnike, ki skrbijo za pravilno delovanje trdih diskov.

Najnovejših pet so si ogledali na Tom's Hardware, kjer so spisali tudi obsežen članek na to temo. Za testiranje so uporabili Seagatov Baracuda ATA V, ki ima 8 MB predpomnilnika in je na voljo v kapacitetah 80 in pa 120 GB. Nad hitrostjo prenosa podatkov so bili malo...

1 komentar

Ponovno Serial ATA

Tom's Hardware - Ta novi način prenosa podatkov s trdega diska do matične plošče se počasi vedno bolj uveljavlja, saj tudi diski počasi že kapljajo na trg. Jasno je ta način prenosa hitrejši odATA 100 oz. ATA133 (kar že vsi veste) in tako kažejo tudi rezultati, ki jih izpljunijo testni programi. Zasluge za trdi disk si lasti že uveljavljeno podjetje Fujitsu, ogledali pa so si ga na Tom's Hardware. A v nasprotju z ostalimi SATA diski, je le-ta grajen za prenosnike. Če je hitrost del vašega vsakdanjika (in velike količine denarja v denarnici) si članek le oglejte.

0 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

Samsungov LCD na testu

3dXtreme - Ja, LCDji postajajo vse bolj popularni. Tukaj si lahko preberete test Samsungovega 15" primerka. Avtor članka je bil nad njim navdušen, saj se monitor ponaša z kompaktnostjo, majhno težo (heh, LCD se po teži res ne more primerjat z CRTjem[;)]), malo manj pa navdušuje cena (okrog 510$) in pa zrnatost slike.
Kakorkoli, če so vam oči drage in če razmišljate o nakupu LCD monitorja, si članek le oglejte.

0 komentarjev

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji

Dva monitorja

AnandTech - Dual display se zadnje čase čedalje bolj uveljavlja in vsako od treh večjih podjetij ima svojo dual display kartico. ATI ima Radeona VE, Matrox G450, nVidia pa Geforce2 MX twin view. Obstaja tudi dual display verzija Geforcea, a ta ne podpira dveh monitorjev, temveč samo monitor in TV. No pa k bistvu. Na Anandtechu so napisali zelo dober članek o prednostih in slabostih dveh monitorjev. Med sabo so primerjali tudi zgoraj naštete tekmece. Največ funkcij omogoča Matrox. To je tudi razumljivo, saj se Matrox s temi rečmi najdlje ukvarja. Sledi mu ATIjev Radeon, ki pa za razliko od Matroxa ne podpira igranja DVD filma na durgem zaslonu. Zadnji po funkcijah, a zato najcenejši, pa je Geforce MX. Če vas to zanima, si članek le oglejte, saj je zelo dobro napisan.

0 komentarjev

Izdelava lastnih mrežnih kablov

LAN Decay - Tega članka pa se boste verjetno razveselili vsi "Sam svoj mojster" tipi. Na LAN Decay strani so namreč objavili navodila za izdelavo lastnih mrežnih kablov. Meni sicer dotično početje ni najbolj jasno, saj kabli navsezadnje niso tako dragi, da si jih nebi mogli privoščiti, pa tudi dobiti jih ni težko... Kakorkoli, če vas zadeva zanima, si članek le oglejte. Samo ne kriviti koga drugega za skurjene mrežne kartice ali kakšne druge posledice [:))].

3 komentarji