»

Eee Keyboard na trgu oktobra

vir: engadget
engadget - Težko pričakovana tipkovnica iz družine Eee, ki je konceptualno na moč podobna slavnemu Commodorju 64, bo na trg po besedah CEOja Asusa, Jerryja Shena, končno prišla v oktobru. Žal še ni potrdil cenovne politike, a naj bi bile napovedi o ceni med 400 in 500 dolarji kar točne. Sistem, vgrajen v tipkovnico, bo vseboval 1,6 GHz procesor iz družine Atom, gigabajt delovnega pomnilnika, 802.11b, g in n WiFi ter Bluetooth povezljivost, brezžično (in žično) HDMI povezavo ter 16 oz. 32 GB SSD. Prototipi so sicer uporabljali Windows XP, a smiselno je predvidevati, da bodo pri Asusu za oktobrski izid slednjega zamenjali s popolnoma svežim Windows 7 oz. morda eno izmed različic Linuxa v poizkusu prihraniti še nekaj zelencev.

16 komentarjev

GFFX Q&A

Beyond 3D - Beyond3Djevci so na svoji strani objavili članek, v katerem so objavili odgovore nVidie na vprašanja o GeforceuFX, katera so vnaprej zastavili bralci njihove strani. Članek ne razkrije nič posebej novega, je pa zanimivo, kako se nVidia ubada z vprašanji tipa "Ali bo hladilnik GeforceaFX crknil, če notri zatlačim dlako?".

Naj povzamem. Navkljub 40-bitnim digitalno analognim pretvornikom GeforceFX še ne bo omogočal prikaza 40-bitnih barv na namizju, ker v frame bufferju ne podpira 40-bitnih vrednosti. Izvemo tudi, da je na razvoju procesorja delalo kar 1000 ljudi, ter to, da je kalifornijsko podjetje s procesorjem "izredno zadovoljno". Seveda morate v članku tudi znati ločiti zrnje od PR-plev, tako da -- klik!

1 komentar

BonziBuddy na sodišču

The Register - Da, našli so se korajžni, ki tožijo izdelovalce oz. tržitelje namiznega hrčka, BonziBuddya.

Verjetno ste že naleteli na kakšno stran, kjer se vam je prikazalo oglaševalsko okno, ki je bilo na moč podobno Windows oknom, ki prikazujejo sistemska sporočila. Tej tehniki se strokovno reče FUI -- Fake User Interface ter je v svetu spletnega oglaševanja zelo uporabljana.

Po besedah tožnikov naj bi podjetje tako z ukano na svojo stran (ki sicer spada med najbolj obiskane na internetu; le zakaj?) privabilo milijone ljudi ter jih s tem zmotilo pri njihovem delu oz. surfanju po .netu [>:D]. BonziBuggy, be gone.

5 komentarjev

Ubijte nepotrebne programčke v ozadju

Jaz - Vir marsikatere težave ali počasnega delovanja Windows so nepotrebni programčki, ki se ob zagonu računalnika samodejno poženejo in nato skriti ponavadi ne počnejo nič uporabnega, ampak celo povzročajo nekompatibilnostne težave in upočasnjevanje stroja. Seznam takšnih nebodijihtreba v Win9x dobimo s pritiskom na Ctrl-Alt-Del, v WinNT/2k/XP pa s Task Managerjem, kjer jih lahko ustavimo. Toda katere je varno odstraniti, ne da bi se zgodilo kaj hudega? Črna lista je objavljena na tej strani, pregledno urejena po abecedi. Da se pa seveda tujki ne bi poganjali vsakič ob ponovnem zagonu Oken, jih je potrebno onemogočiti s programoma MSCONFIG ali, za bolj korajžne, s programom REGEDIT, ki sta v Okna že vgrajena.

1 komentar

Rapsodija Microsoft Tretjič: Odlog, prosim!

The Register - Ko je sodišče ugodilo želji tožnikom, da se zasliši še nemalo Microsoftu predvsem nenaklonjenih prič, je bilo javnosti znano stališče tožnikov verjetno malce drugačno, kot je danes. Kdo bi si mislil, kaj vse lahko pomeni nekaj besed: Microsoft je -- uradno -- menil, da 'državice' želijo predvsem 'čista Okna'. Torej, brez (ne-) potrebnega šodra v obliki Internet Explorerja. Sedaj pa je znana malce drugačna verzija: želeli bi le 'modularna' okna. Torej taka, ki jih uporabniki ali preprodajalci lahko sestavijo po svojih merah: posledica te spremembe pa je Microsoftova prošnja, da bi se zaslišanje odložilo za dva tedna.

Ahem, sicer hvalevredna poteza, a se bojim, da bi bila cena vseh modulov, ki bi sestavljali današnja okna, veliko višja od nekega homogenega izdelka, kot ga poznamo danes. Tožnike pa itak skrbi zgolj in le blagor potrošnikov.

0 komentarjev

Kdor ne toži, ni Američan, hej hej fej!

The Register - Kot je v modi, da tožena podjetja milo za drago tožijo nazaj svoje tožnike, tako se je v nekratkem nizu tožb v IT prikazala še ena: Broadcom proti Intelu. Tožencu se očita protizakonita uporabo Broadcomovih grafičnih patentov v novih procesorjih. Uh... Omembe vredno je tudi dejstvo, da si Broadcom lasti ServerWorks, podjetje, s katerim Intel v tesni navezi kuje nabor čipovja 870.

9 komentarjev