»

Intervju s Stephenom Wolframom

Mashable - Pred dobrim tednom je po večmesečnem nestrpnem pričakovanju Wolfram na splet končno postavil svoj nov urejevalnik informacij Wolfram Alpha, ki se je brskanja po podatkih, ki ležijo na spletu, lotil drugače od klasičnih brskalnikov. Prvo navdušenje se je nekoliko poleglo, tako da spletna stran ne javlja več napak zaradi prevelikega števila dostopov, na Mashable pa so napravili intervju z avtorjem.

V 45-minutnem pogovoru se je razgovoril o težavah pri interpretaciji človeškega jezika, ki je inherentno barvit in zapleten. Glavni problem ni bilo urejanje in zbiranje informacij, temveč prevajanje človeških vprašanj v jezik, ki ga razume Wolfram Alpha. Nato je beseda tekla o zagonu in živem prenosu na spletu, ki si ga je bilo moč ogledati na Justin.tv. Prihodnost je seveda vedno aktualno vprašanje in Wolfram pravi, da se njegov Wolfram Alpha želi spopasti tudi z analizo naloženih dokumentov, avdio posnetkov in slik. Za konec pa sta tu še povezavi na nekaj pirhov, ki so jih odkrili...

7 komentarjev

Doom 3 vodič

vir: HardOCP
HardOCP - id Software in Hard|OCP so združili moči in spisali obsežen vodič o igri, ki je bržkone ena najbolj pričakovanih že nekaj let -- Doom 3. Da pa članek ne bi bil preobsežen so se omejili le na strojno opremo in so vam poskuašli približno predstaviti zahteve dotične igre še preden izide, da boste lahko imeli predstavo ali Vaša trenutna strojna oprema zadošča zahtevam tretje inačice Dooma. Pri id Software so gotovo naredili pohvale vredno potezo z optimizacijami, saj boste lahko na dve leti ali še malenkost več starih računalih s kolikor toliko spodobno grafikuljo, mirne duše igrali to grafično čudo.

54 komentarjev

Microsoft in igre

UK Gamer - UK Gamer je pripravil zanimiv članek, ki govori o prihodnosti Microsofta na področju iger. Zajeta je seveda tudi knjižnica gonilnikov DirectX, o kateri je precej govora. Da pa beseda ne bi tekla le o programski opremi, so se osredotočili tudi na strojno opremo, pravzaprav na glavna proizvajalca -- ATi-ja in nVidio. Če imate kak košček odvečnega časa, le preberite članek.

4 komentarji

Tetris

Slo-Tech - Verjetno je večina slo-techerjev premlada, da bi lahko rekla, da je bil Tetris igra vaše mladosti, a vseeno...

Da ne bom zgubljal besed: tale tip je naredil AI igralca tetrisa... Skratka, kamera snema zaslon, nato računalnik analizira sliko zaslona, ugotovi kakšen lik je prikazan in kakšna je situacija na dnu ter v tipkovnico pošlje kode tipk, ki bi se morale odigrat, da se lik premakne tja kamor umetna inteligenca misli, da bi bilo dobro.

To pa je hack in pol.

18 komentarjev

Tweakanje Battlefield 1942

Tweak Town - Ko prinesemo igro iz trgovine in jo naložimo na računalnik, so ponavadi vse nastavitve nastavljene na minimum, da dela na kar največ sistemih. Prav tako je tudi pri popularni igri Battlefield 1942. Na Tweak Townu jim privzete nastavitve in osnovne funkcije niso bile zadosti, zaradi česar so igro pripravili k delovanju v optimalnem načinu. V članku boste našli vse od popravkov, pa do grafičnih nastavitev.

0 komentarjev

Optimizacija računala

Tweak Town - Ko računalo kupimo nam popolnoma zadošča, a že po nekaj mesecih uporabe ugotovimo, da računalo ne zmore več poganjati najnovejših igric in vedno bolj zahtevnih grafičnih programov. O tem, kako računalnik pripravite k čimboljšemu delovanju so se razgovorili na Tweak Town-u. Omenili so večini Slo-Techerjev poznano navijanje procesorja ter optimizacijo BIOSa. Poleg tega pa je v članku kar precej govora o optimizaciji operacisjkega sistema in namestitvi gonilnikov. V besedilo je vpleteno kar nekaj zanimivih povezav, ki vam bodo morda zelo koristile. Če vaš računalnik ni to, kar ste mislili, da bo, si članek oglejte.

1 komentar

Tweakanje igric?

Tweak Town - Vsi poznamo zvrhovanje (tweakanje po alienovo [:D]) ter navijanje procesorjev in grafičnih kartic. Ampak igric? No, očitno bo že držalo, saj so na Tweak Town spisali članek o dodatnih možnostih ene izmed trenutno popularnejših igric Need For Speed: Hot Pursuit 2. Na strani bosta lahko našli oblilico načniov spreminjanja ločljivosti, tekstur in še mnogih podrobnosti, ki pripomorejo k kakovosti igre. Klik!

3 komentarji

BenQ H200 LCD

Hardware Zone - Na Hardware Zone so si ogledali nov ekran podjetja BenQ. Model z imenom H200 meri kar 20.1 cole (v diagonalo 51 cm), kar je veliko za LCD primerek. Monitor je lepo oblikovan in bi se prav lepo podal v kakšno pisarno. Ima vgrajene zvočnike, kar je sicer za večino Slo-Techerjev negativna stran izdelka, a so za nezahtevne uporabnike vgrajeni zvočniki več kot dobrodošli. Dobil je 4.5 točk od 5, po čemer lahko sklepamo, da je članek vreden ogleda.

5 komentarjev

Prvih 30 let

vir: Intel
Slashdot - Ta teden mineva 30 let od izida prvega mikroprocesorja na svetu -Intel 4004. Prvi štirje biti na poti v prihodnost, še preden se je večina slo-techerjev sploh rodila... Ja ja, računalniki imajo tudi zgodovino, ne le prihodnosti. Bo treba enkrat organizirat eno razstavo starih računalnikov... Evo, še slikca:

11 komentarjev