»

Matrox pripravlja novo grafično čudo

X-Bit Labs - Pred leti slavno podjetje, Matrox, je prešlo v senco nVidie in ATi-ja ter šele pred letom dni uspelo na trg poslati Matrox Parhelio, ki pa ni bila grafikulja za strastne igričarje. V javnost so pricurljale govorice, da dotično podjetje pripravlja novo grafično kartico. Znanih ni dosti podatkov, z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo šlo za prenovljeno Parhelio z 128 MB pomnilnika in vodilom AGP 8x. Zaenkrat še ne vemo, kateremu delu trga bo namenjena, a Tv-izhod kaže na to, da bi morebiti lahko bila namenjena domačim uporabnikom.

Prav zanimiva pa je tudi novica o PCI Express, ki naj bi ga Matrox uporabil še to leto, da bi si pridobil prednost in uporabnike prvih sistemov, ki bodo vsebovali tovrstne reže na matični plošči. Klik!

11 komentarjev

Nov Radeon

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, je ATI že pred časom preimenoval svojo kartico Radeon 8500 (LE) v Radeon 9100. No, danes smo tako ugledali predstavitev prve tovrstne kartice. Podjetje Power Color je objavilo, da bo njihova Radeon 9100-based grafična kartica grajena na osnovi Radeon 8500 PCB, opremljena z D-Sub, DVI-I ter TV-Out izhodi delovala pri taktu 500/250 MHz (RAM/GPU). Kartica bo na voljo v 64 ter 128 MB različici. O ceni ter dobavljivosti še ni podatkov. Klik!

4 komentarji

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

Parhelia z 256 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Matrox je včeraj uradno predstavil svojo novo grafično kartico, malce predelano Parhelio sprajeno z 256 MB hitrega DDR SDRAM pomnilnika, narejeno za najzahtevnejše 3D aplikacije. Kartica podpira tri zaslone in priklop TV sprejemnika, na žalost pa se pri Matroxu niso odločili za implementacijo nove AGP 8x tehnologije. Poudariti je še treba, da je kartica namenjena prvenstveno 3D oblikovanju in ne igranju iger. Še cena: neskromnih 600 dolarjev. Klik!

9 komentarjev

O Matroxovi Parhelii

PC Stats - Če si še niste prebrali, kaj vse boste lahko videli v prihajajoči Matroxovi pošasti, si oglejte še PCStatsovo perspektivo. Za nevedneže ter tiste, ki ne znajo angleško: Matroxova Parhelia bo grafični čip, zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji z 80 milijoni tranzistorjev, kar je v primerjavi z Geforceom 4 ter njegovimi 64 milijoni kar zajeten odstotek več. Še več - Parhelia bo prvi 512-bitni GPU, ki bo uporabljal 256-bitno pomnilniško vodilo, kar naj bi zagotavljalo hitrost prenosa podatkov kar 20 GB/s, kar je dvakrat več od Geforcea4 Ti. Parhelia bo lahko naslovila 256 MB pomnilnika, kar je enako kot ATIjev R200. Zadeva bo tudi podpirala hkraten prikaz slike na treh ekranih hkrati, podpirala bo računanje v 30-bitnih barvah, Hardware Displacement Mapping (Bump Mapping na steroidih) ter kar 16-kratno celozaslonsko mehčanje robov. Najbrž se že vsi sprašujemo, če bo izpolnila naša pričakovanja ter dala malo vetra nVidii......

7 komentarjev

Še o Matrox Parhelia-512

X-Bit Labs - Da bo Matrox Parhelia-512 iz specifikacij zares nadmočen čip (za potrditev bo treba počakati na teste), je gotovo že jasno. Vendar pa se kljub nekaterim odlikam, ki naj bi v svetu 3D grafike povzročile pravo malo revolucijo, še vedno najdejo dvomljivci, ki pravijo, da malce dvomijo v uspeh novega čipa. Prvi vzrok za to je že sama cena, saj naj bi izdelava kartice stala 450 $. Če k temu prištejemo še razne davke in stroške prevoza, da kartica pride v trgovine, cena kar lepo zrase. Na ta vzrok se navezuje tudi dejstvo, da odjemalcev, ki bi bili pripravljeni za najnovejši krik nove tehnologije plačati dobrih 100.000 SIT na svetu ni tako veliko. Položaj kupcev je v Ameriki zaradi boljšega socialnega statusa precej drugačen...

4 komentarji

Matrox Parhelia - 512

Matrox - Po več mesecih in številnih lažnih novicah smo ponosnil lastniki končno dočakali dan (radosti in veselja seveda), ko se je Matrox kot feniks dvignil iz pepela in predstavil najnovejši GPU, ki milo rečeno trga gate. Vsi tisti skeptiki, ki ste trdili, da je Matrox samo še za v pokoj, kojci odsurfajte na domačo stran podjetja, kjer najdete več podatkov o grafični kartici, ki bo končno dostojno nadomestila mojega Matrox Millenuima II (slava mu!), če le teh podatkov slučajno še niste zasledili po raznih poševnookih straneh.

Da parafraziram lastnosti:
  • slika ostra kot nož
  • 512-biten dostop do pomnilnika
  • delna DX9 podpora (manjek pixel shaderjev 2.0)
  • trozaslonsko igranje - Surround gaming

8 komentarjev

Matrox Parhelia 512

Slashdot - Zadnje čase velja mnenje, da bo Matrox zaradi tehološke zaostalosti propadel.
A glej ga zlomka, tipi očitno zadnji dve leti niso samo spali na 2D lovrikah, pač pa so pripravljali svoj prihod v 3D trg... Sicer naj bi bile nove kartice najavljene šele 14. maja, ampak ker se nekateri niso držali (kilavih) NDA pogodb, so prve informacije že prišle ven.

Specifikacije, v kolikor držijo so zares impresivne:
sorround gaming
512bitni interno vodilo, 256bit DDR zunanji ram (z max 256Mb)
quadvertex shader
RAMDAC, ki zmore 10 bitne RGB globine
FSAA-16 antialiasing (ka pa vem kaj je to)
do 36 stopenjsi shader


Tule je sicer članek v ruščini, ampak raje si poglejte vse slikce... Nisem gamer, ampak ob taki kartici me vseeno mal zmrazi.
In še nekaj slikc tu

18 komentarjev

Hitrejši DDR SDRAM

EBN - Čeprav je DDR SDRAM z oznako PC2100 že v osnovi precej hiter, je Micron najavil dobavljivost PC2600 pomnilnika. Le-ta deluje pri 334MHz (DDR), na trgu pa naj bi bil dobavljiv nekje v drugem četrtletju 2001. Tehnologija je v bistvu že razvita, saj pomnilnik takšne hitrosti in več ( 374 in 400MHz) že zdaj dobavljajo izdelovalcem grafikulj. Edini problem trenutno je v tem, da trenutno še ni čipovja, ki bi tak pomnilnik podpiralo. Toda, brez skrbi, tudi to se bo kaj hitro spremenilo: napovedani Nvidiin Crush ima v specifikacijah tudi PC2600 pomnilnik, šušlja pa se tudi, da ga bo podpiral VIAin Apollo Pro2001. Več podrobnosti najdete v tem članku.

2 komentarja