»

Jedrska fuzija odpira vrata nanolitografiji

X-Bit Labs - Fotolitografija je danes bistven korak v izdelavi polprevodniških čipov. Z ultravijolično svetlobo se skozi maske obseva silicijeve rezine, t.i. waferje, ki so prevlečeni z na UV svetlobo občutljivo plastjo. Med obsevanjem ta plast reagira le na osvetljenih mestih, ki ob jedkanju ostanejo nedotaknjena. Med izdelavo čipa se postopek ponovi večkrat, tja do petdesetkrat pri zahtevnejših čipih.

Težava je, da ima UV svetloba dokaj visoko valovno dolžino, vse do 400 nm. Danes je najbolj pogosta globoka UV svetloba, ki ima valovno dolžino manjšo od 300 nm in ki je v praksi že dosegla valovno dolžino 193 nm. A za vedno zahtevnejše proizvodne procese kmalu tudi to ne bo zadostovalo, pravzaprav pa so zavidanja vredni dosežki na področju optike, ki omogočajo izdelavo približno 4x manjših tranzistorjev od valovne dolžine uporabljene svetlobe.

Preboj na tem področju bo očitno omogočila jedrska fuzija, saj znanstveniki s pomočjo raziskav na področju jedrske fuzije predvidevajo, da bodo uspeli...

6 komentarjev

Londonska borza opušča Microsoft platformo?

ComputerWorld - Kot na Computerworld piše Steven J. Vaughan-Nichols, naj bi se Londonska borza (LSE) dokončno odločila opustiti Microsoft platformo.

Septembra 2008 je namreč Londonska borza doživela celodnevni izpad sistema in po nekaterih špekulacijah (na LSE so jih sicer zanikali, a ne preveč prepričljivo) naj bi bila za to kriva programska oprema TradElect.

TradElect, ki so ga v produkcijo pompozno uvedli junija 2007 je programska platforma pisana v C# in .NET, teče pa na Microsoft Windows Server 2003. Podatkovna baza sistema teče na Microsoft SQL Server 2000, program pa sta razvila Microsoft in Accenture.

Načrtovan odzivni čas sistema naj bi bil do 10 milisekund, vendar pa je imel sistem stalne težave z doseganjem takšnega odzivnega časa. Stalne težave s sistemom, stroški vzdrževanja in nezanesljivost sistema pa so očitno privedli do odločitve, da LSE TradElect dokončno opusti.

Pri vsem skupaj pa je morda najbolj zanimivo to, da takšnih težav konkurenčni program za borzno trgovanje...

213 komentarjev

VapoChill CPU Cooling System

Hardware Zone -

Na Hardware Zone so testirali VapoChill hladilni sistem. Za testni primerek jim je služil AMD Athlon XP 2400+ procesor, ki je kraljeval na novi ASUS A7N8X nForce2 matični plošči opremljeni s 512 MB DDR400 spomina in MSI GeForce4 Ti 4200 128MB grafično kartico. Frekvenco vodila jim je uspelo dvigniti na 165 MHz, s tem dosegli 2480 MHz, kar je že blizu frekvenci AMD Athlona XP 3100+. V 3D Marku 2001 je sistem dosegel 14.000 točk, bilo pa bi jih še več, če ne bi sistema upočasnjevala GeForce4 Ti4200 grafična kartica.

Zaključek: VapoChill hladilni sistem zagotovo ni igračka za začetnike, saj je navit AMD procesor na -15°, pri takšnih temperaturah sposoben poganjati pocesor pri višjih...

11 komentarjev

How-to: 100mbps optična mreža v naselju

Slashdot - Medtem ko eni še vedno sanjajo o ADSL ali kablu, imajo drugi boljše ideje. Zakaj ne bi kar celo lokalno skupnost omrežili z 100 mbps optiko in se povezali navzven? V stanovanjskem naselju Mattgrand na Švedskem so se odločili, da imajo dosti debilnih ISPjev in naredili točno to... Začetna cena je sicer višja, ampak jarke so opremili z optičnimi kabli, ki bi morali zadostovati vsaj za naslednjih deset let. A je kdo v Sloveniji že poskušal naredit kakšne take lokalne mreže?

10 komentarjev

Projekt 165MHz

Rolo-Tech - Na Rolotech strani si lahko preberete sestavek z imenom "Project 165MHz". Gre za izpolnitev sanj njihovega webmasterja, ki je vedno sanjal o doseganju 160MHz+ zunanjih frekvenc, a mu to prej nikakor ni uspelo. Kako srce parajoče... Kakorkoli, tipo je sedaj dobil odklenjen Pentium3 procesor in končno je lahko izpolnil svoje dolgoletne sanje. Seveda je temu v čast spisal ta članek, v katerem deli nasvete o doseganju takšnih in podobnih rezultatov. Vseeno celotno zadevo vzemite z zadržkom, saj ne boste porebovali 150MHz RAMa, GeForca2 Ultre in odklenjenega Pentiuma3 (ja, tudi ti obstajajo, vendar gre za izredno redke inženirske primerke), le malce sreče. Jaz sem namreč prve primerke Coppermine 500MHz navil na 170MHz FSB, da o zadnjem 200MHz FSB rekordu sploh ne govorim, pa nisem imel nobene posebne opreme...

1 komentar

Popularne GeForce2 Ultre

X-Bit Labs - Hm, očitno imajo ljudje po svetu (in pri nas!) preveč denarja, saj so najdražji GeForci2 Ultre še kar popularni. O tem priča kar veliko različnih kartic s tem procesorjem: vsi večji proizvajalci jih že prodajajo, pa tudi tajvanski "no-name" proizvajalci (Sparkle, Prolink, Innovision) jih že na veliko prodajajo... Če boste takšno kartico kupili ali ne je vaša odločitev, toda cena se jim bo v prvi polovici naslednjega leta po vsej verjetnosti spustila do 200$ ali celo manj, saj bo na sceno prišle naslednje Nvidiine High-End kartice na osnovi NV20.

0 komentarjev

lunijev novi osebni rekord

Jaz - Stari bralci Slo-Techa se še spomnite, da je moj osebni rekord v overclockanju bil dosežen z Intel Coppermine 500MHz procesorjem in Epox EP-BX6 platko. Takrat mi je procesor uspelo naviti na neverjetnih 170MHz zunanje frekvence, kar je zneslo 850MHz. No, danes mi je, povsem nenačrtovano, uspelo podreti moj rekord. Pred par dnevi sem namreč v test dobil ABIT VP6 z Intel Coppermine 667MHz (133MHz FSB) procesorjem, doma pa sem še imel ABIT SA6R, ki mi je ostala od prejšnjega testa (objavljen bo kmalu...). Seveda se nisem mogel zadržati, in sem Coppermine sprobal na SA6R, čeprav sem ga zaradi visoke osnovne zunanje frekvence že vnaprej odpisal. Oh, kako sem se motil! Čip mi je namreč poponoma stabilno uspelo naviti na 1GHz. To znese kar 200MHz zunanje frekvence... Procesor je bil zračno hlajen z Alpho PAL6035 (in odprtim oknom [8-)]), stabilnost pa je dosegel pri 1.85V. Aja, če vas zanimajo podrobnosti: procesor ima oznako SL3XW (Malay), gre za staro cB0 jedro, poslali pa so mi ga iz

7 komentarjev

AMDjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Glavna prednost Pentium4 procesorjev je v bistvu njihova sposobnost za doseganje zelo visokih frekvenc delovanja. Po najavi tega procesorja so se mnogi zbali za AMD in njegove procesorje, saj je izgledalo, da Athlon ne bo mogel slediti hitremu tempu Pentiuma4. Za mnoge uporabnike je namreč važna le številka, ki se izpiše ob zagonu, manj pa dejanske sposobnosti procesorja ( zato toliko navdušenje nad, recimo, Celeronom 733/766MHz, katerega prehiti še Duron 600! ).Kakorkoli, vse skrbi so zdaj odveč ( Hugo? [:\\]), saj je AMD objavil nekaj načrtov za prihodnost, v katerih se lepo vidi, da so še kako sposobni slediti Intelu:
  • 1. četrt. 2001:med nas bodo prišli novi Athloni na Palomino jedru, ki bodo delovali pri 1.33GHz ( 266MHz FSB )
  • 2. četrt. 2001:Palomino bo dosegel 1.5GHz
  • 2. polovica 2001:izšel bo 1.7GHz Palomino
  • 1. četrt. 2002:0.13 mikronski Thoroughbred procesorji... frekvenca neznana
Sedaj pa si poglejmo še nekaj o Durončkih:
  • 1. četrt. 2001: Duron 850MHz
  • 2. četr. 2001: Duron 900MHz
  • 2....

3 komentarji