»

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Pipin odprti termin: Drupal

Slo-Tech - V torek 10.1 ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Sergej Rinc predaval o Drupalu.

Drupal je v slovenskem spletu neznan a sicer odličen odprtokodni sistem upravljanja vsebin (CMS), ki uporablja PHP in bazo podatkov MySQL ali PostgreSQL. Sprehodili se bomo po drupalovih zmogljivostih, pregledali zanimive module Drupala (vključeni ter sindikacija, slike, taksonomija, Google Sitemap idr) in komentirali pozicioniranje v iskalnikih. S praktičnim prikazom bomo prikazali delo s portalom, narejenim z Drupalom, ter kako je poljubna vsebina lahko dostopna prek virov RSS, vsem uporabnikom pa po želji omogočimo še lasten blog.

9 komentarjev

Izšel PHP5

PHP - Končno smo dočakali dan, ko so razvijalci PHP-ja izdali končno različico PHP5.

Novosti je ogromno, najbolj pa prav gotovo izstopa nov objektni model, ki sedaj podpira skoraj vse "napredne" funkcije pravih OO jezikov. Med drugimi novostmi je prav gotovo najbolj zanimiva nova podpora za delo z datotekami XML in prenovljen vmesnik za komuniciranje z MySQL bazo.

Celoten seznam sprememb se nahaja tukaj, na voljo pa je tudi povezava z novostmi v bolj berljivi obliki.

5 komentarjev

MySQL tudi v gručah

Monitor - Eden najbolj znanih izdelovalcev odprtokodnih rešitev za zbirke podatkov, švedski MySQL AB, je na svoji uporabniški konferenci v Orlandu napovedal, da bodo njegovi podatkovni strežniki kmalu sposobni tudi delovanja v gručah, s čimer naj bi se zanesljivost povečala na 99,999% na letni ravni. To naj bi se zgodilo že v letošnjem tretjem četrtletju, hkrati z izidom 5. različice podatkovne zbirke, ki bo glede na četrto ponujala grafični vmesnik za upravljanje in podporo za hranjene procedure. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo, da bodo podporo za gruče priredili tudi podatkovnim strežnikom različic 4.x.

Tako kot ostali MySQLovi izdelki bo tudi MySQL Cluster na voljo pod dvojno licenco. Za odprtokodne projekte bo veljalo dovoljenje GPL, če vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, pa se lahko (kajpada ob primernem kupčku zelencev) dogovorite tudi za drugačne pogoje.

Novičko v Monitorju najdete tule, MySQLova novička se nahaja tu, dolpoteg predogledne različice bo najverjetneje...

0 komentarjev

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev

Slovenska knjiga o PHP ter MySQL na Apacheu

Slo-Tech - Yohan del Sud, eden bolj cenjenih na Slo-Techovem forumu, se je izjemno potrudil ter skupaj s kolegom spisal knjigo z naslovom "PHP ter MySQL na spletnem strežniku Apache". Knjiga na 140 straneh ter v desetih poglavjih obdela kombinacijo teh tehnologij ter je primerna tako za popolne začetnike brez predznanja kot tudi za starejše mačke. Rdeča nit te knjige je izdelava spletnih trgovin, poslovalnic ter vseh aplikacij, ki morajo biti hitre ter učinkovite. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s primeri kode v knjigi ter z brezplačnimi različicami PHPja, MySQLa ter Apacheja.

Prodajna cena je 4490 SIT. Vsi, ki jo boste do konca tega meseca naročili preko tega e-poštnega naslova, pa dobite 25-odstotni popust, s krito poštnino. Še slikica naslovnice:

10 komentarjev

20 let zgoščenke!

SiOL - Na včerajšnji dan pred 20 leti se je rodil za tedanje čase popolnoma nov medij - zgoščenka. Starši prve masovno dostopne zgoščenke (na njej so lahko poslušali Frederica Chopina) so bili Bayer, Philips in Polygram. Sony je vzel stvar v svoje roke kot oster napad z zgoščenkami na vse analogne medije prejšnjih let- vinilke, kasete, ipd. Prvi CD predvajalniki so bili precej dragi (približno tako kot danes DVD komponente), sčasoma pa sta se pocenila tako medij kot predvajalnik in zgoščenka se je vrtela v skoraj vsaki hiši širom po svetu. Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja je zgoščenka postala tudi podatkovni medij. Po 20 letih je postala najbolj popularen medij vseh časov - Izdelali so jih namreč že 25 miljard. Klik!

11 komentarjev

Kako prosim, Celine?

Yahoo News - Okej, tukaj se pa vse hecanje konča. Sony Music gre, vsaj tako lahko preberemo v tem članku, odločno predaleč. Glasbena industrija se oklepa še zadnje bilke proti nezakonitemu kopiranju glasbenih zgoščenk, tako da so z novo zaščito, katero so razvili sami, poskrbeli, da zgoščenka na operacijskih sistemih Windows in Macintosh preprosto sesuje računalnik ter onemogoči pravilno izustitev cedeja prek gumba. Bolno - ter protizakonito. Prosim lepo - bi bili vi srečni, če bi odšteli 3000 SIT za cede neke kanadske siničke, nato pa slišali nič in videli modri zaslon, češ da rabite glasbeni stolp za poslušanje? Prosim lepo...

14 komentarjev

Prijava

Jaz - Vsi uporabniki, ki vam prijava do sedaj ni uspela, prosim poskusite ponovno. Prijavni postopek je rahlo poenostavljen (več stvari se naredi samodejno - na primer koda se pošlje samo), vendar še vedno zahteva aktivacijo accounta.[:D]

0 komentarjev