»

Opteron

Slo-Tech - Na CeBitu sem uspel stestirati igranje špila na AMD Opteronu (x86-64).

Stroj, ki ga kažejo na AMDjevi Dstojnici, je namenjen zgolj strežniškim funkcijam, zato se na njem ni dalo kaj prida videti -- le eno ubogo linux konzolo. Razen tega, da ima AMD nekaj težav s proizvodnjo, pravijo, da AMD čaka tudi prenos Windows na x86-64, preden bodo izdali svoje namizne 64-bitne procesorje. Kar je malce butasto, saj lahko tudi Linux desktop uspešno deluje.

Zgolj po naklučju sem njekje v enem zaprašenem kotičku nekega neznanega prodajalca računalnikov izbrskal dual processor Opteron 1600Mhz, 1 GB RAM, ki pa je za razliko od vseh ostalih imel nameščen SuSe Linux in grafično okolje KDE.

Ker so fantje bojda dobili mašino le dva dneva pred sejmom, je samevala in ni poganjala niti screensaverja, kaj šele kakšen naprednejši demonstracijski program. Je pa glxgears tekel s 50 fps, kar je precej malo, ampak verjetno je razlog temu to, da hardware 3d driverji sploh niso bili nameščeni. Prav tako mašina...

5 komentarjev

AMDjeva pota v prihodnosti

X-Bit Labs - Pojavili so se neuradni podatki, kaj bo AMD izdal v prihodnjih 12 do 16 mesecih. Luč sveta tako kanijo ugledati naslednji procesorji. Najprej bo prišel ClawHammer in sicer z naslednjimi hitrostmi:
  • Athlon 64 3400+ 2,00 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 3600+ 2,20 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 3800+ 2,40 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 4000+ 2,60 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 4200+ 2,80 GHz (ClawHammer)
  • Athlon 64 4400+ 3,00 GHz (ClawHammer)
Tista 64-ka v imenu pomeni to, da bodo ti procesorji iz x86-64 družine, se pravi da bodo sposobni izvajati 64 bitne operacije. Kasneje, čez kako leto bo iz AMDjevih tovarn prišel procesor, kodno poimenovan San Diego. Pričakujte naslednje izvedenke:
  • Athlon 64 4000+ 2,60 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4200+ 2,80 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4400+ 3,00 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4600+ 3,20 GHz (San Diego)
  • Athlon 64 4800+ 3,40 GHz (San Diego)
Na koncu naj še enkrat poudarim, da so to neuradne informacije. Upajmo pa, da so točne in se bo AMD spet pobral, saj ni nič boljšega za...

4 komentarji

Opteroni brez PR

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs se je AMD nedavno nazaj odločil, da njihovi Opteron procesorji ne bodo oglaševani s pomočjo zloglasnih performance ratingov, s katerimi je AMD začel ob predstavitvi Palomino procesorjev. Informacija je zaenkrat še neuradna, a po vsej verjetnosti drži, poročajo tudi na AMD Zone. Opteron procesorji, prvi AMDjevi grajeni na x86-64 arhitekturi, bodo tako dostopni konec prve četrtine letošnjega leta s hitrostmi med 1.40 ter 1.60 GHz. Originalna novica.

1 komentar

AMD spreminja načrte

X-Bit Labs - AMD-jeva nova procesorja Athlon 64 in Opteron sta trenutno najbolj pričakovana izdelka na trgu procesorjev. Zakaj, porečete? Ker naj bi bil Athlon 64 prvi 64-bitni procesor namenjen domačim (pisarniškim) uporabnikom, Opteron pa predstavnik nove tehnologije med procesorji za serverje. No, po poročanju X-Bit Labs bo potrebno na ta dva procesorja še nekoliko počakati, saj bosta na voljo šele marca oziroma aprila prihodnje leto. Klik!

2 komentarja

Plošče za Athlone 64 so nared

X-Bit Labs - Pred nedavnim smo poročali, da je AMD končno uradno napovedal ter predstavil svoj nov procesor ClawHammer, ki se uradno imenuje Athlon 64. Proizvajalci osnovnih plošč jasno niso čakali in pred nami so že prve plošče za te procesorje. Albatron, Gigabyte, Soyo, Soltek, Aopen ter MSI so namreč že pripravili svoje nove Socket754 osnovne plošče, ki so jih na kratko opisali na X-Bit Labs. Sedaj počakamo samo še na procesorje ... [:D] Klik!

8 komentarjev

ClawHammer je dobil ime

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je AMDjev x86-64 procesor, kodno poimenovan ClawHammer končno dobil uradno tržno ime. AMD se je odločil, da ostane pri uveljavljeni znamki, ter je procesor preprosto poimenoval Athlon 64, kar nakazuje uporabo 64-bitov pri računanju. Opteron ter Athlon 64 naj bi se na prodajnih policah pojavila v prvi polovici prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Comdex ... bo

X-Bit Labs - Z jutrišnjem se bo uradno začel veliki IT sejem poimenovan Comdex. V Las Vegasu naj bi se zgodil pravi tehnološki boom, saj proizvajalci obljubljajo predstavitve ter napovedi vseh mogočih čudes, mi pa si oglejmo tiste najpomembnejše napovedi za jutri:
  • Intel nam bo predstavil naslednika svojega strežniškega Itanium procesorja, procesor Itanium 2. Predstavili bodo še 533 MHz Quad Pumped Bus čipovje za strežnike ter visoko zmogljive delovne postaje, seveda pa tudi tokrat ne bo šlo brez tehnologij kot so HyperThreading ter HyperThreading II.
  • AMD bo predstavil ClawHammer ter Opteron procesorja, tiktakajoča blizu dveh gigahertzev.
  • nVidia bo končno pokazala svoj NV30 grafični procesor, uradno poimenovan GeForceFX, na žalost pa benchmarki ne bodo dostopni.
  • Ati nima pokazati nič novega, reklamirali bodo pač Radeona 9700 Pro ter 9500 inačico.
  • Govori pa se tudi, da naj bi vsi večji proizvajalci matičnih plošč končno razkrili svoje nForce2 osnovne plošče
Vsekakor bo na sejmu veliko zanimivih...

6 komentarjev

Benchmark Clawhammerja

The inquirer - Nek bralec The Inquirerja je v centru Moscone "srečal" mašino s procesorjem Clawhammer in ker nikogar od pristojnih ni bilo v bližini je pognal benchmark, ki je vgrajen v Linux sistem. Procesor se je identificiral s 797,7MHz in 256k predpomnilnika, poganjal pa je sistem Mandrake Linux (kernel 2.4.18-24mdk).

Nedobudni računalničar je zadevo pognal in si hitro zapisal rezultate, nato pa jih je primerjal s Celeronom pri 400 megahercih. Če vas zanimajo rezultati si le oglejte tole.

0 komentarjev

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

Nekaj za razmislit

Overclockers.com - Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in...

19 komentarjev

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Novi podatki o Hammerjih

Ace's Hardware - Izgleda, da nam AMD pripravlja zares slastne procesorje Hammer, ki bodo med nas udarili od sredine, pa do konca letošnjega leta. Na Ace's Hardware so objavili analizo ClawHammerja, ki so jo naredili na podlagi članka na Golem.de in ugotovili, da naj bi bil ClawHammer v 32 bitnih aplikacijah pri isti frekvenci 20 do 25 % hitrejši od Athlona XP. Ugotovili so tudi, da naj bi ClawHammer pridobil še dodatnih 15 % na hitrosti, če bi kodo 64 bitnega programa posebej prevedli za ukaze x86-64 (hehe, Linux je kot nalašč za take stvari :)). Seveda pa ima ClawHammer nekaj prednosti pred Athlonom XP, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in tehnološko močneje izpopolnjen.
Kot manjši privesek naj dodam še to, da naj bi SledgeHammer vseboval 1 MB L2 predpomnilnika in 128 bitni DDR SDRAM pomnilniški vmesnik. AMD med drugimi tudi zanika, da bi razvijal večjedrne različice SledgeHammerja.
Za več informacij si preberite ta članek, ki je v nemščini. Če pa nemščine ne obvladate, pa se ne...

4 komentarji