»

Konec interneta v 2006

Slashdot - Pred nekaj dnevi se je na Arstechinca pojavil članek, v katerem Dr. Hannu H. Kari napoveduje, da se bo internet sesul do leta 2007. Ja, to je isti Hannu Kari, ki je že leta 2001 izjavil da "daje internetu 5 let".

Glavni razlogi, ki jih navaja, bi naj bili naglo povečanje vseh stvari, ki naredijo internet neuporaben ter neprijeten kraj. To so v prvi vrsti spam, virusi, trojanci ter ostala zalega ki kroži okoli. Sicer so njegove napovedi na trenutke pretirane, vseeno pa napiše nekaj dobrih argumentov.

Zanimivo branje za tiste, ki jih ni požrl milenijski hrošč.

42 komentarjev

Spet nova Okna

The Register - Zadnje čase se velikan iz Redmonda zelo trudi, da bi prišel na prve strani IT medijev. Kot kaže nekaj zadnjih dni na vseh večjih straneh, mu to uspeva.

Včeraj sem vam že posredoval nekaj podatkov, ki se nanašajo na Windows Longhorn, danes pa sem naletel še na nekaj zanimivosti. Tako Microsoft ne namerava izdati strežniške izdaje Longhorna. Kot pravijo, bo Windows.Net Server, ki bo na voljo enkrat naslednje leto, za vse uporabnike zadostna, tako da ne bilo smiselno izdajati še strežniškega Longhorna.

Kdaj in kako lahko pričakujemo prihajajoče izdelke, in kaj nam Microsoft priporoča (razen tega, da naj mu damo svoj denar), pa poglejte tukaj.

Jaz pa napovedujem izpad novic z moje strani za nekaj dni..

3 komentarji

Windowsi XP SE verjetno bodo

več strani - Microsoft nas vedno preseneča. Ko mu je končno uspelo izdati dva zelo stabilna in uporabljana operacijska sistema, so se fantje iz Redmonda lotili nadgradnje, in sicer Windows Lognhorn.

Ti so bili sprva napovedani za leto 2003, sedaj so se pomaknili v leto 2004 ali pa celo 2005. Tako so tukaj odkrili, da je najnovejša "P2P" verzija, ki kroži okoli, lahko ali zametek Longhorna, ali pa verjetneje Windows XP SE. Zakaj tako menijo, in kaj lahko pričakujemo uporabniki od te verzije, ki bo, ko bo, pa poglejte na Registru in Inquirerju.

3 komentarji

Da, Windowsi prinašajo dobiček ...

U.S. Securities and Exchange Commission - ... kar pa ne velja tudi za nemalo ostalega programja. Da, Microsoftu dejansko nikoli nismo očitali prenizkih cen programja -- kateregakoli. Sem bil pa danes še sam presenečen nad blazno visoko stopnjo rentabilnosti Microsoftovih programov za "široko potrošnjo", torej nam tako priljubljenega operacijskega sistema Windows ter pisarnopisniškega paketa Office. Prav tako je bila sedaj prvič javno objavljena končna bilanca stanja ter uspeha tega redmondskega giganta (seveda v okrnjeni obliki). Klik sem, pa si poglejmo nekaj zanimivosti...

Dragi bralec, trdno se primi. Odpri iskalno okence v svojem spletnem brskalniku ter poišči 'Note 9 - Segment Information' -- da, razčlemba financ po družinah. V spodnjem delu (leto 2002) poiščeva postavko 'Clients', ki predstavlja Windowse 'za množice' ter opaziva prihodke v višini $2,892 MRD, od tega kar $2,482 MRD -- dobička. Vrstico nižje so se malce slabše odrezali strežniški izdelki, 'Information Worker' (beri: razširjena družina Office ter...

7 komentarjev

Tablete prodirajo

The Register - Kot smo na Slo-techu že poročali, je Veliki Mehki v začetku tedna izdal novo verzijo svojega zadnjega operacijske sistema, in sicer Windows XP Tablet PC Edition.

V tem tednu pa so na plano že priculjane novice, da se je že večje število proizvajalcev odločilo za proizvodnjo "tabletnih" prenosnikov. Tako so svoje izdelke že predstavili Hewlett Packard, NEC, Toshiba in Viewsonic. Prenosniki naj bi sledili dvema konceptoma, in sicer bodo na voljo klasični modeli in modeli z ločljivo tipkovnico. Kako je to praktično, presodite sami.

Vendar, kakor poročajo na Registru, ne kaže, da bodo tablet PC-ji prevzeli večji tržni delež vsaj do konca naslednjega leta. Tako naj bi v letu 2003 prodali 425.000 enot, kar predstavlja 1,2% celotne prodaje računalnikov, medtem ko naj bi do leta 2007 tablet PC-ji prevzeli 37% delež med prenosniki.

Tablet, kot kaže, ne bodo povezovali samo s farmacevti..

2 komentarja

Office 11 samo za Microsoftove izbrance

več strani - Velikan iz Redmonda nas spet preseneča. Kot ponavadi ne pozitivno, saj bo to svojo potezo verjetno povzročil sive lase predvsem poslovnim uporabnikom. Za kaj torej gre?

Kot poročajo tukaj in tukaj, se je Microsoft, ki je pred dobrim tednom poslal beta testerjem Office 11 (naslednika Office XP), odločil, da požene voz operacijskih sistemov naprej, in da bodo lahko uporabniki namestili nov pisarniški paket samo na računalnike z Windowsi 2000 s servisnim paketom SP3 in pa na Okna XP. Sicer je namera lahko tudi dobronamerna, vendar pa tržni analitiki ugotavljajo, da bo to povzročilo predvsem jezo pri večjih uporabnikih, ki bodo plačevali še večje licenčnine. Ali pa, kot napovejuje drugi, uporabili alternative, kot je npr. OpenOffice.

Sicer pa to ni prva takšna Microsoftova poteza, saj je že dolgo znano, da Offica XP uporabniki niso mogli namestiti na Okna 95.

Hvala pa PicNiKu, ki nas je opozoril na novico.

Kaže, da je voz napredka hiter. Microsoft mora paziti, da ne bo sam padel z...

4 komentarji