»

Univerza Berkeley pobira prostovoljne vzorce DNK

Določa nas tri milijarde baznih parov ali 750 MB podatkov

Slashdot - Pred davnimi časi, vse od pradavnine, smo imeli ime. Edini podatek, ki nas je identificiral, je bilo osebno ime. To je bilo tako samoumevno, da se še danes nihče ne sprašuje, kako se je Sokrat pisal. Plemiči so šele v 12. stoletju ugotovili, da je fino imeti tudi družinsko ime, ki gre iz generacije v generacijo, in počasi so se začeli uveljavljati priimki. Sprva kot kazalec geografskega porekla ali pa kot patronimični pridevki (tak sistem imajo Islandci še danes, tako da se Olafov sin piše Olafsson, hči pa Olafsdóttir), šele pozneje so se uveljavili družinski priimki - v nekaterih državah šele v 19. stoletju. Od takrat so nas dodobra etikirali še z drugimi številkami, ki nas bolj ali manj enolično identificirajo. Leta 1976...

13 komentarjev

ZF/fantasy/horror konvencija KONFUZIJA (Sečovlje, 27. - 29.april)

Slo-Tech - Tole vabilo smo prejeli in ga objavljamo. Slo-tech.

Trije dnevi konvencije bodo povsem posvečeni trem žanrom: znanstveni fantastiki, fantasyju in "horrorju" (grozljivem) in sicer v različnih pojavnih in izraznih oblikah. Od številnih predavanj in multimedijskih predstavitev izpostavljamo samo nekatere: Zvezdne steze, Douglas Adams – življenje in delo, Irska mitologija, Edgar Allan Poe, Skrivnosti ozvezdja Orion, Superheroji, Srednjeveške borilne veščine, Feministična in queer znanstvena fantastika, predstavitev romana Igra prestolov, Vampirji, J.R.R. Tolkien in Srednji svet, Pazin kot mesto znanstvene fantastike, Zmaji kot mitološka bitja...

Na Konfuziji bodo s svojim programom sodelovala različna slovenska in hrvaška društva, ki združujejo ljubitelje "fantastičnega".

Slavnostni gost Konfuzije bo MIHA REMEC, eden najprepoznavnejših slovenskih pisateljev znanstvene fantastike. S svojim literarnim ustvarjanjem Miha Remec opisuje čas, ki ga živimo in doživljamo – čas človekove...

3 komentarji

Se bo internet optimiziral?

Slashdot - Vsak napreden uporabnik interneta verjetno pozna protokol TCP (Transmission Control Protocol), saj že več kot dvajset let služi kot temelj vsemu internetu. V svoji zgodovini se je vedno odnesel odlično, vendar pa je potrebno priznati, da njegova zasnova, v času ko so bile povezave še precej pod današnjimi zmožnostmi, postaja zastarela. In tako kot vedno se je tudi tu pojavil potomec, BIC-TCP (Binary Increase Congestion Transmission Control Protocol), ki so ga razvili znanstveniki na državni univerzi severne Karoline in če je verjeti njihovim besedam, bi naj BIC dosegel hitrosti, ki so šest tisočkrat večje od današnjih DSL-povezav!

Če ste mislili, da bo to pomenilo blagor za vaše deljenje datotek, se precej verjetno motite, saj bodo takšne hitrosti na voljo predvsem različnim organizacijam, ki takšne povezave tudi potrebujejo, tj. univerzam, laboratorijem ... Glavni razlog za hitrost BIC-TCP je binarno preiskovanje, ki omogoča hitro zaznavanje mrežnih kapacitet z minimalno izgubo...

9 komentarjev

Creative FX 5800 Ultra?

The inquirer - Creative, eden izmed večjih nVidiinih partnerjev v Evropi, se je odločil, da bo kartice s čipom FX 5800 Ultraraje preskočil. Glavni razlog za tako odločitev sta predvsem glasnost, premajhna količina čipov in cena. Ta je namreč previsoka glede na zmogljivost kartice. Proizvajalci to največkrat poskušajo prikriti z veliko količino iger in dodatne opreme (kabli). Čeprav Creative ne bo izdeloval kartic, ki bazirajo na FX 5800 Ultra, bo delal kartice, ki bazirajo na "šibkejših" članih FX družine. Celotna zgodba tukaj.

6 komentarjev

Zalmanov lepotec za hlajenje veznih čipovij

Overclocker's Club - Dejstvo je, da so se številni uporabniki dobesedno zaljubili v Zalmanove pahljačaste hladilnike, ki poleg svoje lepote ponujajo tudi tiho delovanje in solidno hlajenje. Očitno navdušence na veliko osvaja tudi dokaj posrečen hladilnik ZM-NB32J, ki je namenjen hlajenju northbridgov in se ponaša z izjemno tihim delovanjem, saj ne vsebuje ventilatorja, in odličnim hlajenjem. Na tej strani so ga primerjali z običajnim Abitovim hladilnikom, ki ga najdemo na matičnih ploščah istega podjetja, rezultati pa so bili dobesedno šokantni. Zalmanov hladilnik brez ventilatorja je kot za šalo opravil z Abitovim sorodnikom, na katerem pa se poleg vseza veselo vrti tudi ventilator. Če torej cenite tišino, naložba v ZM-NB32J zagotovo ne bo odveč. Za slabega tisočaka ga lahko dobite tudi v Sloveniji.

0 komentarjev

All your hosts are...

Vnunet - Še ena bednabedna zlo-raba znane izjave, torej. SQLsnake virus je danes eden bolj aktivnih, po napovedih hekerjev pa naj bi bil skupaj z ostalimi "nimdami" le preskušanje zmožnosti. Kaj bi se zgodilo, če bi se pojavil virus, ki bi v roku nekaj ur okužil milijon ali deset strežnikov? Klik!

0 komentarjev

Mikropropelerji za hlajenje komponent

Eurekalert - Po nekaterih drznih napovedih naj bi v roku nekaj let šumenje računalniških ventilatorjev postalo preteklost. Velike in glasne hladilnike naj bi nadomestila množica ti. mikropropelerjev, ki bodo dobesedno rasli na površini vročega čipa. Kar se sliši kot znanstvena fantastika je čisto blizu uresničitve, saj prvi poskusni modeli ventilatorjev že delujejo. Eden izmed večjih problemov snovalcev je hitrost vrtenja, saj ventilatorčki trenutno zmorejo od 50-180 vrtljajev na minuto, kar pa je premalo. Če vas zanima, kako zadevice sploh delujejo in kako jih izdelujejo, si kar poglejte ta članek. Fascinantno!

2 komentarja