»

Najneumnejše IT-prigode zadnjih deset let

Slashdot - Z iztekom leta se počasi začenjajo pregledi različnih dogodkov, izdelkov in ljudi, ki so zaznamovali bližnjo preteklost. Letos so še posebej popularni pregledi zadnjega desetletja, pa čeprav nam matematiki skušajo dopovedati, da ker se je tretje tisočletje pričelo z letom 2001, se bo njegovo prvo desetletje končalo šele z iztekom leta 2010.

Prvi tak pregled nas spomni na 87 najbolj neumnih tehnoloških potez v letih 2000--2009. Začelo se je seveda še globoko v prejšnjem desetletju, ko smo zapravili milijarde za boj pred zloglasnim hroščem Y2K, ki naj bi nas pojedel, na koncu pa od njega ni ostala niti resnejša zgaga. Videli smo vrsto zgrešenih prevzemov, denimo AOL-ov prevzem Time Warnerja in nekaj skrajno dolgih snubitev, kot je bil...

3 komentarji

ATI Radeon HD 5870 X2 na ogled, detajli serije 5700

ATI Radeon HD 5870 X2

vir: Expreview.com
Expreview.com - Da bo ATI izdelal kartico z dvema jedroma na osnovi čipa RV870, je znano že kar nekaj časa, kot se je predvidevalo tudi, da bo po specifikacijah na moč podobna dvema Radeon HD 5870. Kot se je izkazalo, slednji ni podobna le po specifikacijah, temveč tudi po izgledu. Na zunaj se namreč razlikuje le po dveh izrezih za oporo jedru na zadnji strani tiskanine ter po enem 6-pinskem in enem 8-pinskem napajalnem priključku, namesto dveh 6-pinskih, ki ju uporablja običajen Radeon HD 5870. Radeon HD 5870 X2 bo tako verjetno do 2-krat bolj zmogljiv od običajnega HD 5870, seveda odvisno od igre do igre in njene podpore Crossfireu, bo uporabljal dve 40 nm jedri RV870 s 1600 stream procesorji v vsakem...

47 komentarjev

GeForce 9600 GSO trinajstega maja

OC Workbench - Prejšnji teden smo že poročali o govoricah o novi nVidiini grafični kartici GeForce 9600 GSO, o kateri so se danes pojavile nove informacije, sodeč po katerih bo na oskubljenem jedru G92 s 96 Shader enotami temelječa grafična kartica s 384 MB 192-bitnega pomnilnika luč sveta zagledala trinajstega maja, za njo pa bo potrebno odšteti okoli 129 ameriških dolarjev. NAj spomnimo, da pri omenjeni grafični kartici gre v osnovi za preimenovanega GeForca 8800 GS, pri čemer je nVidia proizvajalcem prepustila izbiro frekvenc grafične kartice in dizajna njenega PCB-ja.

Več o tem si preberite na OC Workbench-u

8 komentarjev

T&L?

Nvidia - Po včerajšnji objavi testa Kyra so se pojavile določene kritike, da pomanjkljivost T&L enote sploh ni tak primanjkljaj. Verjamem, da je to samo še mlin na vodo nVidii, ampak na tej strani je lepo zapazno, v kakšnem obsegu se je prijela ta tehnologija. Recite, kar hočete - T&L je večja nuja iz dneva v dan. Hvala, Matej!

37 komentarjev

Radeon VE dobavljiv

Akiba - Ta novica bo sicer zanimala bolj kakšne poslovneže, ki jih zanima opremljanje delovnih računalnikov v kakšni pisarni, toda vseeno: na Japonskem je že par dni Radeon VE masovno dobavljiv. Kot verjetno že veste, gre za zelo okleščene verzije Radeona s samo enim renderirnim cevovodom in brez T&L enote. Takšna kartica seveda ne more konkurirati svojim močnejšim bratom ali Nvidiinim proizvodom v 3D igrah, toda to navsezadnje niti ni njej namen. ATI jo je namreč namenil kot konkurenco Matroxovim G450 karticam, ki trenutno vladajo na poslovnem področju. Tako se VE ne more pohvaliti z navdušujočimi 3D sposobnostmi, toda ATi ga je opremil z marsikaterim zanimivim bonbončkom: D-Sub izhod, DVI-Out, S-Video Out... Zelo zanimiva je tudi cena kartice: $122-$140 na Japonskem, kjer so cene tako ali tako ponavadi malce višje.

1 komentar

Radeon VE pogorel že pred izidom

3D Concept - Sodeč po odzivih javnosti, bo pred kratkim najavljeni Radeon VE popolnoma pogorel. Kot že veste, gre za oskubljeno verzijo Radeona, toda vse kaže, da je oskubljeno skoraj premil izraz. Po nekaterih virih sodeč, naj bi Radeon VE vseboval le en rederirni cevovod, poleg tega pa naj bi imel onesposobljen Charisma Engine ( ATIjeva T&L enota ), kar seveda pomeni precej manjše zmogljivosti. Poleg vsega tega bo pomnilniško vodilo le 64 bitno. Če vse skupaj seštejemo, dobimo precej počasno kartico in napovedana cena 130$ se naenkrat sliši precej pretirana. Upajmo, da bo ATI spremenil svojo politiko do izida kartice ( februarja 2001 ), drugače stvar sploh ne bo nikomur konkurenčna.

1 komentar

ATI najavil Radeona VE

X-Bit Labs - Po pričakovanjih je ATI najavil "dietno" različico Radeona, Radeon VE ( Value Edition ). Dotične kartice naj bi bile direkten tekmec Nvidiini megauspešnici GeForce2 MX, tako da se ne gre čuditi nekaj podobnim rešitvam. Radeoni VE bodo tako na voljo v okusih z 16 ali 32MB SDR/DDR pomnilnika. Seveda tudi ATI sledi ( slabemu? ) vzoru Nvidiie in je pomnilniško vodilo DDR pomnilnika le 64 bitno. Odgovor imajo pripravljen tudi na Nvidiino TwinView tehnologijo, tako bo mogoče Radeone VE dobiti tudi z dvema D-Sub ali DVI ( ali kombinacijo teh dveh ) izhodoma za monitorje.Sedaj še najpomembnejši vprašanji, cena in dobavljivost. Prva je dokaj obetavna, saj naj bi 32MB DDR kartica z vsemi dodatki stala okoli 129$, medtem ko je odgovor na drugo precej bolj črn. Dobavljivost teh grafikulj je postavljena na februar 2001, kar je zelo milo rečeno zelo zelo prepozno [:(].

4 komentarji