»

GeForce GTX 460 poleti?

Koliko jedra bo neaktivnega? Je GTX 460 le pokazatelj slabega izkoristka silicijevih rezin?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Da bo nVidia le s težavo svoj Fermi prenesla v nižje cenovne range čivkajo že ptiči na veji, ki se spoznajo na grafične kartice, a so pri nVidii vseeno začeli s prvimi koraki v to smer. Na ExPreview namreč poročajo, da so jim njihovi zaupljivi viri povedali, da lahko 1. junija pričakujemo tretjega člana družine grafičnih Fermijev, GeForce GTX 460. Ta datum priročno sovpada s tajvanskim Computexom, ki se bo dogajal med 1. in 5. junijem, obenem pa se je že predvidevalo, da bo nVidia tam predstavila kako novost, osnovano na Fermiju.

V primerjavi z GTX 480, ki ima gigabajt in pol pomnilnika ter...

14 komentarjev

Cenejše kartice iz serije 8000 prihajajo

Daily Tech - Sedemnajstega aprila letos, torej čez dober teden dni, bo nVidia uradno splavila svoje najnovejše grafične kartice v srednjem cenovnem razredu. Novinarji se že igrajo s testnimi primerki, mi pa bomo kaj kmalu ugledali naslednje modele: 8600 GTS (675/1000 MHz), 8600 GT (540/700) in 8500 GT (450/700), ki bodo stali od 250, 150 in 90 dolarjev naprej. Kmalu za njimi bi se naj pojavila še dva šibkejša predstavnika serije, 8400 in 8300 GS, a žal najverjetneje ne bosta na voljo običajnim kupcem, v svoje sisteme ju bodo namreč lahko vgrajevali samo izdelovalci računalnikov. Več informacij najdete v izvorni novici na Daily Tech-u.

19 komentarjev

Sodni poziv AMD-ju in nVidii

več strani - Tuje strani poročajo, da sta AMD, ki je pred kratkim prevzel grafičnega giganta ATi, in nVidia prejela sodne pozive z ameriškega pravosodnega ministrstva, natančneje protimonopolnega oddelka. Razlog naj bi tičal v kršitvah protimonopolne zakonodaje s prodajo in distribucijo grafičnih procesorjev in kartic, natančnejših razlogov pa niso želeli razkriti. Kljub temu sta AMD in nVidia že napovedala popolno sodelovanje s preiskovalci. Več o tem preberite na Hartware, The Register ali X-Bit Labs.

77 komentarjev

nVidia z dobičkom

The inquirer - nVidia je včeraj uradno objavila svoje poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki kažejo, da je podjetje poslovalo uspešno. Prihodki od prodaje so znašali krepkih 460 milijonov dolarjev, čistega dobička pa je bilo za celih 24 milijonov, kar je skorajda petkrat več kot v enakem obdobju lani (5,3 milijoni dobička). V nVidii trdijo, da so na področju osebnih računalnokv dosegli že 70 % delež med DirectX 9 karticami, delež med uporabniki prenosnikov pa takisto raste. Vodilni v nVidii pravijo, da se lahko za dobiček zahvalijo tudi Microsoftu in njegovi distrubuciji Xboxov. Več o tem.

11 komentarjev

V slogi je moč. Futuremark in nVidia

več strani -

Vsakdo, ki malo bolj spremlja dogajanje na grafičnem področju, ve, da smo bili pred nedavnim priče razkrinkanju takšnih in drugačnih umazanij na področju benchmarkov za testiranje grafičnih kartic. Stvar je prišla celo tako daleč, da je nVidia odkrito obtožila Futuremark (3D Mark 2003), da so izdelali pristranski test grafikulj. A kot vse kaže zdaj, so se strasti pomirile.

Po spletu krožijo tri nove izjave -- Futuremarkova, nVdiina in njuna skupna -- v katerih sedaj najavljajo svoje partnerstvo. Da, prav ste prebrali. Po lanskem prvem decembru, ko je nVidia izstopila iz Futuremarkovega beta programa testiranja, v katerem je vztrajala kar petnajst mesecev, in nedavnih obtožbah, sta obe podjetji sedaj začeli tesno sodelovati.

Futuremark bo poskusil kar kar najbolje razumeti nVidiine optimizacije (ki smo jim še pretekli teden dejali goljufije), nVidia pa bo poskusila svoje Detonatorje FX še izboljšati, za čim večji izkoristek svojih grafičnih kartic v novejših igrah. Dogovor zaradi...

3 komentarji

MSI se seli z nVidie na ATi

Slo-Tech - Yahoo poroča, da se nVidii obetajo malce težji časi, saj je MSI, eden njihovih večjih partnerjev, presedlal k nVidiinemu največjemu konkurentu -- kanadskemu podjetju ATI. Glede na to, da je imel MSI ekskluzivo z nVidio, je ta poteza podjetju zadala veliki udarec, tako finančni kot moralni. To se je tudi odrazilo na predvidevanjih dobička in prometa za četrto fiskalno obdobje. Udarec na dobiček? Skromnih 20 milijonov dolarjev. Klik!

19 komentarjev

Še enkrat GeforceFX

The inquirer - Sicer se sedaj dogaja Comdex, in so vse ostale novice, ki jih za nas imajo proizvajalci, predstavljene tam, a vseeno se najdejo izjeme.

Tako je imela Nvidia dan po predstavitvi na Comdexu predstavitev NV30 ali GeforceFX (ime je mimogrede nastalo zaradi vložka bivših 3dfx-ovih strokovnjakov) tudi v naši bližini, in sicer v Muenchnu. Povedali sicer niso, kot lahko preberemo tukaj, ničesar novega. Kaj pa so vseeno povedali na kar dveurni prestavitvi in skopo odmerjenemu času za vprašanja novinarjev, pa poglejte tukaj.

0 komentarjev

NV30 tudi uradno poimenovan

X-Bit Labs - Najnovejši nVidiin grafični procesor, naslednik GeForcea 4, kodno poimenovan NV30, je končno dobil tudi marketinško ime. Po poročanju X-Bit Labs se bo nov procesor imenoval GeForceFX. Kaj tisti FX pomeni, pa verjetno ni jasno nikomur, razen nVidiinemu marketniškemu oddelku. Spomnimo še samo, da bo GeForceFX uradno predstavljen v ponedeljek na Comdexu. Dodatne informacije ter originalno novico najdete na tem naslovu.

8 komentarjev

NV30 naprodaj prihodnje leto

X-Bit Labs - Poročali smo že, da naj bi nVidia svojega NV30 uradno predstavila 18. novembra, sedaj pa je nVidia celotno zgodbo potrdila še uradno. Kljub temu, da bo NV30 predstavljen že čez dober teden, naj bi bila zadeva v masovni proizvodnji do konca januarja prihodnje leto. Grafični procesor naj bi se pojavil v več izvedbah, ki zaenkrat nosijo še kodna imena NV30, NV31, NV34 ter NV35. O cenah, razlikah med modeli ter dobavljivosti v materi Kokoški kot ponavadi, še ni podatkov. Več statističnih informacij o stroških razvoja NV3x družine najdete na tem naslovu.

0 komentarjev

Detonatorji 27.00 ter 27.10

3D Chipset - Bi radi dobili neuradne ter sploh beta gonilnike, ki so nVidii po nesreči ušli v javnost? 27.00 ter 27.10 se imenujeta različici. Sicer ne vem, zakaj sta nVidii na ISTI dan ušli DVE različici njenih gonilnikov, ampak hej, vsaj nekaj imamo od tega. Saj res - uporaba je zaradi nepodprtosti ter (domnevne) nedokončanosti gonilnikov preložena na lastno odgovornost.

4 komentarji

TweakTownova ohišja

Tweak Town - TweakTown gosti veliko idej. Tako imajo na njihovi strani kar oddelek z modificiranimi ohišji. Kot po naključju je pa imel naš zagrizeni forumaš ^Ganja^ malo preveč časa. Spravil se je ter poiskal njegove osebne favorite. Temu se bi pa lahko reklo "prepuščanje domišljiji prosto pot". Meni osebno so ta ohišja zelo všeč. Ko bi le imel čas igrati se s tem... Thnx, ^GanjA^!

9 komentarjev