»

Sestavljanje računalnika v dobrodelne namene

TechTV - Tekmovanja v sestavljanju računal niso čez lužo nobena redkost. Pravzaprav je sestavljanje računal izbirni predmet v marsikateri ameriški srednji šoli (sanja slovenski dijak koruzo). Se pa ne zgodi vsak dan, da se zberejo tri skupine bolj ali manj znanih in celo slavnih geekov in sestavijo Ultra BadAss MoFo sistem iz vnaprej določenih Ultra BadAss MoFo komponent. Tekmujejo torej lokalni urgentni blok, neka srednja šola in lokalni družinski center z zvezdniki iz nanizanke Babylon 5 ter Star Treka. Spisek komponent:
  • Intel 845PE mamaplata
  • Intel Pentium IV 3.0 GHz
  • "Ultra" brand 512MB PC3200 DDR
  • ATI Radeon 9800
  • Seagate 80GB 7200 RPM
  • LITE-ON 16x DVD-ROM
  • TDK VeloCD 52x24x48 CD-RW pogon
  • Tiskalnik Canon i320
  • NEC AS90 19" CRT zaslon,...
Več o tem dogodku si preberite na tej strani.

3 komentarji

Danova pisma bralcev

Dan's DATA - Dan je objavil že 23. izdajo svojih pisem bralcev, v katerih skuša odgovoriti na vprašanja, najbolj pogosta na spletnih forumih. Tokrat se posveča možnosti ponareditve MAC naslova mrežne kartice, nam razloži, kakšni so simptomi preslabega napajalnika, kako izračunati moč UPSja glede na želeno trajanje računalnika, in tako dalje. Priporočljivo branje vsem, ki jim forumašenje še ni po godu ter ne znajo uporabiti dobrega starega strica Gugla. [:D]

0 komentarjev

Scoolirajte se

Overclockers.com - Na Overclockers so spisali zanimiv članek, ki na kratko predstavi šest različnih tipov hlajenja, med katerimi je tudi najizkušenejšim navijačem bržčas vsaj nekaj slabše nepoznanih. Ste že slišali za (pustimo prevod strokovnjakom) t.i. Vortex Tubes, s katerimi je moč zračno hladiti tudi do -50 °C brez premičnih delov (razen kompresorja, seveda). Branje tega članka je tako več kot priporočljivo.

Da pa ne bomo filozofirali samo o teoriji, še povezava na članek entuziasta, ki je zgoraj omenjen tip hlajenja udejanil tudi v praksi.

2 komentarja

Komplet za vodno hlajenje

Monster Hardware - Vodno hlajenje zagotovo ne sodi več med tiste ekstremne načine hlajenja procesorjev, kot na primer hlajenje s tekočim duškom, temveč se vedno bolj pomika tudi v računalnike povprečnih uporabnikov. Na Monster Hardware so si danes ogledali že pripravljen industrijski komplet za vodno hlajenje, imenovan SLPR2002, primeren za vse, ki si želite vodno hlajenje vašega mlinčka, a se vam ne da ubadati z mučnim načrtovanjem ter garažno izdelavo. Gre za komplet v resničnem pomenu besede, saj vsebuje ohišje ter vse potrebne dele za sestavo nepretočnega vodnega sistema. Klik!

0 komentarjev

Vodni bloki na kupu

HardOCP - Da, da, nedvomno je konec tistih časov, ko smo vodno hlajenje naših mlinčkov šteli pod eksotiko. V želji po iztisku še tistih zadnji megahercev, postaja vodno hlajenje namreč vedno bolj zanimivo in uporabljano tudi pri povprečnih uporabnikih. In brez vodnih blokov pri takem športu pač ne gre. Pravi overclockerji po duši, si jih sicer naredijo sami, vsem ki pa nimate toliko časa ali znanja, pa so na voljo tudi že sestavljeni kompleti.

Na HardOCP so vzeli na test kar devetnajst vodnih blokov in jih dodobra izmučili, saj so jih spojili s trenutno najbolj vročima Pentium in Athlonom na trgu. Vsekakor zanimiv test, škoda je le, da jih večina ni dobavljiva v materi Kokoški.

0 komentarjev

Še en komplet za vodno hlajenje

MODTHEBOX - Tukaj si lahko ogledate test še enega 'plug'n'play' kompleta za vodno hlajenje. Zadeva se prodaja za ceno pod 100 ameriških zelencev, tako da bo kar pravšnja za vse začetnike v svetu vodnega hlajenja. Vendar ima komplet tudi svoje napake - katere, si pa le preberite tukaj.

Sam sem sicer mnenja, da je nekako bolje, če si sam narediš sistem, ki je prikrojen tvojemu računalu. Vendar je za nekoga, ki šele vstopa v svet vodnega hlajenja, en takle komplet kot nalašč.

1 komentar

Microsoft in $35 za znane probleme

ComputerWorld - Naš naljubši proizvajalec operacijskih sistemov je najavil 'novost' v svoji podporni službi. Za splošno znane oz. odpravljene hrošče, kot je naprimer ona težava s pečenjem CDjev, ne bodo več ponujali zastonjske tehnične pomoči. Vsak tovrsten incident bo tako stal 35 Vašingtončkov™. Klik!

Kako bo pa s tem v Sloveniji? Kadar sem sam klical na Microsoft, ni bilo nekega 'strogega režima', kakršnega bi pričakoval po branju vseh pogodb oz. izkušenj iz drugih držav. Vprašanje pa je, ali je/bo ta sprememba dobra ali slaba. Verjetno imate tudi sami kolege, ki imajo problem, ki ste jim ga ali že desetkrat rešili ali pa pri odpravljanju težave nikakor niso pripravljeni sodelovati (beri: "Računalnik ne dela. Nič ne vidim. Vse je prazno pa neki piše.").

57 komentarjev