»

Slo-Tech v stečajnem postopku

Slo-Tech - Recesija na področju svetovnega gospodarstva še danes kolje svoje žrtve. IT sektor se sicer res širi, vendar je konkurenčni boj nemalo skupin že pripeljal v propad, da o množičnih odpuščanjih ne govorim.

Obdobju prosperitete med letoma 1999 in 2000, ko je Slo-Tech podvojil svoje kapacitete, je sledilo leto 2001, ko se je zaradi opaznih znakov zmanjšane gospodarske aktivnosti -- kar se je odražalo tudi na financah -- pričelo prvo večje odpuščanje. Težav na dolgi rok žal ni bilo moč premagati, predvideni zaključek vseh del je planiran za mesec november. V tem času bo trg verjetno zahteval še marsikatero žrtev. Več o tem.

Kam bodo odšli sodelavci Slo-Techa, še ni čisto jasno. V navadi je, da se po podobnih množičnih odpuščanjih ustanovijo manjše frakcije, ki so posledično fleksibilnejša in se laže prilagajajo tržnim situacijam. Žal je vedno bil -- in dolgo bo -- končni odločitelj o nadaljevanju poslovanja podjetja pač denar. Temu še ni videti konca.

17 komentarjev

Microsoft spreminja način plačevanja

ZDNet - Plačevanje licenc za Microsoftovo opremo je drago, in tega vam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Domači uporabniki z računalnikom ali dvema se verjetno niti ne obremenjujete s tem, podjetja, ki pa imajo po nekaj 10 računalnikov, pa še kako. Da je zadeva še bolj zapletene, se je dosedaj uporabljal sistem pay per seat, torej na vsak računalnik.

Z izdajo Windows.Net 2003 Server (ki je, mimogrede, že RC 2), se bo sistem plačevanja spremenil, in sicer se ne bo več plačevala uporaba na računalnik, ampak na uporabnika. Torej boste imeli za prenosnik, domači računalnik in še za tistega v službi eno licenco. Recimo. To je ukrep velikana iz Redmonda, ki se je kupcem zameril z uvedbo "Licensing 6". Tu je šlo za plačevanje vzdrževanja za dve ali tri leta vnaprej.

Kaj pa o tem pravijo analitiki, in kaj vse je povezano s tem, pa so podrobno napisali na ZDnetu.

16 komentarjev

Microsoft: "Imate licence? V redu, lahko bankrotirate."

The Register - Kmart, nemajhno čezlužno podjetje, se je v stečajnem postopku srečalo z dokaj nenavadno težavo: Microsoft ni dovolil, da bi podjetje v postopku licence za MS-jeve izdelke, katere so imeli pod okriljem ISP "divizije", preprodali. Kli$!

Po besedah Redmondcev "a company has no business selling its property without Redmond approval whenever licenses for its Great Software might be transferred" ("podjetje ni pristojno za preprodajo Microsoftove lastnine brez njihovega privoljenja").

No, težavo so seveda rešili -- Microsoft je prenos dobrovoljno odobril, ko so mu Kmartovci dokazali, da si za vsak kos lastijo -- licenco. Bi bilo pa vsekakor zanimivo slišati še Microsoftovo stran zgodbe.

Sergio, master, me pošlješ na službeno potovanje v Bushyland?

0 komentarjev

Internetno piratstvo resna grožnja?

SiOL - Glede na statistike je internetno piratstvo najresnejša grožnja za razvoj računalniške industrije. Z vse hitrejšimi pipcami v svet in naraščevanje e-trgovanja pospešeno raste tudi ilegalno internetno prekupčevanje. Po ocenah sodeč se je število piratskih spletnih strani samo v zadnjem letu povečalo za 100 odstotkov, v zadnjih treh letih pa kar za 2000 odstotkov. In Microsoft se na vse moči trudi, da bi to zaustavil. Klik!

In prav gotovo se že prav vsi "čisti" uporabniki veselimo dni brez kakršengakoli wareza. [:D]

11 komentarjev

MS aktivacija

Microsoft - Veliko hude krvi je bilo prelite na račun Microsoftove aktivacije izdelkov Office XP, Visio 2002 in Windows XP. Na eni strani zagovorniki teorije zarote, ki trdijo kako MS zbira naše podatke ter MS na drugi, ki trdi, da je aktivacija popolnoma anonimna in je ločena od registracije. Kakorkoli, članek o tej temi se nahaja tudi na Microsoftovi strani.

Kako je z drugimi - ne vem, sam pa MS-jevo odločitev popolnoma podpiram. (Kot kupec njihove cenovne politike sicer ne podpiram, kot dijak ekonomije pa ).

8 komentarjev