»

POT: Internet in državni nadzor nad vsebino

Slo-Tech - V torek, 7.11., ob 19h v Kiberpipi bo imel Darko Bulat, soustanovitelj in predsednik UO sekcije ponudnikov internet storitev Slovenije (SISPA), predavanje na temo državnega nadzora interneta. Na tokratnem Pipinem odprtem treminu nam bo osvetlil nekaj aktualnih tem v zvezi z nadzorom države nad vsebino na Internetu.

Od nastanka Interneta pred nekaj desetletji je v zraku visela možnost državnega nadzora nad vsebino. Toda nadzor vsebine na Internetu je danes bistveno drugačna od...

1 komentar

KaZaA bo podrla rekord

The inquirer - Najbrž vsi poznate p2p program z imenom KaZaA, ki služi izmenjavanju datotek na Internetu. Vsem ljubiteljem tega programa naj povem, da bo KaZaA danes podrl svetovni rekord v t.i. downloadanju, ki sedaj znaša celih 229.363.307 dolpotegov. Dnevno se vleče iz medmrežja okoli 366.000 kopij KaZaAja. Upamo lahko samo, da bo zmagal v boju z ameriško agencijo RIAA, s katero je stalno v tožbah. Rekord!

9 komentarjev

Dvajset milijonov šeststo tisoč za internet

Vnunet - Internet uporabljam zgolj za e-maile: se mi bolj splača dvajsetkrat dnevno se povezat na internet za eno samo minutko, ali pa enkrat dnevno za dvajset minut?

Morebiti kdo ni razumel "pasti", t.j. da se pri tem ne plača zgolj za vsako na internetu preživeto minuto, ampak tudi vsak klic in bi v prvem primeru prav lahko naklamfali strošek štiridesetih minut dnevno (kar pa so računovodje pri SiOL-u pred časom odpravili).

Pikolovstvo? Niti ne. Angleški ravnatelj je tako prejel račun za -- reci in plačaj -- 57.000 angleških funtov (tečaj cca. 361 SIT). Interneta v tem času koristili kakopak niso, ker je med montažo novega strežnika prišlo do napake, vsled česar je usmerjevalnik noro poskušal vzpostaviti zvezo z internetom, a vedno neuspešno; klici so bili seveda pravilno zaračunani.

Uporabnikom svetujemo: med nevihtami izklopite električno napajanje računala, ko pa niste na internetu, modem za vsak slučaj ugašajte. Če imate Okna.

p.s.: Leto dni nazaj se je nekaj podobnega storilo meni,...

2 komentarja

Deset milijard dolarjev preveč

Yahoo News - Za konec tehle pozno popoldanskih novic pa še zgodba, ki bi bolj spadala v rubriko Saj ni res, pa je. Po poročanju Yahoo je namreč neka ženska na Švedskem na svojem računu našla goro denarja. Gun-Britt Marklund se je odpravila na banko preverit, ali je preživnina za tekoči mesec že nakazana (prbl. 320 dolarjev), a je namesto nje, na svojem računu našla 10 milijard (da, dvet ničel) ameriških dolarjev. Štiridesetletna učiteljica, mati treh otrok, je, kot pravi, takoj sprevidela, da denar ni njej in da mora biti nekaj narobe. Njena preživnina je namreč več kot za dvakrat presegala švedski obrambni proračun.

Kot ponavadi, je bil za napako kriv človeški faktor. Po poročanju tiskovnih predstavnikov udeležene banke, naj bi uslužbenec pri vnašanju nakazila vtipkal nekaj ničel preveč. Banka je Gun-Britt Marklund kot darilo poslala šopek rož, tiskovni predstavnik pa je poudaril, da banka upa, da bo z njimi zadovoljna. Klik!

V Sloveniji se kaj takega ne more zgoditi. Zakaj? Ker naš proračun ne...

29 komentarjev

IT humor: BSOD - Bud Screen of Death

BBspot - Zagotovo med nami ni uporabnika, ki se ne bi že kdaj bil srečal s t.i. modrim zaslonom smrti, bodisi v malce starejših Oknih ali pa celo v novih Ikspejih™, čeprav naj bi to bilo po besedah Microsofta nemogoče. Pa veste kaj v resnici pomeni kratica BSOD? Blue Screen of Death pravite? Nak, ne bo držalo. Na BBSpotu nas preprečujejo, da zgoraj omenjena kratica predstavlja v resnici Bud Screen of Death. Ogled za vse ljubitelje Budweiserja obvezen. Klik!

1 komentar

Barbie v zaporih?

News.com - "Nasilne računalniške igre" so zelo problematična stvar, saj nas namreč privajajo k sproščanju nasilja, vsled česar se dogajajo pokoli na šolah, v podjetjih, na Slo-Tech Piran Eventu in podobno.

Še bolj kot pri otrocih pa je to problematično pri zapornikih. V avstralskih zaporih so zatorej prepovedali vse naslove; vsakega posebej bo posebna komisija ocenila ter ali odobrila ali zavrnila. Na koncu bojo igrali Barbie Pet Shop... Klik!

8 komentarjev

ICS -- Interneted Content Sharing?

The Register - Uradno -- ne. Na Registru sem našel članek, iz katerega je razvidno, da naj bi okensko orodje za iskanje po računalu (ter tudi internetu) poskušalo vzpostaviti povezavo z MSjevim strežnikom ter na uporabnikov računalnik celo naložilo nekaj datotek. Po MSjevih besedah naj bi šlo zgolj za rutinsko posodabljanje sistema. Enako pa ne more veljati za dejstvo, da se pošiljajo tudi podatki o tem, kaj uporabnik išče po internetu: tovrstne raziskave znajo biti zelo vredno blago. Klik!

6 komentarjev