»

Beta test pretočnega servisa xCloud se začne prihodnji mesec

Euro Gamer - Microsoft bo storitev za pretočno igranje xCloud oktobra poslal v prvi beta preizkus - toda le v ZDA, Veliki Britaniji in Južni Koreji.

Lanskega oktobra so pri Microsoftu najavili xCloud: storitev, skozi katero bo moč igre pretočno poganjati na mobilnih napravah, računalnikih in konzolah; sprva bo šlo za naslove z Xboxov, pozneje tudi druge. Čeprav servisi za pretočno igranje niso nova zadeva, pa je xCloud zaradi dobrega slovesa in zmogljivosti Microsoftovega oblaka Azure mahoma postal eden glavnih tekmecev Googlovi sorodni platformi Stadia. Pričakovanja so še podžgali pozitivni vtisi s preizkusov na letošnjem sejmu E3.

Leto dni pozneje se bodo zadeve lahko lotili prvi domači zanesenjaki - če prebivajo v Združenih državah, Združenem kraljestvu ali Južni Koreji. Test bo za začetek omejen na Androidne telefone in tablice z verzijo OSa vsaj 6.0, uporabniki bodo morali imeti tudi Xboxov modrozobi igrator. V tej fazi bodo za igranje na voljo Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct...

11 komentarjev

SiS prvi s podporo PCI Express?

X-Bit Labs -

Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so dejali, da nameravajo biti prvi, ki bodo dejansko izdali plošče s podporo PCI Express. Njihovi poslovni partnerji naj bi tako že prihodnji mesec pričeli proizvajati plošče na njihovem naboru s podporo PCI Express. Zazdaj PCI Express x1 podpirata SiS965 in SiS965L.

Slednji ima poleg tega še šest klasičnih PCI-rež, osem priključkov USB 2.0, 8-kanalni zvok, 100-megabitno mrežno kartico, dva priključka SATA-150 s podporo za RAID in HotSwap ter dva klasična priključka ATA133, medtem ko ima naprednejši SiS965 poleg tega še dva dodatna SATA-150 in gigabitno mrežno kartico. Več o tem.

0 komentarjev

Novo SIS655 vezje

X-Bit Labs - Podjetje SIS, eno izmed največjih izdelovalcev naborov za matične plošče, je izdalo novo dvokanalno vezje za Intel Pentium 4 procesorje. Poimenovali so ga SIS 655.

Na X-Bit Labs so si pobliže ogledali ploščo s tem vezjem podjetja Gigabyte. Novo vezje se obnese zelo hitro, a še vedno ne prehiti pošč z Intelovim čipovjem. Vezje podpira Hyperthreading, dvokanalni pomnilnik, AGP 8X, ipd. Podpira module DDR 266 ter DDR333. Čipovje se je na žalost obneslo slabše od pričakovanega v igrah in OpenGL aplikacijah. Ne glede na ostalo pa je nedvomno najmočnejša stran novega SIS vezja cena. Če vzamemo za primer, stane Granite bay okoli 200 dolarjev, SIS 655 pa 140 zelencev, kar je precejšnja razlika. Vendar pa ne bo to vezje obstalo...

2 komentarja

Viino čipovje za prenosnike

X-Bit Labs -

Pred kratkim smo poročali o KT400A, ki ga je VIA izdala in bo služilo AMD procesorjem za namizne računalnike, danes pa si poglejmo še njegovega bratranca za prenosne procesorje istega proizvajalca.

VIA ProSavage KN400, kot se bo čipovje uradno imenovalo, bo podpiralo vse Athlon XP-M procesorji z 200, 266 ali 333 EV-6 vodilom, vključujoč zadnje izdaje na Barton jedru. KN400 bo tako prvo...

0 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

KT400A marca?

X-Bit Labs -

VIA Apollo KT400A, kot se s polnim imenom imenuje debugiran naslednik Viinega KT400 čipovja, VIA napoveduje že dolgo časa. Predolgo, saj se v tem času nForce2 prodaja za med. Kakorkoli že, po novih neuradnih informacijah, naj bi VIA omenjeno čipovje predstavila konec februarja ali v začetku marca.

Čipovje bo uradno podpiralo DDR400 pomnilnik, ki je, mimogrede, le dobil JEDEC-ov blagoslov, a opaznih pospeškov ne gre pričakovati. VIA pač stavi na že omenjeno debugiranost čipovja, pa tudi Athloni še ne zmorejo izkoristiti več kot 166 MHz pasovne širine (lahko jih sicer navijete [:))]). Klik!

0 komentarjev

Springdale prihaja

DigiTimes - Kot kaže, bo Intelovo čipovje z imenom Springdale prišlo na trg kot prvo čipovje za Penitume 4 s podporo 800 MHz FSB. Konkurenčni podjetji VIA Technologies ter SiS sicer pripravljata protiudarec s čipovjema PT600 ter 655FX, a jima, po napovedih, ne bo uspelo le-teh spraviti na tržišče v prvi četrtini prihodnjega leta. Še cena; za čipovje Springdale se bo gibala med 33 ter 50 dolarji, odvisno od različice. Klik!

2 komentarja

Informacije o VIA KT400A

X-Bit Labs - Kot vam je verjetno znano, je VIA že nekaj časa nazaj objavila namero o izdaji KT400A čipovja. Na spletu so se tako osnovala mnoga špekuliranja o čipovju, med drugim tudi to, da naj bi KT400A vseboval dvokanalni DDR pomnilniški krmilnik. No, danes pa smo končno dobili uradne informacije o specifikacijah tega težko pričakovanega čipovja.

Torej, čipovje bo podpiralo AMD-jeve procesorje vodil 100, 133 ter 166 MHz ter enokanalni pomnilnik DDR frekvenc 200, 266, 333 ter 400 MHz. Prav tako bo vgrajena podpora ECC standardu. Čipovje KT400A bo tako kot predhodnik KT400 podpiralo še AGP 8x ter V-Link 8x vodilo, kar kaže na južni čip tipa VT8235. Masovna prodaja naj bi se začela v prvi četrtini prihodnjega leta. Klik!

8 komentarjev

KT400A letos še ne bo

DigiTimes - Pri čipovjih tajvanskega podjetja VIA velja nekakšno nepisano pravilo, da so tisti s končno oznako A stabilnejši, hitrejši ter manj hroščati, zato marsikdo z nakupom nove plošče počaka na izid A revizije čipovja. No, danes je VIA objavila, da težko pričakovanega KT400A, ki bi novo čipovje končno dvignil na raven dobrega, starega KT333, še ne bo tako kmalu.

KT400A ter P4X600 bosta predstavljena šele v začetku prihodnjega leta in ne ob koncu letošnjega, kot so napovedovali. Razlogov za tako potezo VIA ni navedla, pojavlja pa se vprašanje, ali si ni VIA s tem naredila medvedjo uslugo ter dala nForce2 izjemne možnosti za prodor in uspeh na trgu. Bomo videli!

0 komentarjev

Dvokanalni DDR je tu!

X-Bit Labs - Poročali smo že o novih čipovjih s strani SiSa in Vie, ki bodo podpirala tudi dvokanalni DDR pomnilnik. No, dočakali smo že prvo ploščo, ki to namero dejansko uresničuje. Asus je namreč izdal svojo ASUS P4SDX, ki temelji na SiS655 čipovju in je tako prva plošča za Penitume 4, ki uradno podpira dvokanalni DDR pomnilnik. Vse tehnične podrobnosti, uradne specifikacije in podobne litanije najdete, kje drugje, kot na X-Bit Labs.

7 komentarjev

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

nVidia s 35% deležem

DigiTimes - Danes je nVidia objavila, da ima po dveh letih naporov ter prizadevanj končno 35% tržni delež na OEM trgu AMDjevih K7 procesorjev. Pravijo še, da si bodo svoj položaj še utrdili, predvsem z izboljšanjem razmerja zmogljivost/cena ter nForce2 čipovjem. Prav tako pa naj bi naslednje leto predstavili čipovje za notesnike namenjeno Athlonom, s čimer bi njihove izdelke kupilo ter uporabljajo še več ljudi. Klik!

0 komentarjev

Test Socket A osnovnih plošč

Extremetech - Kljub neuradnim govoricam o izdaji novega VIA KT400A čipovja, proizvajalci še vedno pridno izdelujejo osnovne plošče na starem preizkušenem KT400. Tokrat so si na Extreme Tech ogledali kar šest različnih proizvajalcev, katerih izdelki temeljijo na tem čipovju. Primerjali so njihovo hitrost, stabilnost ter bonbončke, ki smo jih deležni ob nakupu. Če se še vedno ne morete odločiti, kam boste posadili svojega Athlona (ali pa nemara Durona [:D]), klik za branje!

2 komentarja

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

SiS najavil DDR400

The Register - SiS je predvčerajšnjim na svoj načrt za prihodnost dodal še na DDR400 temelječe Pentium 4 čipovje. Če pogledamo realno, je varno reči, da produkta še kar nekaj časa ne bomo videli. Tudi SiS ne daje nobenih končnih izjav o datumu izida, pravijo, da naj bi čipovje izšlo nekje v letu 2002. Seveda pa je jasno, da hoče SiS postati prvo podjetje, ki je najavilo DDR400, kot je prvo najavilo na DDR333 temelječo čipovje SiS645.

0 komentarjev

ALi bo znižal cene svojim čipsetom za AMD procesorje

Tweakpc.de - ALi je napovedal, da bo v 3/4 leta močno znižal cene svojim čipsetom M1647 in M1649. S to potezo hoče doseči prevlado v Low-end tržišču. Tako naj bi videli osnovne plošče, za AMD procesorje, katerih cena naj bi znašala po komadu samo $50. Oba čipseta bosta morala tekmovati z KT266/ KT133x ter SiS735/SiS733 čipseti. Prav SiS se bo lahko pokazal pravi konkurent ALiju in še drugim proizvajalcem, saj so se njihova čipovja izkazala za zelo dobra in poceni.

1 komentar

VIA + Pentium4 = CeBIT

CNet - Čeprav Intel še vedno ni izdal ustrezne licence, se je tajvansko podjetje VIA odločilo predstaviti vezno čipovje na CeBITu. VIAine skrbi so povsem so povsem upravičljive, saj so njihovi glavni tekmeci, ALi, že dobili ustrezno licenco in že s polno paro načrtujejo čipovje. Očitno se je VIA odločila poiskati luknje v zakonu in tako trdijo, da licence niti ne potrebujejo. Sklicujejo se na lastništvo S3ja, s katerim je Intel pred nekaj časa podpisal pogodbo o izmenjavi patentov. Me prav zanima, kaj vse se bo izcimilo iz tega kreganja... Več o vsemu skupaj lahko preberete tukaj.

0 komentarjev