»

JEDEC odobril standard pomnilniškega formata za prenosnike CAMM

vir: Dell
JEDEC - Združenje JEDEC je formalno odobrilo standard formata pomnilnika CAMM, s čimer ta postaja obče dostopen in naj bi pričel nadomeščati trenutno aktualnega SO-DIMM.

Pomnilniški format za manjše naprave SO-DIMM (small outline DIMM) je z nami že 26 let in le še starejši računalničarji pomnijo, da je bila predtem oblika pomnilnika v prenosnih računalnikih stvar proizvajalca, paličic pa nismo mogli dodati ali zamenjati. A v zadnjem času je robustni standard pričel kazati znake let, predvsem v prostorski togosti in približevanju teoretični fizični frekvenčni meji (6400 MHz). Zato je več proizvajalcev že eksperimentiralo z lastnimi rešitvami, najuspešnejši med njimi je bil Dell, kjer so razvili format CAMM (Compressed Attached Memory Module) in lansko leto lansirali tudi že nekaj naprav na tej osnovi, kot sta prenosnika Precision 7670 in 7770. Zamisel se je prijela in letošnjega januarja so člani združenja JEDEC, ki skrbi za standardizacijo pomnilnika, sprejeli osnutek 0.5, medtem ko so...

4 komentarji

Prvi JEDEC standard za SSDje

1,8 palčnež je drugi z desne

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Ni se še zgodilo, da bi JEDEC, združba, ki skrbi za standarde in načrtovanje vseh nepremičnih elektronskih delov, izdal standard, namenjen izključno SSDjem. Razlog za to je preprost, trenutni SSDji pač uporabljajo dimenzije in postavitev 2,5 palčnih trdih diskov (kar jih naredi popolnoma kompatibilne z vsemi prenosniki). S poplavo majhnih prenosnikov in velikim napredkom SSDjev so se pri JEDECU odločili določiti in standardizirati mere manjših, 1,8 palčnih SSD diskov. Slednji v klasični obliki z vrtečimi ploščami že obstajajo (in dosegajo kapacitete okrog 250 GB), SSDji pa bodo od mehanskih tudi tanjši. Vpeljava standarda je za industrijo in potrošnike dobra stvar, saj ne bo težav z...

13 komentarjev

Kaj za vraga pomeni DDR-II?

Lost Circuits -

Vam zgornje vprašanje deluje nekoliko znano. Da, računalniški uporabniki so nenehno obkroženi z goro kratic tehnologij, za katere sploh ne vedo kaj predstavljajo, kaj šele da bi vedeli katere prednosti omogoča kakšna tehnologija. In DDR-II je zagotovo taka. Vsi pričakujemo dvokratno povišanje hitrosti, nihče pa se ne vpraša na račun česa? Je DDR-II torej res dvakrat hitrejši od navadnega DDR ter štirikrat hitrejši od SDR? Zakaj potem takšno ime?

No, na vsa ta vprašanja so se odločili odgovoriti na LostCircuits, kjer so spisali članek, ki se sicer ukvarja z različnimi vrstami računalniškega pomnilnika, prednost pa nedvomno daje DDR-II. Če vas torej zanima, čemu so DDR-II poimenovali tako, kot so ga, utegne biti ta članek izvrstno branje za vas.

5 komentarjev

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

ATI z DDR-II pomnilnikom

X-Bit Labs - Vse kaže, kot da želi ATI trenutno porušiti in sesuti vse, ki se mu postavljajo na pot na trgu grafičnih kartic. Kljub temu, da imajo trenutno najhitrejšo kartico sploh ter še mali milijon njenih izvedenk za manjše vsote, so se danes lotili naslednjega velikega projekta. Danes je namreč kanadski velikan predstavil svoje prve grafične kartice, ki uporabljajo DDR-II pomnilnik, naslednik trenutno uporabljanega DDR. Kartice se zaenkrat še kodno imenujejo (kako izvirno) DDR-2M. Pojavljajo se tudi govorice, da naj bi ATI začel prodajati svojega Radeona 9700 Pro sparjenega z DDR-II pomnilnikom natanko ob splavitvi konkurenčnega NV30. Prav tako naj bi pripravili inačico 9500 z DDR-II, medtem ko o verziji 9000 s tem pomnilnikom še ni nobenih informacij. Klik!

7 komentarjev

GDDR-3 tudi uradno potrjen

X-Bit Labs - Po nekajdnevnem špekuliranju glede uporabe GDDR-3 pomnilnika na grafikuljah, je dokončno jasno. ATI je v svoji izjavi za medije uradno potrdil, da se bo nov pomnilniški standrad, uporabljan na bodočih grafičnih karticah, imenoval GDDR-3. Glavna zamisel pomnilnika je, doseganje hitrosti tja do 1600 MHz brez izdelave izjemno zapletenih DDR čipov. Poleg kanadskega giganta, je prihajajoči standard podprla tudi nVidia ter vsi večji izdelovalci pomnilniših čipov. GDDR-3 bo na voljo v začetku leta 2003. Klik!

0 komentarjev

GDDR-3 kot alternativa DDR-II?

Warp2Search - Če gre verjeti Warp2Search, se grafični gigant, kanadsko podjetje ATI, dogovarja s proizvajalci pomnilnikov o alternativi prihajajočemu DDR-II pomnilniku, tako imenovanem GDDR-3, ki naj bi dosegal hitrosti od 500 MHz naprej, pa vse tja do 800Mhz.

Michael Litt, tehnični direktor za strateško trženje pri podjetju ATI (tako smo na IRCu po posvetovanju prevedli technical manager for strategic marketing[:D]) je dejal, da je bil GDDR-3 razvit kot sredstvo, ki bo ATIju prineslo več nadzora nad pomnilniškim tehnologijam, ki se uporabljajo pri izdelovanju grafičnih kartic, temelječih na njihovih čipih. GDDR-3 je v veliko stvareh soroden DDR-II, čigar standardi so že zarisani, prinesel pa naj bi še večjo prepustnost pomnilnika, ki jo grafične kartice krvavo potrebujejo. Klik!

0 komentarjev

Razvoj pomnilnika DDR-II

Ace's Hardware - Howard David od podjetja Intel je pred kratkim na Intel Developer Forumu predstavil DDR-II, prestolonaslednika njegovega veličanstva DDR. Nov tip pomnilnika naj bi bil hitrejši, stabilnejši, pa tudi varčnejši. Sicer stvar še ne dokončna, vendar pa bi se znalo zgoditi, da bo RDRAM kmalu le še senca preteklosti, kajti DDR-II bo s svojo visoko prepustnostjo veliko bolje zadovoljeval prihajajoče Intelove procesorje. Dokončne specifikacije bomo najbrž izvedeli v zadnji četrtini tega leta, če pa vas zanima več, pa pojdite sem. Vsekakor zanimivo tehnično branje za dolgočasno nedeljsko popoldne.

0 komentarjev

K8 in pomnilniški krmilnik

X-Bit Labs - Čeprav 64 bitnih Athlonov in Opteronov še kar lep čas ne bomo videli na prodajnih policah, smo si lahko iz informacij, ki dnevno pritekajo na raznorazne internetne strani, ustvarili vsaj približno sliko, kako naj bi ta procesorja izgledala. Ena stvar pa je vseeno povzročala kar nekaj ugibanj: integrirani pomnilniški krmilnik. Ker bo le-ta podpiral samo DDR SDRAM prve generacije, medtem ko je bila podpora DDR-II do nedavnega vprašljiva. No, po podatkih iz X-bit labsov se AMD fanom ni treba bati ne-podpore DDR-II saj naj bi AMD omejitve integriranega pomnilniškega krmilnika obšel na precej eleganten način - možno ga bo tudi izključiti in uporabljati običajni krmilnik v severnem mostu. Sicer bo to povečalo latenco, ampak važno da se nam za podporo DDR-II ni treba bati.

0 komentarjev

Položeni temelji za DDR-II

EBN - EBN poroča, da je združenje izdelovalcev pomnilnika JEDEC na nedavnem srečanju v Tokiju potrdilo specifikacije za naslednjo generacijo DDR pomnilnika, DDR-II. V osnovi bo šlo za DDR, ki bo pri manjši napetosti (1.8V) dosegal višje frekvence (400-533MHz). Če bi primerjali DDR-II s DDR, bi imel pomnilnik oznako PC3200 za 400MHz čiše (3.2GB/s) in PC4300 za 533MHz čipe (4.3GB/s). Prvi primerki DDR-II pomnilnika bodo izdelani leta 2002, masovna produkcija pa se bo začela 9 do 18 mesecev pozneje, torej nekje okoli sredine 2003.
Združenje se bo sedaj lotilo načrtovanja specifikacij za DDR-III, ki ga bomo videli v letih 2004 in 2005. Menda bo JEDEC pri načrtovanju DDR-III specifikacij sodeloval z Advanced DRAM Technology skupino, v kateri je tudi Intel.

11 komentarjev