» »

JEDEC odobril standard pomnilniškega formata za prenosnike CAMM

JEDEC odobril standard pomnilniškega formata za prenosnike CAMM

vir: Dell
JEDEC - Združenje JEDEC je formalno odobrilo standard formata pomnilnika CAMM, s čimer ta postaja obče dostopen in naj bi pričel nadomeščati trenutno aktualnega SO-DIMM.

Pomnilniški format za manjše naprave SO-DIMM (small outline DIMM) je z nami že 26 let in le še starejši računalničarji pomnijo, da je bila predtem oblika pomnilnika v prenosnih računalnikih stvar proizvajalca, paličic pa nismo mogli dodati ali zamenjati. A v zadnjem času je robustni standard pričel kazati znake let, predvsem v prostorski togosti in približevanju teoretični fizični frekvenčni meji (6400 MHz). Zato je več proizvajalcev že eksperimentiralo z lastnimi rešitvami, najuspešnejši med njimi je bil Dell, kjer so razvili format CAMM (Compressed Attached Memory Module) in lansko leto lansirali tudi že nekaj naprav na tej osnovi, kot sta prenosnika Precision 7670 in 7770. Zamisel se je prijela in letošnjega januarja so člani združenja JEDEC, ki skrbi za standardizacijo pomnilnika, sprejeli osnutek 0.5, medtem ko so največji proizvajalci, kot sta Samsung in Micron, na sejmih že kazali prve paličice ... oziroma bolj ploščice.

V združenju so sedaj izpolnili obljubo in še pred koncem leta odobrili končno različico standarda, pod imenom CAMM2 1.0. Dvojka zato, da se loči od Dellove prvotne patentirane rešitve. Samsung za prihodnje leto že napoveduje komercializacijo LPDDR5 CAMM2 pomnilnika s frekvencami nad 7500 MHz, pri čemer je eden od glavnih poudarkov, da ta sorta pomnilnika po standardu CAMM2 ne bo več (nujno) nalotana na matično ploščo in jo bomo lahko menjali. Rešitve bomo najprej videvali v ultratankih prenosnikih, kajti poglavitni prednosti novega standarda sta poleg višjih frekvenc še dvakrat tanjše ploščice in pa zmožnost dvokanalnega delovanja na enem vtiču. Hkrati bodo začetne rešitve po površini večje kot pri SO-DIMMu in jih bomo v ležišče vijačili, zato bo očitno potrebno ob morebitni menjavi pomnilnika zamenjati celotnega. Takšnih detajlov se bodo bržkone lotevale prihodnje izvedenke.

4 komentarji

srus ::

Ne kupim nobenega prenosnika, ki mu ni mogoče enostavno razširiti ali zamenjati diska, pomnilnka in akumulatorja. Pomnilnik prilotan na matični plošči = obvoz, pa naj bo kakršnega koli standarda.

WhiteAngel ::

Meni pa ni jasno, kako se bo CAMM lahko privijačil v ultrabookih. Ker menda so bili do sedaj prilotani ravno zaradi prostora, zdaj pa to kar naenkrat ne bo več problem?

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Enako kot M.2 SSDji.

Ampak prilotani bojo verjetno še vedno cenejši ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

starfotr ::

Ma kakšen prostor, no? Teh nebuloz ne kupim, če rabijo prostor, naj naredijo debelejšo napravo. Isto, kot so kao zaradi prostora ukinili 3,5 mm vtičnico, režo za SIM kartico itd. In zaradi okolja so nehali prilagat polnilce. To so fore, da kupiš novo napravo, če boš rabil večji ram ali disk in ne samo posamezne komponente.

Cenejše bo za njih. Ko pa kupiš napravo, bo pa isto drago. Samo več smetane bodo pobrali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Oddelek: Novice / Pomnilnik
103219 (2125) Lonsarg
»

Baby phone s kamero

Oddelek: Loža
161333 (796) GupeM
»

Samsungovi osemgigabitni čipi LPDDR4

Oddelek: Novice / Pomnilnik
54525 (674) Mitch
»

Dorečen standard DDR3L za energijsko varčnejši pomnilnik

Oddelek: Novice / Pomnilnik
62429 (2139) Jst

Več podobnih tem