»

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Micron Technology predstavil DDR-II

X-Bit Labs - Te dni je v Pekingu potekal (oz. še poteka) mednarodni računalniški sejem pod imenom JEDEX Beijing. In na tem sejmu smo dočakali prvo predstavitev sistema na DDR-II platformi v praksi. Micron je namreč predstavil visoko zmogljiv strežniški sistem s prepustnostjo 4.300 MB/s (533 Mbps/pin) grajen na DDR-II pomnilniški platformi. Prav tako so predstavili tudi zmogljive sisteme zasnovane na DDR400 ter PC2700 pomnilniških standardih. Micron je tako zaenkrat edini proizvajalceh pomnilniških modulov, ki nam je predstavil svoje DDR-II rešitve. Klik!

DDR-II je, kot vidite, nared. Sedaj je njegovo uvajanje ter uporaba odvisna samo še od JEDECove potrditve kot standarda.

1 komentar

Hammerji ter USB 2.0

X-Bit Labs - Govorice o AMDjevih problemih z načrtovanjem čipovja za novo generacijo procesorjev, imenovano Hammer, ne jenjajo. Nasprotno, vedno bolj določne so. Trenutno se na internetu pojavljajo špekulacije, da ima AMDjevo čipovje AMD-8000 težave z AMD-8111 I/O Hubom. Bistvo naj bi se skrivalo v USB 2.0 krmilniku vgrajenem vanj, ki naj bi deloval nepravilno v nekaterih primerih. Vsa stvar je šla že tako daleč, da je AMD naročil zunanjim proizvajalcem, naj izdelajo dodatni USB 2.0 krmilnik. Kako se bo to odražalo na cenah, sami stabilnosti ter fleksibilnosti čipovja, pa bo povedal čas. Klik!

1 komentar

DDR-II trka na vrata

X-Bit Labs - Kljub temu, da proizvajalci pomnilnika tekmujejo, kdo bo izdelal hitrejši in boljši DDR čip, so DDR tipu pomnilnika šteti dnevi. Izdelovalci DDR pomnilnika že dalj časa napovedujejo izdajo njegovega naslednika, imenovanega DDR-II, sedaj pa so se že pojavile celo demonstracije delovanja inženirskih primerkov.

Micron je v ponedeljek v Taipeiu, kot tretji proizvajalec na svetu, predstavil delovanje svojega testnega DDR-II čipa. 256 megabitni čip, ki deluje pri napetosti 1.8V je tekel na frekvenci 533 MHz ter dosegel prepustnost skoraj 4.2 gigabajta v sekundi. Svoje primerke sta že pred tem prav tako predstavila Samsung in Elpida. Podjetja napovedujejo da bo standard nared za množično proizvodnjo ter prodajo DDR-II pomnilnika v tretji četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Razvoj pomnilnika DDR-II

Ace's Hardware - Howard David od podjetja Intel je pred kratkim na Intel Developer Forumu predstavil DDR-II, prestolonaslednika njegovega veličanstva DDR. Nov tip pomnilnika naj bi bil hitrejši, stabilnejši, pa tudi varčnejši. Sicer stvar še ne dokončna, vendar pa bi se znalo zgoditi, da bo RDRAM kmalu le še senca preteklosti, kajti DDR-II bo s svojo visoko prepustnostjo veliko bolje zadovoljeval prihajajoče Intelove procesorje. Dokončne specifikacije bomo najbrž izvedeli v zadnji četrtini tega leta, če pa vas zanima več, pa pojdite sem. Vsekakor zanimivo tehnično branje za dolgočasno nedeljsko popoldne.

0 komentarjev

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

Redhat bo uradno podprl Hammer - x86-64

Slashdot - RedHat je napovedal, da bo v svojih produktih podprl procesorje temelječe na arhitekturi Hammer. Vse skupaj bo namenjeno predvsem strežniškemu trgu, poskrbeli pa bodo tudi, da bo linux hkrati dobro poganjal tudi stare 32 bitne programe. Glede na to, da RedHat vse popravke Linux jedra in ostalih komponent pridno prispeva nazaj v community, to pomeni, da bo celoten Linux zelo dobro podpiral Hammerja. Verjetno bo podpora Hammerju dostopna prej kot bo MS uspel izdati 64 bitna polkna. V bistvu nova jedra 2.5 podporo že vsebujejo, prilagoditi pa bo treba še ostale dele sistema. Klik tukaj!

10 komentarjev

K8 in pomnilniški krmilnik

X-Bit Labs - Čeprav 64 bitnih Athlonov in Opteronov še kar lep čas ne bomo videli na prodajnih policah, smo si lahko iz informacij, ki dnevno pritekajo na raznorazne internetne strani, ustvarili vsaj približno sliko, kako naj bi ta procesorja izgledala. Ena stvar pa je vseeno povzročala kar nekaj ugibanj: integrirani pomnilniški krmilnik. Ker bo le-ta podpiral samo DDR SDRAM prve generacije, medtem ko je bila podpora DDR-II do nedavnega vprašljiva. No, po podatkih iz X-bit labsov se AMD fanom ni treba bati ne-podpore DDR-II saj naj bi AMD omejitve integriranega pomnilniškega krmilnika obšel na precej eleganten način - možno ga bo tudi izključiti in uporabljati običajni krmilnik v severnem mostu. Sicer bo to povečalo latenco, ampak važno da se nam za podporo DDR-II ni treba bati.

0 komentarjev

Več podatkov o Hammer procesorju

The inquirer - Procesorji Hammer, ki bodo konkurirali Intelovemu Itaniumu, so še vedno precej skrivnostni, saj je o njih znanega le malo. Gotovo je to posledica AMD-jeve strategije, da javnosti streže specifikacije po malem in s tem ohranja zanimanje za procesor. Kot gotovo že veste, bo Hammer osnovan na podlagi x86-64 specifikacij. Procesor bo 64 biten, vendar pa bo podpiral tudi 32 bitne programe. Zaradi združljivosti za nazaj prehod na tak sistem ne bo zahteval novih vlaganj, saj ne bo potrebno na novo spisati programov. Poleg tega pa se bo Hammer zaradi te odlike pojavljal v strežnikih, desktop računalnikih in celo v prenosnikih. Procesorji so zasnovani tako, da lahko delujejo v navezi z drugimi (Hammer) procesorji. Po podatkih AMD-ja bomo lahko v 1 sistem spravili največ 8 Hammerjev. Procesorji bodo delovali v navezi z integriranim Northbridgom, AGP 8x vodilom, zelo dobro pa naj bi delovali skupaj s PC2700 DDR SDRAM pomnilnikom. Ker je AMD precej ponosen na svojo HyperTransport tehnologijo,...

0 komentarjev

PC2700 DDR SDRAM na voljo v začetku leta 2002

X-Bit Labs - Sodeč po novicah na X-bit labsih, se nam v zgodnjem začetku leta 2002 obeta nov PC2700 DDR SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 166 MHz (333 MHz). Prihajajoči RAM sta že podprla SiS in NVIDIA v svojih bodočih Pentium 4 in Athlon chipsetih, ki jih bomo ugledali v prvi četrtini leta 2002. PC2700 DDR SDRAM, bo izdelan v novi 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo izdelovalcem rama zvečala prihodke in omogočala višje frekvence. Poleg novega načina izdelovanja, pa proizvajalci rama načrtujejo tudi spremembo pakiranja samih čipov (prehod iz TSOP na FBGA).

0 komentarjev