»

Objavljen poziv Open Data Challenge

Open Data Challenge

Slo-Tech - Tri organizacije, ki se ukvarjajo z odprtim dostopom do podatkov, Open Knowledge Foundation, Open Forum Academy in Share PSI so objavile poziv za zbiranje idej, aplikacij, vizualizacij in drugih obdelav javno dostopnih podatkov. Ponujajo tudi nagrade za javno objavo novih naborov podatkov s strani državnih organov. Med glavnimi sponzorji so Google, IBM, Microsoft in Talis.

V okviru natečaja Open Data Challenge ponujajo nagrade v skupni vrednosti 20.000 EUR. Rok za prijavo se izteče 5. junija, prijavijo se lahko državljani EU ali organizacije, ki imajo sedež v EU.

1 komentar

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

Skupščina društva uporabnikov Linuxa Slovenije - LUGOS

Lugos - Društvo Lugos vabi na 8. redno skupščino društva.

Skupščina bo potekala 6. 3. 2004 ob 15.00h v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko na Jadranski ulici 21 v Ljubljani.

Lugos je neprofitna organizacija, katere cilj je promocija operacijskega sistema GNU/Linux, ter drugih rešitev, ki temeljijo na načelih odprte kode in prostega programja. V društvu je steklo slovenjenje proste programske opreme, vključno z namizjem KDE, Gnome, OpenOffice.org, Mozille in drugega programja GNU ...

Na tokratnji skupščini se bomo najprej posvetili formalnostim, volitvam in tudi debati kar tako v točki razno. Dnevni red in vabilo na skupščino najdete tukaj.

0 komentarjev

Slovenski OpenOffice.org

Slo-Tech - Danes sta na spletni strani OpenOffice.org tudi uradno objavljena projekta Slovenski OpenOffice.org (sl.ooo) in Grški OpenOffice.org (el.ooo). Oba pripadata obsežnejšemu projektu z imenom Native-lang, katerega naloga je predstavljati, koordinirati in razširjati jezikovne skupnosti uporabnikov in razvijalcev OpenOffice.org po vsem svetu.

Kot je povedal vodja Native-lang projekta, Charles Schulz, nova projekta kažeta na nenehno širjenje OpenOffice.org v evropskem prostoru.

Spletni naslov slovenskega projekta najdete na naslovu http://sl.openoffice.org. Služil naj bi kot izhodiščni naslov za nadaljnje informacije o novostih projekta, povezavah do datotek za prenos z najnovejšimi stabilnimi in preskusnimi različicami programa, podpori uporabnikom preko dopisnih seznamov idr.

Gradnjo paketov za okolja GNU/Linux, Microsoft Windows, FreeBSD in Sun Solaris/Sparc za nas in za druge jezike (danski, madžarski, slovaški in seveda češki) izvajajo člani češkega OOo projekta pod vodstvom...

4 komentarji

Slovenski OpenOffice.org 1.1

Slo-Tech - Nova različica najboljšega odprtega pisarniškega paketa je odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku. Priljubljen in brezplačen paket programov OpenOffice.org 1.1 trenutno uporablja že več kot 20 milijonov uporabnikov po svetu.

Najpomembnejše novosti so: izvoz besedilnih datotek v obliko PDF z enim samim klikom, izvoz predstavitev v obliko Macromedia Flash, orodje za snemanje makrov in oblikovanje lastnih ikon in gumbov, Avtopilot za izdelavo predstavitev, grafikonov, okrožnic, poročil, vizitk ... Preberite izjavo za javnost in se odpravite po namestitvene datoteke za Windows in Linux.

17 komentarjev

Projekt Slovenski OpenOffice.org

Si Open Office - Na spletnem strežniku projekta OpenOffice.org smo dobili prostor za slovenski OOo. Naslov projekta se je pred kratkim spremenili in se zdaj (dokončno) nahaja na http://sl.openoffice.org.

Poleg splošnih informacij o projektu so na voljo tudi dopisni seznami, preko katerih lahko sporočate svoje probleme ali pomagate pri razvoju. Trenutno se najbolj potrebuje prostovoljce za projekt QA (jamstvo kvalitete oz. quality assurance). Projekt je zbirka nalog, ki jih je potrebno izvesti na prevedenem OOo in tako zagotoviti, da je končni izdelek vsaj v osnovi uporaben - da ni napak ob namestitvi, neprevedenih ali napačno prevedenih sporočil v programu ali da se program ob shranjevanju v določen format 'sesuje'.

Zainteresirani, na juriš!

4 komentarji

Agenda in Housing bosta sodelovala

Slo-Tech - Družbi Agenda Open Systems, vodilni ponudnik odprtokodnih sistemskih rešitev v Sloveniji ter ponudnik tehničnih storitev upravljanja in vzdrževanja, in Housing Co., eno največjih izobraževalnih podjetij v Sloveniji, z večletnimi izkušnjami predvsem na področju računalniškega usposabljanja zaposlenih in izobraževanja ter certificiranja informatikov (MCSA/E in RHCE), sta sklenili pogodbo o poslovnem sodelovanju na področju rešitev odprte kode. S tem bosta družbi uporabnikom ponudili celoten komplet storitev -- od načrtovanja in izgradnje do uporabe in izobraževanja na podočju čedalje bolj popularnih odprtokodnih rešitev, kot sta operacijski sistem Linux in pisarniški paket OpenOffice.org. Klik!

1 komentar

Slovenski OpenOffice prvi na Infosu

Slo-Tech - Nedavno bil OpenOffice preveden in prilagojen v slovenščino, kar sta zakrivila društvo LUGOS in Agenda. Stvar se prodaja kot vroče žemljice, oziroma ne čisto tako, saj je zastonj. Čudo se predstavlja na letošnjem InterINFOSu, kjer je Slovenski OpenOffice pobral tudi nagrado revije Monitor za najboljši izdelek sejma. Ostala konkurenca je bila sicer zelo šibka, ampak vseeno nagrada ni kar tako. Zanimanje je še posebno veliko, saj se veliko ljudi želi znebiti cenovno dragega MS Officea, OO pa teče tako pod Polkni kot pod Linuxom.

Polknaši lahko stvar stvar dolpotegnejo tule, pingvinaši pa tule.

7 komentarjev

Linux je dvigoval Kursk

Linux Today - Dvigovanje podmornice Kursk ni bilo niti slučajno lahko delo. Zaradi razgibanega morja je bilo treba posebej natančno skrbeti, da je podvodna klada ostala v stabilni poziciji, kljub temu, da je ladjo na površju kar močno premetavalo.
Za zagotavljanje stabilnosti je skrbelo 26 kablov, ki so bili pod nadzorom motorjev in so sproti kompenzirali gibanje ladje. Kable je nadzrirala Delphi aplikacija v Windows2000. Povezana je bila z kontrolnim centrom kjer je na 5 računalnikih tekel Linux in na njem simulacija gibanja morja, s katero so napovedovali kako je treba 'zategvat' kable. Podatke so posredoval preko navadnega TCP protokola kontrolnemu računalniku. To naj bi bil dober primer, da je lahko tudi sodelovanje med Polkni in Linuxom kar dobro. Pri SuSe Linux so kar pošteno ponosni, saj je bila uporabljena njihova distribucija.

6 komentarjev

Abiword 0.9.0

Linux Today - Področje na katerem Linux najbolj šepa so zagotovo kvalitetni urejevalniki besedil. Ravno zato je dogajanje v tej areni zelo zanimivo.
AbiWord spada v skupino Gnome Office, a je v bistvu popolnoma samostojen urejevalnik, ki teče tako pod Linuxom kot tudi v Oknih, QNXu in BeOSu (in seveda na različnih platformah). Danes je izšla prelomna različica 0.9.0. Ne boste verjeli, prevedena je tudi v slovenščino (uganite kdo je to zakrivil, hint hint... :).
Ko smo že pri pisarniških paketih, ta teden je izšel tudi prvi release candidate KDE Office 1.1.

0 komentarjev

Rami iz Leadteka

Tweakpc.de - Infineon, Samsung, Micron in Kingston dobivajo novo konkurenco. Leadtek naj bi začel z izdelavo PC150 SDRAM in tudi DDR-RAM modulov, ki jih bo uporabljal tudi na svojih grafičnih karticah. Leadtek pravi, da je to zanje velik korak naprej, saj so bili doslej odvisni od drugih proizvajalcev modulov. Poslej pa bodo lahko vgrajevali na grafične kartice svoje module, ki bodo zmožni delovati pri višjih frekvencah. Tako naj bi dosegli neko prednost pred ostalo konkurenco. Si predstavljate grafične, pri katerih bi ram deloval na kakih 50 MHz več kot pri ostalih?

0 komentarjev

Agenda VR3

Linuxorbit - Glede na to, da smo že pisali o Yopi-ju, se splača reči še besedico ali dve o Agenda VR3.
Stvar si ne želi biti pomanjšan PC, ampak bi stvari prej rekel Palm deluxe z Linuxom. No najprej specifikacije:
* Procesor: 66MHz 32 Bit MIPS (NEC VR4181)
* RAM: 8MB + 16 Flash
* Zaslon: 160x240 4 bit (16 sivin)
* Sync podstavek: preko serijskih vrat
* IR vrata: Commercial IR(CIR) & Serial IR(SIR)
* HeadSet: Kombinacija mikrofon/zvočnik
* Razno: Agenda periferni vrata / headset vrata

. Skratka zadevica je čisto nora, na njej lahko igrate MP3je in vse ostalo (dasiravno je premalo prostora). Dodaten orgazem pa zagotavlja to, da na njej dejansko tečejo Xi... Več o stvari si lahko...

5 komentarjev