»

Trident intervju

Hardware Accelerated - Se še spomnite, ko smo poročali o novem grafičnem čipu podjetja Trident, ki bo zasul ljudske množice z dostopnostjo, nizko ceno ter uporabnostjo? 5. avgusta so uradno objavili, da bo XP4 - kot se čip imenuje - sigurno prišel na trg. Ta 0,13 mikronska, 4 cevovodna, 128bit DDR široka ter DirectX 8.1 podpirajoča se plast tranzistorjev bo tako poceni, da bomo za ceno enega Radeona 9700 dobili kar 4 Tridentove SUVje, medtem ko bo ena kartica imela kar 70% moči Radeona.
Celotni intervju, ki razkrije nekaj novih podatkov o tem prihajajočem GPUju najdete na Hardware Accelerated.

13 komentarjev

Iwill XP333

Slo-Tech - Na spletni strani Accelenation so opisali zelo zanimivo osnovno ploščo, ki bazira na čipovju ALi MAGiK1 C1, Iwill XP333. Čipovje se izkaže za zelo zanimivega, ker kot prvo sploh podpira 166 MHz frekvenco zunanjega vodila. Če to skombiniramo še z izjemnimi navijalskimi sposobnostmi, ki so proslavile podjetje Iwill s ploščo KK266A, dobimo zmagovalca. Test pokaže nekakšno bimodalno razdelitev rezultatov, saj v nekaterih testih vodi XP333, v drugih pa 8KHA+ (ja, vem, tečen sem s to ploščo, a kaj ko jo vsi testirajo kot referenco ). Bo to plošča, ki bo prevzela krono slavnemu KT266A čipovju? Počakajmo še na nekaj primerjalnih testov in videli bomo.

2 komentarja

Nova verzija ALi MAGiK 1 čipseta

X-Bit Labs - ALi MAGiK 1 DDR-RAM čipset je bi do sedaj nazanimiv produkt, saj ni ponujal zadovoljive hitrosti. Njegova hitrost je bila nekako v rangu VIA KT133A čipseta. No pri ALiju niso sedeli križem rok in so izdali novo verzijo tega čipseta z novim BO-Steppingom. Na X-Bit labs so prvič primerjali staro in novo verzijo tega čipovja. Po testih sodeč je novi čipset hitrejši od predhodnika za do 14%. Test in primerjavo z drugimi čipseti si lahko pogledate tukaj.

0 komentarjev

Vsi VIA hrošči...

Chip Online - Le kdo bi jih preštel . Sodeč po Chip.de so odkrili še enega hrošča v povezavi z VIA KT133 North Bridgi. Gre za težavo, ki jo uporabniki srečujejo pri toplem resetiranju računalnika iz DOSa ali Windowsa. Ekran namreč marsikdaj preprosto ostane črn. Mnogi so to težavo pripisovali overclockanju procesorjev, toda pojavlja se tudi pri sistemih, v katerih procesor deluje na osnovni frekvenci. No ja, vse ni tako črno. Napaka naj bi prizadela samo čipe serije 1EA0 in 1EA4 (prvi štirje simboli zadnje serijske številke na čipu), medtem ko 2EA1 čipi nimajo problemov. Sicer zadeva še ni bila uradno potrjena s strani VIA, toda MSI na svojih matičnih ploščah že zamenjuje North Bridge. Po nekaterih podatkih naj bi se napako dalo opraviti tako, da se poveča Vio voltaža s 3.3 na 3.45V, toda ta rešitev pomaga...

7 komentarjev

ASUS in ALi čipovja

X-Bit Labs - ASUS je pregledal poročila o prodaji matičnih plošč. Ugotovil je, da mu je šla zelo doro v promet A7A266, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Kako mu je to uspelo? Vsi namreč vemo, da je ALi MAGiK 1 eno počasnejših DDR čipovij. Z agresivnim oglaševanjem, seveda. ASUS je uspel ljudi prepričati, da je njihova A7A266 enako dobra kot vse druge DDR matične plošče na (boljših) čipovjih. In zakaj je ASUS-u tako všeč ravno ALi MAGiK 1? Ker je poceni, seveda.
ASUS se je zato odločil, da bo (še) tesneje sodeloval z ALi-jem. V bližnji prihodnosti bo ASUS izdal matično ploščo za DDR SDRAM za Socket370 procesorje, na ALi Aladdin Pro 5 čipovju. Plošči bo ime CUA266. Njene specifikacije pa bodo:
  • Podpora Intel Pentium / Celeron 533~1GHz+ Coppermine procesorjem
  • delovala bo na ALi Apollo Pro 5 čipovju (M1651 and M1535D+)
  • 133/100/66 FSB
  • Dve DDR SDRAM reži, ki podpirata do 2GB RAM-a
  • Tri SDRAM reže, ki podpirajo do 3GB RAM-a
  • AGP Pro 4X reža
  • Pet PCI 2.2 rež
  • AMR reža
  • Integriran C-Media CMI8738SX PCI zvočni...

3 komentarji

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

Virtualni sex

CNN - Ne vem, mene osebno razni cyber/virtualni sexi nikoli niso preveč privlačili, toda slišal sem, da so lahko prav prijetni. No, znanstveniki iz Avstralije delajo na tem, da postanejo še bolj prijetni. Razvili so namreč posebno CyberAnčkoTM, ki je namenjena virtualnem sexu. Ančka je naravne velikosti, ima dobro imitacijo prave kože, na določenih, ekhm, strateških delih pa posebne elektromotorčke. Za popoln užitek boste potrebovali še cyber sogovornika, ki prav tako lahko poseduje takšno Ančko ali pa tudi ne. Že slutite kam pes taco moli? Yup, na glavo si boste poveznili čelado za navidezno resničnost in imeli verjetno zelo realen cyber sex s svojo najljubšo filmsko zvezdo. Medtem se bo CyberAnčka odzivala glede na informacije, ki jih bo dobila od vašega soudeleženca preko interneta. Damn, komaj čakam da si priskrbim svoj primerek . Več lahko preberete tukaj.

18 komentarjev

ALi in Tridnet za zmago na integriranem tržišču

X-Bit Labs - ALi in Trident sta danes najavil izzid novih veznih čipovij za prenosnike, CyberAllading in CyberMAGiK. Gre za prva integrirana DDR čipovja namenjena prenosnikom. Čipovji sta kombinacija druge generacije ALijevih DDR NorthBridgov in Tridentove Blade XP grafike. Blade XP seveda ni nikakršen GeForce2 Ultra, toda gre za dokaj spodoben grafični čip z nekaj zanimivimi sposobnostmi, kot je recimo Dual-Pixel renderiranje ter polna hardverska podpora za DirectX 7. Prvi primerki omenjenih čipovij (CyberAllading za Intel in CyberMAGiK za AMD procesorje) se bodo pojavili že februarja, masovna proizvodnja pa se bo začela nekje v drugem četrtletju.

0 komentarjev

KT133 vs KT133A vs ALi MAGiK1

HardOCP - Na HardOCPju si lahko preberete zanimivo primerjavo treh trenutno aktualnih SocketA čipovij. Poleg klasike KT133 so testirali tudi novo KT133A in ALI MAGiK 1. Dejansko je test zelo zanimiv, saj do neke mere pokaže, kaj lahko pričakujemo od DDRja ter ali se ga izplača kupovati, ali pa naj ostanemo pri dobrem starem SDR ramu in KT133/A čipovju.

0 komentarjev