»

Igre med poukom

Daily Tech - Ameriški univerzitetni profesor David Williamson Shaffer, strokovnjak na področju pedagogike, pravi, da so trenutne učne metode, ki jih prakticirajo v ZDA, zastarele. Po njegovem mnenju so bile oblikovane v času industrijske revolucije in se od takrat niso bistveno spremenile, tako da bi jih bilo treba bistveno posodobiti, da bi se skladale z informacijsko dobo, v kateri živimo.

Med drugim predlaga, da bi naj študentom med predavanji dovolili uporabo interneta, IM-ja in iPodov ter celo igranje izobraževalnih iger. Trenutna oblika učenja naj bi otroke pripravila predvsem na delo v standardnih, zacementiranih okvirih, kar pa je velika slabost na delovnih mestih, ki zahtevajo dosti inovativnosti. Tudi vi googlate med predavanji?

39 komentarjev

Intel objavil poslovne rezultate

X-Bit Labs -

Procesorski gigant, podjetje Intel, je danes objavil poslovne rezultate lanskega leta. Kot je bilo pričakovati, je podjetje še zmeraj dokaj dobro stoječe z veliko dobička. Poglejmo številke.

Prihodki od prodaje so v lanskem letu znašali 26.8 milijarde dolarjev, kar je za slab odstotek več kot v letu 2001. Njihov dobiček je v celotnem lanskem letu znašal 3.1 milijarde, kar je za 41% več kot v predpreteklem letu. Dodatne statistične informacije so na voljo na v novici na X-Bit Labs.

0 komentarjev

SiSovi rezultati Q3

X-Bit Labs - Tretje četrtletje se je že zdavnaj končalo, tako da smo že dodobra zakorakali v zadnje letošnje četrtletje, a poslovni rezultati podjetji v tretjem četrtletju še prihajajo. Tokrat je na vrsti tajvanski gigant, proizvajalec čipov, podjetje Sillicon Integrated System Corporation oz. krajše SiS. Pa poglejmo.

Celotni dohodki so tako znašali 117 milijonov dolarjev, kar je za 27% več kot v drugem četrtletju in kar 73% več kot v enakem obdobju lani. SiS je tako v prvih treh četrtinah letošnjega leta ustvaril za 312 milijonov dolarjev dohodkov. Podjetje je v tem četrtletju prodalo okrog 6.5 milijonov kosov čipovji, kar jim je prineslo 23 milijonov dolarjev izgube. Originalen članek in podrobnejše informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

Intel v tretjem kvartalu

več strani - Danes mi je med predavanjem statistike in omenjanjem kvartalov prišlo na misel, da se počasi bližajo poslovni rezultati za Q3, in da je tokrat na vrsti Intel.

Lupus fabuli, bi rekli Rimljani, in res sem zasledil povzetka poslovanja. Če se vam ne da prebrati ne članka na Inqiurerju, ne tistega na Registru, vam lahko zaupam nekaj stalnic. Prodaja se še vedni ni dvignila na pravo raven, vendar velikih izgub ni. Samo dobička pa ni, in za je kriva še vedno trajajoča recesija.

Kot ponavadi, na Zahodu nič novega..

1 komentar

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

Athlon XP se prodaja bolje, kot je bilo pričakovano

X-Bit Labs - AMD je pred kratkim objavil, da se procesor Athlon XP prodaja bolje, kot so pričakovali. Po zadnjih podatkih bodo tako dosegli za 10 % višje prihodke od prodaje procesorjev, kot je bilo predvideno. Na žalost pa vesela novica ne bo bistveno vplivala na poslovanje AMD-ja, saj le-to zaenkrat ostaja v rdečih številkah. Zakaj? Ker se pomnilnik flash, ki je še vedno eden izmed najpomembnejših proizvodov AMD-ja, še vedno ne prodaja in se tudi v prvi četrtini prihodnjega leta ne bo prodajal ravno najbolje. AMD pričakuje izboljšanje šele za drugo četrtino prihodnjega leta, ko bo podjetje spet poslovalo pozitivno.

2 komentarja

Tudi Logitech uspešen

The Register - Čeprav se večina računalniškega trga trenutno spopada z ne prav ugodnimi razmerami, se le-te na področju računalniških "sporazumevalnih naprav" (miške, ...) ne poznajo pretirano. Vsaj, če si pogledamo poslovanje Logitecha, ki je za Q1 objavil prodajo, ki je obsegala 177.9 milijonov $, kar je za 26 % več kot v istem obdobju lani (141.4 milijonov $). Logitech je objavil še dobiček, ki je znašal 6.3 milijone $ (lani 5 milijonov $). Dobrim poslovnim rezultatom je botrovala dobra prodaja miške MouseMan Optical, ki so jo od marca prodali v kar 500 000 primerkih in sporazum s podjetjem Yahoo!, ki se je zanimalo za njihove QuickCam kamere. Logitech še napoveduje, da se rast prihodkov in dobička ne bo prenehala, ampak se bo kvečjemu stopnjevala. Za koliko, pa si preberite tukaj.

12 komentarjev

Gateway izgublja, Dell pridobiva

The inquirer - Gateway je v Ameriki kar precej ugledno in znano podjetje, pri nas pa ga ljudje ne poznajo preveč (pretirana neprisotnost na tržišču naredi svoje ). Morda vam bo podjetje postalo malce bolj znano, če omenim, da si lasti pravice do blagovne znamke Amiga. Kljub nekoč precej poznanemu imenu (Amiga) in priljubljenosti, pa je podjetje najavilo izgubo v Q2, ki znaša 20.8 milijonov $. Za primerjavo naj navedem podatek, da je Gateway v enakem obdobju lani imel 118.1 milijonov $ dobička.
Popoln kontrast Gatewaya je Dell, ki je znan po svoji negotovosti do AMD-jevih Athlonov. Podjetje se še vedno ni odločilo ali bi procesorje uporabilo ali ne. Dell je najavil kar obetavne razultate, saj je poslovanje ohranil v črnih številkah. Vendar ali so vodilni pri Dellu res tako sposobni ali pa se jim le obrestuje članstvo v triumviratu D-I-M (Dell-Intel-Microsoft)? Več tukaj.

0 komentarjev