»

Nov rekord v stiskanju podatkov z Wikipedije

Slo-Tech - Kaido Orav je najnovejši prejemnik Hutterjeve nagrade, ki jo Marcus Hutter iz DeepMinda podeljuje za najboljšo kompresijo človeškega znanja. Hutter je pripravil gigabajt veliko datoteko, ki vsebuje članke z Wikipedije in predstavlja nekakšen odsev dostopnega znanja, ki bi ga človek zmogel prebrati v celem življenju. Medtem ko klasičen ZIP datoteko stisne na približno tristo megabajtov, je najnovejši rekord 112 MB.

Kdor se poteguje za nagrado, mora prispevati program, ki implementira algoritem za stiskanje, ter stisnjeno datoteko. Če je njuna skupna velikost manjša od aktualnega rekorda, ki znaša 112 MB, dobi nagrado. Skupna nagrada znaša pol milijona evrov, izplača pa se tolikšen odstotek, za kolikor je novi rekord izboljšal starega. Pogoj je, da algoritem stisnjeno datoteko nazaj razpakira v originalu identično. Natečaj poteka od leta 2020.

Pred razpisom nagrade je bil rekord 116 MB, nato pa so nagrajenci mejo počasi potiskali proti današnjim 112 MB. Obstaja še druga verzija...

7 komentarjev

Kitajska dosegla rekord pri vzdrževanju vroče plazme v fuzijskem reaktorju

Slo-Tech - Kitajski fuzijski reaktor tipa superprevodni tokamak EAST je ta teden postavil rekord, saj je plazmo s temperaturo 120.000.000 °C in reakcijo ohranjal 101 sekundo. Še višjo temperaturo, 160 milijonov stopinj Celzija, pa je ohranjal 20 sekund. S tem so še korak bliže končnemu cilju, ki ga predstavlja plazma s temperaturo 100 milijonov stopinj Celzija, ki bi bila stabilna 1000 sekund (17 minut). Lani je EAST zmogel 100 milijonov stopinj Celzija za 20 sekund. V praksi so torej v letu dni podaljšali čas delovanja za petkrat, kar je osupljiv dosežek.

Kitajska je v svojem drugem fuzijskem reaktorju že dosegla 150 milijonov stopinj Celzija za 10 sekund. S tem je Kitajska močno vpisana na seznam držav, ki uspešno razvijajo fuzijsko energijo. Podobni projekti potekajo tudi v Evropi, Rusiji, Južni Koreji in ZDA. Največji projekt je ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), kjer sodeluje 35 držav, med njimi tudi Kitajska, ki se je pridružila leta 2003. ITER je zaradi več...

42 komentarjev

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Bakrene parice

Ars Technica - Čeprav so bakrene parice za prenos podatkov v zatonu, saj jih nadomešča optično omrežje, tehnologija DSL še ni mrtva. To so prikazali v Bell Laboratories, kjer so postavili nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih kablih. Na razdalji 400 metrov so podatke prenašali s hitrostjo 300 megabitov na sekundo, medtem ko so na razdalji en kilometer dosegli še vedno zavidljivih 100 megabitov na sekundo. Z naraščanjem razdalje nato hitrost hitro pojenja.

Za dosego teh rekordov so potrebovali dvoje bakrenih paric (angl. channel bonding), posebno tehnologijo za preprečitev presluha (vectoring) in analogen fantomski način (angl. phantom mode, ki vključuje...

9 komentarjev

Tehnologija: najhitrejši vlak

Japan Times - JapanTimes poroča, da so Japonci uspeli postaviti absolutni svetovni rekord v hitrosti vlaka. Vlak, ki je s pomočjo magnetov lebdel na zračni blazini, je dosegel največjo hitrost 581 km/h in tako izboljšal prejšnji rekord za dva kilometra na uro. Takšno hitrost so sicer dosegli s testno vožnjo, a tudi ko bo vlak pričel redno voziti, bo vozil s hitrostmi do 500 km/h, s čimer bo najhitrejši potniški vlak. Hitrosti, večjih od 580 m/h, zaradi same zasnove ne bodo več poskušali dosegati. Več o tem.

23 komentarjev

Država spet podcenjuje Arnes?

Finance - Arnes, javni zavod, ki skrbi za omreženost celotne akadamske sfere skupaj z izobražujočo se slovensko populacijo, je bil le delno uslišan pri obsegu finančnih sredstev, ki jih bo prejel od ustanovitelja, t.j. države, za delovanje in razvoj. Namesto 1,76 je naša vlada potrdila 1,08 milijarde tolarjev za Arnes, kjer zaradi pomanjkanja denarja napovedujejo težave pri povezavi s tujino.

Pravzaprav izdatke, izključujoč stroške mednarodne povezave, ocenjujejo za minimalne, kamen spotike pa je zagotovo v visoki ceni infrastrukture, kot posledice neliberaliziranega slovenskega teletrga. Cene za zakupljene telekomunikacijske vode v Sloveniji naj bi tako bile tudi do 100-krat višje kot v tujini. Vode Arnesu zagotavlja Telekom Slovenije, saj ostala podjetja bojda tega še ne morejo ponuditi (ponudbo vodov so namreč dolžna ponuditi kot posebno podjetje). Evropa Arnesu za izobraževalno delo in razvoju hitrejšega interneta, interneta druge generacije, namenja 200 milijonov tolarjev. Izvorna...

12 komentarjev

Rekord v prenosu podatkov

The Register - Evropski znanstveniki so v sodelovanju z ameriškimi kolegi postavili nov rekord v prenosu podatkov. Iz Sunnyvalea, Kalifornija, so poslali terabajt podatkov v Ženevo prek optičnih povezav, s čimer so dosegli konstanten TCP/IP prenos reda 2,38 gigabita na sekundo. Prejšnjo rekordno znamko so tako izboljšali za faktor 2,5. Da bi si te ogromne številke lažje predstavljali, naj povemo, da bi lahko s takšnim prenosom prenesli vsebino celotne ameriške Kongresne knjižnice v slabem dnevu, pravi dr. Wu-chun Feng, vodja projekta RADIANT, ki je rekord tudi dosegel. Več o tem ...

21 komentarjev

ARNES povečal diskovne kapaticete

Arnes - Uporabniki omrežja ARNES (študentje, dijaki, učitelji in drugi njegovi uporabniki osebnega dostopa) se bodo razveselili novega prostora za gostovanje spletnih strani ali obseg poštnega predala na ARNESovem strežniku. Po novem je namreč mogoče izkoristiti do 40 MB prostora (in dodatnih 10 MB za začasno prekoračitev, do največ 3 dni), bodisi za spletno stran, bodisi za poštni predal.

Vsi, ki ste imeli v bližnji preteklosti težave s povezavo in uporabljate ARNES, ste težave najverjetneje imeli zaradi omenjene nadgradnje. Uradno novico najdete tukaj.

0 komentarjev

10 let Arnesa

Arnes - Naš prvi razširjeni ponudnik dostopa do spletnih vsebin za širše množice, Arnes, je nekaj časa nazaj praznoval 10. obletnico delovanja, sedaj pa so objavili še predstavitev za javnost.

Verjetno se vas večina še spomni 9600 bps modemov, luksuza, ki je slišal na ime v.90, piskanja modemov, jeze staršev ob zasedeni liniji in podobno. To je uporabniška plat zgodbe, kako pa so teh 10 let videli na Arnesu, pa si poglejte tukaj. Gre za kratek povzetek dogajanja, od samih začetkov do zadnjega uspeha, rekordnega prenosa v okviru tekmovanja za le-tega, dejstev kako in zakaj je Arnes vplival na razvoj interneta v Sloveniji in še marsikaj.

Le tako naprej...

5 komentarjev

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev

Dober Dan:"Želite malo podatkov?"

SiOL - Dve japonski podjetji sta razvili poseben sistem, ki nam bo omogočal prenos podatkov na naš dlančnik kar ob stisku roke, kmalu pa morda še pri ostalih dotikih [>:D] . Sistem naj bi omogočal hitrosti do deset megabitov na sekundo! Seveda pa to ni nič novega, saj so take poskuse opravljali že kar nekaj časa, vendar pa niti približno ne pri takih hitrostih. Sedaj pa hitro na branje!

Sedaj imate lahko širokopasovnico tudi na dlani.[:D]

1 komentar

Vem, da danes bo srečen dan...

SiOL - Saj sem zjutraj nekaj čutil, ja [:D]. Uresničile so se napovedi iz foruma -- vsem ADSL uporabnikom se bo prenos podvojil, preden pa se se začnete veseliti, naj povem celotno novico.

Pri SiOl-u bodo z novim šolskim letom uvedli nekaj novih stvari. Najpomembnejša sta sigurno nova ADSL paketa, poimenovali so ju standardni in komfortni. Pri standardnem bodo prenosi do uporabnika znašali 1024 kbps oz. en megabit, prenosi od uporabnika pa 128 kbps. Komfortni paket pa bo ponujal še več komforta [:D]. Prenos bo namreč 2x večji od onega pri standardnem paketu in to v obe smeri, naročniki pa bodo dobili tudi 10 megabajtov prostora na SiOL-ovem strežniku. Naročnina standardnega paketa bo ostala enaka kot do sedaj (8000 SIT), komfortni paket ba bo za 2 tisočaka mesečno dražji. Kot sem že omenil, bomo vsi dosedanji uporabniki ADSL-ja dobili nadgradnjo na standardni paket brezplačno. Pri SiOL-u dodajajo, da bo mogoče dobiti tudi fiksno IP številko (v obeh paketih), vendar le, če boste potrebo...

65 komentarjev