»

NASA prenaša podatke z Lune s 600 Mb/s

NASA - NASA je dosegla rekord v hitrosti prenosa podatkov po vesolju, saj so s plovila LADEE, ki so ga septembra izstrelili proti Luni, uspeli prenesti podatke s hitrostjo 622 megabitov na sekundo, kot so obljubljali že septembra. Prenos v obratni smeri, torej v vesolje pa gre za zdaj s hitrostjo 20 megabitov na sekundo, ob čemer je prenos brez napak. Tako visoke hitrosti so lahko dosegli, ker je LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), kot se eksperiment imenuje, prvikrat uporabljal prenos podatkov z laserjem namesto z radijskimi valovi.

Radijski valovi imajo svoje omejitve, med katerimi je najočitnejša nizka prepustnost. Resda se vso elektromagnetno valovanje po vesolju širi s svetlobno hitrostjo, a na čedalje daljše valove lahko naložimo čedalje manj podatkov. Laserski prenos podatkov omogoča uporabo bistveno krajših valovnih dolžin, saj potujejo v...

31 komentarjev

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

BBC - Japonski raziskovalci s Tokijskega inštituta za tehnologijo so postavili nov rekord v hitrosti brezžičnega prenosa podatkov. Ker je nižji del frekvenčnega spektra že precej zaseden in ker uporabniki terjajo vedno višje hitrosti prenosa podatkov, so uporabili teraherčni del EMV. O dosežku poročajo v članku, ki so ga objavili v reviji Electronics Letters.

Uporabili so elektromagnetno valovanje s frekvenco 542 GHz, s čimer se uvršča med tako imenovane T-valove. Ta del spektra je še nereguliran in prost, uporablja pa se večinoma v medicini kot nadomestek rentgenskih žarkov, kjer je to možno, saj sevanje ni ionizirajoče, a kljub temu prodre nekaj milimetrov v kožo, in površinske raziskave materialov. Uporaba v telekomunikacijske namene je nekoliko bolj zapletena,...

10 komentarjev

Svetlobni internet

Slo-Tech - Podjetje VLX je v kraju St. Cloud v Minnesoti v nekaj pisarnah slab mesec po predstavitvi tehnologije tudi v praksi vzpostavilo svetlobno povezavo do interneta, koder se podatki po prostoru prenašajo s pomočjo svetlobnih impulzov. Na stropu so nameščene LED, ki s pobliskavanjem posredujejo podatke v binarni obliki modemom, ki so priključeni na računalnike. Ti sprejemajo podatke, jih posredujejo računalniku in omogočajo tudi odgovor na enak svetlobni način, tako da je komunikacija dvosmerna. Propustnost sistema je okoli tri megabite na sekundo, kar je primerljivo z linijo DSL.

28 komentarjev

Rambus bo znova poskusil

TG Daily - Rambus je sicer bolj poznan kot izvedenec za tožarjenje, saj je s spretnimi pogodbami in tožbami mnogo proizvajalcev (notoričen primer je bil pred davnimi časi Intel) vedno znova uspel napolniti svojo mošnjo. To pot pa naj bi imeli v rokavu pravega asa in ne nove majave tožbe, pravijo, ki bo Rambus spet trdno postavil na zemljevid proizvajalcev pomnilnika.

Novi pomnilnik bo namenjen napravam, ki terjajo nizko porabo in visoko prepustnost: pametnim telefonom, netbookom in drugim prenosnim napravam za predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Trdijo, da bo čip omogočal hitrost 4,3 gigabite na sekundo ali pa 537,5 megabitov na sekundo v varčnem načinu delovanja, tako da bo iz ene ploščice moč iztisniti prepustnost 17 gigabajtov na sekundo. Prototip nameravajo predstaviti na DesignConu 2009, ki se začenja danes.

Zanimivo je, da se tokrat Rambus ni odločil za trg PC-jev, temveč za trg manjših naprav, kjer so pred surovo hitrostjo na prvem mestu druge kvalitete. Prav v ta namen so razvili...

3 komentarji

USB 3.0 črno na belem

TG Daily - Na konferenci v San Joseju je USB Implementers Forum, ki skrbi za za USB-specifikacije, uradno potrdil in objavil, večino česar smo pravzaprav že vedeli, pa vendarle. Standard USB 3.0, ki se uradno sicer imenuje USB SuperSpeed, bo omogočal hitrosti prenosa do 4.8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat več od trenutnega standarda USB2. Nekoliko so izboljšali arhitekturo, ki bo sedaj omogočala stalnejše hitrosti in ne zgolj špic, z čimer se nameravajo približati uporabnikom kamer. Za vse te novosti bodo potrebni tudi novi kabli z več žicami, a je za združljivost nazaj poskrbljeno. Prve krmilnike lahko pričakujemo prihodnje leto, naprave pa še leto dni kasneje, poroča Arstechnica.

60 komentarjev

Japonci s satelitskim internetom do 2015

Slashdot - Japonske oblasti so objavile, da nameravajo razviti in lansirati nov komunikacijski satelit za dostop do interneta z oddaljenih krajev. Satelitova antena naj bi bila dolga kar 20 metrov, s čimer bo krožnik kar šestnajstkrat večji od običajnih satelitov. Tako bo omogočal dostop do interneta s hitrostjo 100 megabitov na sekundo povsod, torej z morskih otočkov, hribov, vlakov, letal in ladij. Sredstva za njegovo izgradnjo bodo začeli zagotavljati že v prihodnjem proračunu, dokončan in funkcionalen pa bo do leta 2015, zagotavljajo. Več o tem.

34 komentarjev

Petdeset megabitov v sekundi po koaksialcu

The Register -

Današnje širokopasovne povezave prek bakrenih paric (ADSL) in koaksialnih kablov dosegajo že zavidljive hitrosti, ki pa so že skorajda na sami meji infrastrukture. Doslej je tako prevladovalo mnenje, da bo ob potrebi po dva- in večkrat hitrejših potrebno uporabiti drago optiko in z njo nadomestiti obstoječe podatkovne vodnike.

The Register poroča, da finski Teleste in nizozemski Essent Kabelcom delata na projektu imenovanem ETTH (Ethernet to the Home), ki bo omogočal hitrosti do 50 megabitov na sekundo po navadnih koaksialnih kablih, ki so že položeni.

V čem torej proizvajalca vidita prednosti novega načina prenosa podatkov? ETTH omogoča visoke hitrosti tudi na daljše razdalje, saj je koaksialni kabel manj občutljiv na razdaljo kot bakrena parica (DSL tehnologije), poleg tega pa je dosti cenejši od optike. Ponudniki interneta bodo tako lahko še nekaj časa uporabljali obstoječo infrastrukturo z malenkostnimi popravki, optika pa se bo v vmesnem času pocenila, pravijo. Več o tem.

29 komentarjev

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev

Dober Dan:"Želite malo podatkov?"

SiOL - Dve japonski podjetji sta razvili poseben sistem, ki nam bo omogočal prenos podatkov na naš dlančnik kar ob stisku roke, kmalu pa morda še pri ostalih dotikih [>:D] . Sistem naj bi omogočal hitrosti do deset megabitov na sekundo! Seveda pa to ni nič novega, saj so take poskuse opravljali že kar nekaj časa, vendar pa niti približno ne pri takih hitrostih. Sedaj pa hitro na branje!

Sedaj imate lahko širokopasovnico tudi na dlani.[:D]

1 komentar

Adaptec in USB 2.0

EverythingUSB - Adaptec se je odločil za njihovo 3 portno USB 2.0 (USB2Connect 3100) kartico izdati še eno, in sicer tako s kar 6 vhodi. Ta bo nosila oznako 5100 in bo imela 6 EHCI USB 2.0 kompatibilnih vhodov. Eden od teh je interni. Tako lahko sicer uporabimo le 5 vhodov, kar tudi zadostuje. Cena same kartice bo znašala okoli $99 in bo po zaslugi USB 2.0 omogočala hitrosti do 480 Mbps. Sama kartica pa bo podprta v večini OS, od Win 9x, Me, 2000, XP do MacOS.

0 komentarjev

Konec... NOT!

Jaz - Heheh, nam je uspela prvoaprilska potegavščina, kajne? No ja, sicer niti približno ne tako masovno, kot sem upal, toda nekateri ste nasedli. Zdaj si lahko oddahnete .

29 komentarjev