»

Tretji operater mobilne telefonije: Tuš mobil

Finance - Po poročanju časnika Finance, je z današnjim vpisom v register nacionalnih ponudnikov storitev mobilne telefonije, postal tretji slovenski operater mobilne telefonije Tuš mobil, ki je del skupine Tuš. Tuš mobil je odkupil koncesijo podjetja Vega (Western Wireless), ki je pred kratkim oznanilo svoj odhod s slovenskega trga mobilne telefonije. Odkup Vegine koncesije in dogovor z družbo Mobitel o uporabi njihovega omrežja omogoča, da lahko Tuš mobil s poslovanjem prične takoj.

Več v izvorni novici v Financah.

47 komentarjev

Mnenje: 100 milijonov tolarjev?

Finance - 100 milijonov tolarjev je po ugotovitvah časnika Finance že skorajda astronomska vsota denarja, ki jo je ARNES zaslužil s prodajo domen (po 4.000 SIT za domeno) in (po poročanju Financ) porabil za vzpostavitev delujočih strežnikov DNS. No, denarja je ARNES od registrarjev prejel še malenkost več, tako da so strežniki DNS verjetno res odlični. Prav tako ARNES rad postreže s podatkom, da njihovi strežniki DNS odgovarjajo na več kot milijon poizvedb na uro.

Če se novinar ni temeljito zmotil, potem je bil strežnik DNS največji strošek postavitve registra domen .si, ki ga vodi ARNES. No, ker domenski strežnik BIND (ki ga verjetno uporablja tudi ARNES: dig version.bind txt chaos @srebrnjak.arnes.si) zmore odgovoriti na več kot 300 poizvedb na sekundo že na običajnem PC računalniku (zadostoval bi razred procesorja pentium III), lahko domnevamo, da je register stal bistveno manj kot 100, verjetno pa tudi manj kot 10 milijonov tolarjev (vključno s tajnico, telefaksom, telefonom,...

41 komentarjev

Kraja mobilne identitete

Crypto-Gram - Crypto-Gram piše o novem načinu ponarejanja identitete s pomočjo mobilnih telefonov.

Schneier namreč poroča, da je nekdo iz Finske ugotovil, da imajo mobilni telefoni znamke Nokia pomembno pomanjkljivost. Ko namreč telefon sprejme klic, v imeniku preveri ali ima vpisano klicočo številko in če jo ima, na zaslonu izpiše ime klicatelja. Vendar pa 'Caller ID' funkcija deluje nepopolno. Mobilni telefon namreč v imeniku ne preveri celotne številke, pač pa samo telefonsko številko in zadnjo cifro omrežne številke.

Konkretno to pomeni, da se bonekomu, ki ima v imeniku pod številko 031 123456 vpisano ime A, in ga pokliče nekdo iz številke 041 123456, na zaslonu telefona izpisalo ime A. Zadeva deluje tako za telefonske klice, kot za pošiljanje SMS sporočil.

Napad pa smo preiskusili tudi sami in dejansko deluje tudi v Sloveniji in to ne samo z mobilnimi telefoni znamke Nokia. Pri preiskusu sta bila uporabljena telefona znamke Siemens in Nokia, zelo verjetno pa so ranljivi tudi drugi...

60 komentarjev

Rast dobička skupine Telekom za 2002: 8,2 odstotka

Finance - Telekom je brez hčerinskih družb (Mobitela ter SiOLa) v prejšnjem letu povečal čisti dobiček za dobrih 99 odstotkov -- pa naj še kdo verjame njihovim očitkom, da država z nizko ceno impulza in analogne naročnine ustvarja veliko izgubo. Mobitelov čisti dobiček je nižji za 18,5 odstotka kot leto poprej, SiOLov pa za slabih 5 odstotkov. V Mobitelu so dodatno zaposlovali, v Telekomu pa ravno nasprotno. SiOL je minulo leto imel 16.620 ADSL naročnikov (83,1 odsotna realizacija načrtovanega), uporaba klicnega dostopa pa je padla za slabih 13 odstotkov. Stroški uprav skupine Telekom in nadzornega sveta pa so lani znašali neverjetnih 332 milijonov tolarjev. Uradna novica.

7 komentarjev

Mobitel po novem tudi na 051!

Finance - Po poročanju časnika Finance, bo družba Mobitel že konec tega, ali v začetku naslednjega meseca dala v uporabo novo omrežno skupino, 051. Za ta miljonček novih številk bo Mobitel plačeval dobrih 25 milijonov tolarjev, ob tem pa povejmo, da Mobitel že poseduje 2 milijona šestmestnih številk (031, 041). Klik! (za branje Financ morate biti prijavljeni, a je postopek brezplačen ter ne-Slo-Techovski, tako da kar pogumno)

13 komentarjev

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev