»

Ko imaš vsega zadosti...

Slashdot - ... in živiš na Švedskem, potem uporabiš 1. maj, ki je sicer znan po demonstracijah v preteklosti, kot priložnost za doseganje nadstandarnih ciljev.

Tako Slashdot poroča, da so se v več švedskih mestih včeraj pojavile demonstracije skupin, ki želijo bolj liberalne zakone o intelektualni lastnini in, kljub temu, da ima Švedska verjetno najcenejše širokopasone linije, več pasovne širine. Nekaj zanimivih slik in komentarjev pa najdete tukaj.

Avtor novice se potem samo spomni, kako mu določen monopolist s Cigaletove streljaj od vladne palače zaradi "tehnične nedovršenosti" ne more nuditi širokopasovnega dostopa...

15 komentarjev

Darwinova ladja najdena

BBC - Vsi najbrž poznamo verjetno najpomembnejšo znanstveno teorijo - teorijo evolucije. Osnoval jo je Darwin, na podlagi primerkov, ki jih je zbral na 5-letnem križarjenju z ladjo Beagle.

Manj pa je znano, kaj se je zgodilo z ladjo, na kateri je Darwin prišel do tega spoznanja. Vendar očitno to ni več skrivnost. Razbitine ladje so namreč našli z moderno radarsko tehnologijo v 5 metrov globokem blatu. Ali bodo ladjo potegnili na kopno, zaradi stroškov, sicer še ni znano, je pa zanimivo, da je ladja po vseh svojih potovanjih, vključno s tihotapljenjem, na koncu končala zelo blizu Darwinovega doma.

8 komentarjev

Pirati v mednarodnih vodah

več strani - Dobesedno. Malezijski proizvajalci poceni VCDjev, ilegalnih se ve, so začeli prestavljati svoje proizvodne hale v mednarodne vode. Pirati namreč naložijo vso potrebno tehnologijo za razmnoževanje na ladje, potem pa enostavno izplujejo v mednarodne vode, kjer lahko nemoteno kopirajo vse vrste CDjev, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ko je norma izpolnjena, ladja pripluje nazaja v pristanišče ter CDje raztovorijo. Malezijska luška policija je že bila opozorjena na piratske ladje, tako da so budno na preži v pristanščih, kjer je postajajo piratske ladje. Originalni novici tu in tu.

Če bi se s to dejavnostjo ukvarjali v Piranskem zalivu, se gotovo ne bi mogli zmeniti, kateri državi CDji sploh pripadajo.

2 komentarja

Glasbeno založništvo se spametuje?

Vnunet - Koliko vode je preteklo, odkar ljudstvo opozarja, da največji problem glasbenega (in podobnega) gusarjenja po odprtih vodah niso le izmenjevalni sistemi, ampak predvsem sami pirati? Jok. No, Američani so le napovedali, da se bodo začeli bojevati proti večjim izmenjevalcem-osebkom. Klik!

Kakor se sam ne bojim ravno tega, da bi me 'dobili' (zakaj le? [:)]), pa me -- kot veliko ostalih -- skrbijo ekonomske posledice. Ne pozabimo, boj stane. Če bodo založbe svoje udinjanje financirale iz prodaje CDjev, pa bodo zopet zgolj pljuvale v svoje že tako zažgane žgance.

3 komentarji

Antipiratska zaščita @ Codemasters

Overclockers Australia - Danes je bil naporen dan, saj sem bil izredno športno aktiven (če koga zanima: naredil sem 100 km s kolesom). Ker sem precej sesut in mi je misel na novice zadnja stvar, bom danes malo bolj kratek.

Založniki že dolgo časa bijejo nedokončani boj s pirati. V obupu poizkušajo na vse načine zajeziti piratsko ponudbo, vendar jim to ne uspeva ravno najbolje. Ena zadnjih možnosti, ki bi lahko pokopala piratsko presnemavanje iger in drugih programov so razne zaščite, ki jih programerji vgrajujejo v sam program. Zaščite so videti obetajoče, vendar kaj, ko se na internetu najdejo cracki še preden je določena igra/program izdana (!). Revolucijo na področju antipiratskih zaščit naj bi prinesel Codemasterjev (Colin McRae Rally 1 in 2, Toca, ...) protipiratski sistem FADE. FADE bo preprečeval proizvajanje ponaredkov (kopije originalov). Njegovo delovanje pa bo precej preprosto: če bo FADE prepoznal igro kot že igrano od drugega človeka (ki si lasti original), bo na ponarejeno igro deloval do...

10 komentarjev

Zaščiteni CDji le niso tako varni

Slo-Tech - Nekaj časa nazaj so se pojavile prve informacije o posebnih, zaščitenih CD medijih, ki naj bi končno rešili večen trn v peti velikih založb - piratstvo. No, očitno se je izkazalo, da brez problemov ne bo šlo! Ker se je OZZY potrudil in novico lepo napisal, jo bom kar skopiral:

Rak rana glasbene industrije je piratstvo, nepooblaščeno kopiranje zgoščenk in ostalih nosilcev zvoka in slike. Marsikomu ni znano, da že nekaj časa obstajajo posebne tehnologije vodnega tiska, s katerimi se lahko zaščiti glasbo na zgoščenkah pred nepooblaščenim kopiranjem. Glavni težavi s katerimi se soočajo glasbene založbe sta dve: kot prvo omenimo majhno nerodnost, ki si jo občasno privoščijo: del naklade zgoščenk za določeno področje zaščitijo, del namenjen drugemu področju pa ne. Nato se najdejo pirati, ki pač skopirajo nezaščitene zgoščenke in jih veselo prodajajo naprej. To se je zgodilo country pevcu Charleyju Prideu. Novo Zelandska naklada njegovih zgoščenk je bila brez zaščite in takojšen plen...

1 komentar

M$ novičke

ZDNet - No, to soboto bo na Consumer Electronics Showu tudi uradno predstavljen XBox, v obliki, ki bo po vsej verjetnosti ugledala proizvodnjo. Mi (in milijoni drugih ) smo si slikice ogledali že nekaj dni vnaprej, kar verjetno ni pogodu Billyu, ki bo konzolo osebno predstavil. Verjetno ne rabim še enkrat navajati njene tehnične specifikacije, saj smo vas z njimi bombardirali dovolj dolgo... Konzola bo po pričakovanjih vseh velik uspeh, ena večjih nevarnosti pa ji grozi na področju izdelave in dobave, saj je možno, da M$ ne bo sposoben pokriti povpraševanja.

Druga novica se tiče Whistlerja. Včeraj zvečer so beta testerji dobili build 2410 različico, ki je prva nova po Beti 1 s poznega oktobra. Novi Whistler naj bi že imel vdelano posebno antipiratsko zaščito v obliki osebne identifikacijske kode, ki bo shranjevala kar na računalniku, na katerem je OS inštaliran. Upajmo, da bodo pirati kaj hitro našli pot okoli .

Več tukaj!...

5 komentarjev